Майбутнім студентам про перспективні професії бухгалтера і аудитора

January 21, 2024
    Викладачі кафедри обліку та оподаткування економічного факультету у 2024 році продовжують цикл профорієнтаційних зустрічей зі школярами випускних класів м. Києва, які орієнтовані на поглиблене ознайомлення з перспективами навчання в НУБіП України, зокрема за освітньо-професійною програмою «Облік і аудит» зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
     Так, доцентки Наталія Кузик і Катерина Шевчук зустрілися з учнями 9-х, 10-х та 11-х класів школи І-ІІІ ступенів №151 Голосіївського району м. Києва.

   Знайомство молоді із специфікою та перевагами затребуваних професій бухгалтера та аудитора відбулося у формі віршованої вікторини, автором якої є старший викладач кафедри обліку та оподаткування Олег Криворот. Цьогорічні випускники, як і десяти- та дев’ятикласники продемонстрували свою обізнаність у знанні економічної термінології, веденні сімейного бюджету та домашньої бухгалтерії.
    Відповідаючи на питання вікторини, майбутні студенти отримали інформацію про те, якими компетентностями (та soft skill, зокрема) повинен володіти фахівець для того, щоб розпочати успішну кар’єру бухгалтера або аудитора ще будучи студентом закладу вищої освіти (як це наразі характерно для здобувачів-бакалаврів 2-4-го курсів і магістрів ОП «Облік і аудит» зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування» економічного факультету НУБіП України).

 
МІФИ VS РЕАЛЬНІСТЬ
   Зацікавленість у школярів викликала й міні-дискусія, у якій викладачі кафедри обліку та оподаткування намагались розвінчати декілька найпоширеніших міфів про професії бухгалтера та аудитора.
     Одним із таких міфів є асоціація із фахівцями, у яких відсутні творчий підхід і креативність. Насправді, це не так. Кожен економічний суб’єкт має свою унікальність та є цікавим по-своєму і потребує саме креативних фахівців у сфері обліку та оподаткування.

   Інший міф (розвінчування якого, як нам здається, сподобалося школярам) про те, що математика є основною знань бухгалтера. Насправді, сучасний бухгалтер не розв’язує логарифмічні та показникові вирази, тригонометричні рівняння чи нерівності і, навіть, не займається усним піднесенням числа до степеня. Любителям комп’ютерів та різних гаджетів, вочевидь, стало цікавим те, що сучасний бухгалтер чи аудитор у своїй повсякденній роботі постійно використовує різні програмні продукти, по максимуму працює в електронних кабінетах, з електронними сервісами, а ще – створює, відправляє, передає, одержує, зберігає, обробляє, використовує електронні документи замість паперових.

  І всьому цьому можна навчатися, ставши здобувачем ОП «Облік і аудит» економічного факультету НУБіП України. До речі, одинадцятикласники (хоча вже й були присутніми на Дні відкритих дверей економічного факультету очно восени 2023 року), виявили бажання стати «студентом на один день», завітавши знову до аудиторій університету для того, щоб відчути по-справжньому особливості і специфіку навчального процесу у закладах вищої освіти, атмосферу студентського життя.

    Важливо відмітити й те, що візит до школи став пізнавальним й для доцентів Катерини Шевчук та Наталії Кузик. Вони відвідали унікальний шкільний музейний комплекс, до складу якого входять: музей «Герої селища Віта Литовського» (має історично-краєзнавчий профіль) та музей «Скарби нашої пам’яті» (етнографічний профіль). До слова, обом музеям присвоєно звання «Зразковий музей». Заступник директора з навчально-виховної роботи Любов Давидова (вдячність якій ми висловлюємо за організацію профорієнтаційної роботи зі школярами) та завгосп школи Лариса Андрухович з неприхованим захопленням й відданістю своїй справі розповіли про історії створення музеїв, про те, як на їх базі проводяться виховні години з різної тематики, зокрема: «Україна – єдина держава», «Україна – мій рідній дім», «Українські традиції», «Обереги України», «Вишиванка – душа народу» та інші, які за переконанням заступниці директорки школи Любові Андріївни: «…формують у підростаючого покоління розуміння нерозривного взаємозв’язку минулого, сучасного і майбутнього України».

    На майбутніх студентів у НУБіП України чекає активне та цікаве студентське життя. Є можливості стати членами творчих і мистецьких колективів, численних гуртків, клубів за інтересами, спортивних секцій, долучитись до наукової спільноти. Розвиток лідерських та управлінських навичок можна здійснювати через самоврядування – у студентській та профспілковій організаціях університету.

      Отже, в продовження профорієнтаційного віршованого формату:
Гарно подумайте та обирайте без вагання
Спеціальність «Облік і оподаткування».
Ваш вибір – Ваша дорога,
НУБіП України – Ваша перемога!

 

Світлана ДЕРЕВ’ЯНКО,
доцентка кафедри обліку та оподаткування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook