Нова система геодезичних координат: гаряча професійна дискусія на факультеті землевпорядкування

March 6, 2017

У перший тиждень березня, факультет землевпорядкування провів Всеукраїнський науково-практичний семінар «Проблеми та перспективи використання геодезичної системи координат УСК – 2000 при виконанні робіт із землеустрою та веденні кадастрів». Пліч-о-пліч зібралися експерти, науковці, виробничники і магістри. Це вже другий захід у весняному семестрі із запланованих п’яти, при чому кількість учасників щоразу збільшується. На цей раз семінар відвідало 74 учасники, що представляли дослідницькі установи, топографо-геодезичні та землевпорядні підприємства, навчальні заклади. Більш ніж виправдала себе й практика он-лайн трансляцій фахових семінарів у Інтернеті, адже у соціальній мережі Facebook професійну розмову на землевпорядному факультеті переглянуло вже понад 2,2 тисячі глядачів!
     Предметом розмови стала нова державна геодезична система координат УСК-2000, використання якої, починаючи з грудня 2016 року, стало обов’язковим при виконанні робіт із землеустрою.

     Довідка: В межах території України функціонує низка геодезичних систем координат. Система координат 1942 року (СК-42) — референцна система прямокутних координат на площині, яка базується на використанні конформної проекції Ґаусса-Крюгера. Система координат 1963 року (СК-63) ґрунтується на триградусних зонах, є відкритою системою і у відповідності до раніше діючих нормативно-технічних документів, рекомендувалась як основна для кадастрових знімань. Система координат УСК-2000 встановлена за умови паралельності її осей просторовим осям Міжнародної загальноземної референцної системи координат ITRS. За поверхню відліку в системі координат УСК-2000 прийнятий референц-еліпсоід Красовського. Система координат УСК-2000 чітко узгоджена з Міжнародною загальноземною референцною системою координат ITRS на епоху 2000 року - ITRF2000, яка закріплена пунктами космічної геодезичної мережі.

     До присутніх з вітальним словом звернувся голова оргкомітету – проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша та співголови – декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль та Голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець.

     У першій частині семінару увага була прикута до виступів експертів.
     Так, директор НДІ геодезії та картографії, доктор технічних наук, професор Юрій Карпінський розпочав свою доповідь з тези про те, що "геодезія, це в першу чергу, чесність". Він зазначив, що вже більш ніж 70 років в Україні використовується система координат СК-42 і похідна від неї СК-63, які, до речі, слугують основою і для місцевих систем координат. Продовжуючи він наголосив, що сьогодні перед багатьма галузями (землевпорядниками, геодезистами, геологами, картографами, військовими та ін.) гостро стоїть питання використання більш точних систем координат, ніж СК-42 чи СК-63. В Україні наразі є 1146 місцевих систем координат, при чому лідером є Донецька область у якій їх нараховується аж 124. Водночас розбіжність між координатами пунктів Державної геодезичної мережі у СК-42 і СК-63 може сягати, у межах держави, від мінус 3 до плюс 3 метрів. В той же час, провідні країни світу вже давно перейшли до створення єдиної геодезичної мережі за допомогою супутникових методів її побудови. Далі доповідач відзначив, що реалізація системи координат УСК-2000 забезпечуватиме високу точність визначення координат пунктів ДГМ, яка становитиме 2-3 см у межах України і відбудеться перехід від 1146 місцевих систем координат до 27 регіональних. Також професор Юрій Карпінський детально зупинився на подальших перспективах розвитку Державної геодезичної мережі України, розповів про особливості використання УСК-2000 при виконанні робіт із землеустрою.

     Професор кафедри геодезії та картографії НУБіП України і КНУБА Володимир Старовєров, наголосив на об'єктивній необхідності підвищення точності координатної основи. Він нагадав учасникам, що кожні 30 секунд 12 з 16 перманентних станцій України, які включені у систему перманентних станцій і Європи і Світу, оновлюють свої координати.

     Продовжив експертну дискусію Андрій Тарнапольський, він розповів про проблеми створення трансформаційного поля, яке необхідне для перерахунку координат із попередніх систем координат в УСК-2000, відзначивши, що при перерахунку координат можливі "зміни" і у площах земельних ділянок (довідково: площа України обрахована в УСК-2000 зменшується на 2,1 тис. кв. км і становить 601,6 тис. кв. км, а не 603,7 тис. кв. км як раніше). Зупинився доповідач і на питанні надання послуг з трансформації координат в УСК-2000. Водночас доповідач наголосив, що наразі актуальним завданням є розроблення геодезичного калькулятора для перерахунку координат в он-лайн режимі та надання доступу до нього всіх тих, хто виконує роботи із землеустрою та земельного кадастру.

     Про взаємодію між державним сегментом ДГМ і приватними GNSS мережами на засадах приватно-державного партнерства, а також про особливості використання режиму RTK в УСК-2000 доповіли представники ПрАТ «Systems Solutions» Михайло Туряниця і Юрій Стопхай.

     Завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин, зупинився не стільки на технічних, скільки на юридичних проблемах запровадження геодезичної системи координат УСК-2000 при виконанні робіт із землеустрою. Адже, з формальної точки зору, виконавці робіт із землеустрою повинні з Державного земельного кадастру отримувати координати у тому вигляді у якому вони туди були внесені (наприклад при відновленні меж земельної ділянки чи вирішенні межових спорів). Другою проблемою на думку, експерта є доступ до банку геодезичних даних. Звідси виникають питання чи буде адміністратор банку геодезичних даних надавати доступ виконавцям робіт із землеустрою до банку геодезичних даних на безоплатній основі і чи не буде тут матиме місце пряме порушення антимонопольного законодавства, якщо такі «незамінні» послуги надаватимуться комерційним державним підприємством на договірній основі?
     Віктор Іващенко, заступник директора Департаменту – начальник управління інформаційно-технічного забезпечення Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) зупинився на головних проблемах ведення земельного кадастру у м. Києві та використання систем координат. Він задав питання щодо юридичного статусу "перерахованих" координат і наполягав на тому, що координати поворотних точок меж земельних ділянок, внесені до Державного земельного кадастру, повинні там зберігатися і ні в якому разі не видалятися після їхнього "перерахунку".
     Член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Петро Жолкевський у своїй доповіді зупинився на необхідності унормування вимог щодо точності виконання робіт із землеустрою зокрема при визначенні площ земельних ділянок, координат поворотних точок тощо. Також експерт вважає, що настав час упорядкувати геодезичні мережі згущення й актуалізувати відомості про стан збереження геодезичних пунктів.
     Директор Департаменту технологічного забезпечення Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» Антон Тарасенко зупинився на технічних аспектах роботи ПК «Національна кадастрова система» для одночасної роботи з УСК-2000 та СК-63. 

     Не менш жваве та емоційне обговорення продовжилося і після перерви. Експертам були поставлені досить жорсткі питання представниками землевпорядних організацій і наукових закладів (Олександром Петровичем, Василем Сорокіним, Іваном Опеньком, Сергієм Петренком, Світланою Бедзик та ін.). Юрій Карпінський, Андрій Мартин, Андрій Тарнапольський і Антон Тарасенко відповіли на значну кількість питань щодо практичного використання геодезичної системи координат УСК-2000 при виконанні робіт із землеустрою та веденні кадастрів. Також до обговорення долучилися Андрій Кошиль, Петро Жолкевський
    Пропозиції щодо дискусійних питань, які були підняті на семінарі, будуть направлені Кабінету Міністрів України та профільним центральним органам виконавчої влади.

     На останок відзначимо, що семінар транслювався у прямому ефірі у соціальній мережі Facebook, що дало можливість долучити до нього у багатьом фахівцям із регіонів, які не мали можливості відвідати захід особисто. Відеозаписи доступні на сторінці факультету землевпорядкування за адресою: https://www.facebook.com/landmanagementNULES/videos/:

     Слід також відзначити, що перед початком роботи семінару учасники і студенти факультету землевпорядкування мали можливість відвідати виставку сучасного геодезичного обладнання, яку люб'язно організували компанії GeoMax, System Solutions, КМС.

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook