Науково-практичний семінар «Професійний вклад в українську лісівничу науку та фахову освіту професора Володимира Єфремовича Свириденка» (присвячений 95-річчю від дня народження)

February 26, 2024
Киів, НУБіП України

     23 лютого 2024 року на кафедрі лісівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства відбувся науково-практичний семінар «Професійний вклад в українську лісівничу науку та фахову освіту професора Володимира Єфремовича Свириденка» з нагоди 95-річчя від дня народження. Семінар проходив у змішаному форматі (очно в ауд. 97, корп. 1 та в режимі онлайн з використанням платформи Google Meet).
    З вітальним словом до колег та гостей семінару виступив директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Роман ВАСИЛИШИН.

    Про життєвий шлях та професійний вклад в українську лісівничу науку Свириденка Володимира Єфремовича доповіла завідувач кафедри лісівництва Наталія ПУЗРІНА.

    Володимир Єфремович Свириденко народився 24 лютого 1929 р. у с. Великі Канівці Чорнобаївського району Черкаської області у родині вчителів. У 1934 р. родина переїжджає на постійне проживання в с. Велика Бурімка того ж району, де у 1937 р. Володимир Єфремович розпочинає навчання у місцевій середній школі. У 1948 p., після закінчення 10 класу, поступив на зварювальний факультет Київського політехнічного інституту, однак припинив навчання на першому курсі через проблеми зі здоров'ям.
    Початок трудової діяльності пов’язаний зі службою у Балтійському флоті у м. Кронштадті та у м. Рига, де він пройшов шлях від учня-телеграфіста до лейтенанта командного складу 17-ї дивізії підводних човнів. Після успішного складання державних іспитів йому було присвоєно звання лейтенанта та достроково звільнено в запас у 1953 р.

    Після служби на флоті Володимир Єфремович у 1953 році вступив на лісогосподарський факультет Київського лісогосподарського інституту (пізніше Української академії сільськогосподарських наук), який закінчив з відзнакою у 1958 р. Під час навчання був іменним стипендіатом.
    Трудовий стаж лісівника В. Є. Свириденко розпочав на посаді інженера з охорони і захисту лісу Попільнянського лісгоспу на Житомирщині. З 1959 р. він працює лісничим Андрушівського лісництва цього ж лісгоспу. У 1961 р. Володимира Єфремовича було запрошено на посаду лісничого Дзвінківського лісництва Боярського навчально-дослідного лісгоспу.

    Аспірантську підготовку з 1963 по 1966 рр. Володимир Єфремович проходив на кафедрі лісової меліорації під керівництвом проф. В. О. Бодрова. У 1966 р. В. Є. Свириденко захистив кандидатську дисертацію за темою : «Лесные полосы колхоза «Победа» Кировоградской области» за спеціальністю 06.03.03 – лісознавство і лісівництво.
    Після захисту дисертації Володимир Єфремович перейшов на педагогічну роботу на кафедру загального лісівництва, де працював на посадах асистента (1966–1969), старшого викладача (1969–1970), доцента (1970–1988), завідувача кафедри (1988–1999), професора кафедри (1999–2008).
Свириденком В. Є. підготовлено програмно-методичне забезпечення для таких дисциплін, як «Лісова пірологія», «Технологія побічних користувань», «Основи фахової підготовки», «Методологія наукових досліджень», «Регулювання продуктивності лісів», «Біологічні основи рубок догляду». Він одноосібно видав навчальний посібник «Побічне користування лісом». У співавторстві з колегами Володимиром Єфремовичем написано перші українськомовні підручники «Лісівництво», «Лісова пірологія», а також видано «Практикум з лісівництва» та цикл лекцій для студентів ОС «Магістр» за магістерською програмою «Лісознавство та практичне лісівництво». У його доробку близько 190 наукових і навчально-методичних праць.

    Володимир Єфремович власноруч заклав серію пробних площ, на яких вивчав лісівницький вплив різних способів та режимів рубок догляду на ріст і продуктивність штучно створених сосняків в умовах Українського Полісся, а також біологічний кругообіг поживних речовин у соснових насадженнях.

    Володимир Єфремович щедро ділився своїми, дійсно, енциклопедичними знаннями зі студентами і всіма колегами, хто до нього звертався. Ним підготовлено понад 200 дипломників та 1 кандидата наук.

    Володимир Єфремович був ініціативний та завжди готовим надати будь-яку допомогу, про що свідчить один із листів-подяки за допомогу в озелененні.

    Свириденка В. Є. часто запрошували на засідання державної екзаменаційної комісії для захисту дипломних робіт. Починаючи з 1997–1998 навчального року, на лісогосподарському факультеті НАУ була відкрита спеціалізація «Мисливське господарство». Свириденко В. Є. доклав багато зусиль для методичного забезпечення та становлення цієї спеціалізації.

    У червні 1998 р. фахова наукова спільнота обирає Володимира Єфремовича членом-кореспондентом Лісівничої академії наук України. За значний внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців для лісової галузі та удосконалення лісогосподарського виробництва В. Є. Свириденка відзначено вищими галузевими відзнаками: «Відмінник освіти України» та «Відмінник лісового господарства України».

    Громадська робота В. Є. Свириденка пов’язана з багаторічною діяльністю у профкомі НАУ, Вченій раді НАУ, Лісівничій академії наук України, Вченій раді ННІ лісового і садово-паркового господарства.
    Володимир Єфремович вважався істориком Інституту. Він працював з архівами, приймав участь в оформлені стендів у музеї ННІ лісового і садово-паркового господарства, є автором публікацій про історію Інституту та біографії видатних діячів Інституту. У 2015 році Володимиром Єфремовичем видано книгу «Кузня лісогосподарських кадрів», у якій висвітлена історія одного з найстаріших в Європі лісогосподарських факультетів, починаючи з лісового відділення Маримонтського інституту сільського господарства і лісівництва і до сьогодення.

    Завдяки зусиллям професора В. Є. Свириденка меморіальна кімната академіка П. С. Погребняка була збережена для наступних поколінь лісівників.

    Свій останній творчий доробок Володимир Єфремович присвятив учням старших класів загальноосвітньої середньої школи. Його брошура «Бесіди про ліс», у якій досвідчений професор–лісівник розповідає молоді про примноження краси та величі українського лісу для майбутніх поколінь.

    Володимир Єфремович не дожив до 80-річного ювілею від дня народження, його життя обірвалося 13 квітня 2008 року.

    У дружньому колі колег та учнів згадували про постать професора Свириденка Володимира Єфремовича проф. Петро ЛАКИДА, проф. Анатолій ГОЙЧУК, проф. Сергій ЗІБЦЕВ, доц. Юрій МАРЧУК (завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції), доц. Олександр БАБІЧ, доц. Василь ТУРКО, доц. Володимир МАЛЮГА, доц. Євгенія КРЕМЕНЕЦЬКА та інші співробітники ННІ ЛіСПГ.

    Доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Володимир МАЛЮГА в оригінальній віршованій формі поділився своїми теплими спогадами про   Володимира Єфремовича, як нащадка козацького роду та прочитав вірш про ліс.

    Світла пам’ять про Володимира Єфремовича завжди буде жити у наших серцях, адже його праці й досі вивчають студенти нашого Інституту.


Наталія ПУЗРІНА,
завідувач кафедри лісівництва
В’ячеслав ЛЕВЧЕНКО,
доцент кафедри лісівництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook