Без млинця – не Масляна!

February 22, 2015

 Без млинцяне Масляна!

 


Масницю, масницю святкували

Та й холодну, люту зиму проводжали.

Закружляли в танцях, потонули в співах

Вареничками пригощали та й усіх на диво.

 

Дивувалася зима: «Що ж то сталось,

Кучугури снігу білого та й розтали,

Крига скресла на річках, де бурульки?»

Просипається земля, бубнявіють бруньки!

 

Веселиться весь народ – гарне свято!

Напекла млинців чудових теща зятю,

Чекає у середу із самого рання,

Масниця, масниця! Скрізь гуляння.

 

Отака то масниця, її мало,

Тещ зяті у п’ятницю шанували,

Що ж то скільки радості і забави,

Масниця, масниця! Лиш розваги.

 

Перед постом та й Великим набирались сили,

Ось і прощена неділя уже наступила.

Всіх родичів та сусідів треба обходити

За образи в них пробачення чемно попросити.

 

Масляна – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. Воно не закріплене за певним днем на календарі, але традиційно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. Святкування Масляної складається з трьох частин: «зустрічі» у понеділок, «широкого» четверга та «прощальної» неділі.

Масляна – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці. Цей обряд символізував проводи зими.

Головним стержнем святкування Масляної є споживання українцями вареників із сиром і сметаною, а також гречаних млинців.

З днями Масляниці пов'язано багато жартів, примовок, пісень, прислів'їв та приказок: «Без млинців не Масляна», «Не життя, а масляниця - тиждень гуляє», «Масляна об’єдуха, гроші пріберуха», «Масляна, Масляна, яка ти мала - якби ж тебе сім неділь, а посту одна», «Не завжди котові Масляна, буде і Великий піст», «Хоч з себе все зняти, а Масницю провести».

І яке ж свято без народних прикмет: «Яка Сиропустна неділя, такий і Великдень», «Якщо сонце сходить вранці, то й ранньою видасться весна».

У 2015 році Масляна припала на 16-22 лютого, а 20 лютого завітала у стіни Національного університету біоресурсів і природокористування України. Її святкування започаткували на юридичному факультеті, де у коридорі спільним зусиллями трудових колективів кафедр та студентів були накриті святкові столи з великим різноманіттям смачних млинців та вареників.

 

             

             

             

 

Теплими промовами свято відкрили декан юридичного факультету Яра О.С., заступник декана Улютіна О.А., завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства проф. Ладиченко В.В. Завітав на гостину і суддя Верховного Суду України Панталієнко Петро Васильович із дружиною.

 

            

І яке ж гуляння на Масляну без традиційного куштування млинців, сміху і традиційної фотосесії!

Яких тільки млинців не було на столах: з маслом, сметаною, медом, повидлом, варенням, а яких дивних форм – всіх не перелічити. А домашні вареники, приготовлені на «парі», танули у роті і на думку приходили спогади про героя повісті М. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». А про те, що млинці і вареники були надзвичайно смачними свідчить той факт, що за тридцять хвилин святкування з такої кількості млинців не лишилось жодного.

 

                      

                

Масляна завершується «прощальною» неділею, коли українці прощаються з масляним, смачним і веселим тижнем і, що найголовніше, просять у близьких, друзів, знайомих вибачення за всі образи. Тож не забудьмо і ми зробити це!

 

І хоча свято позаду, однак позитивні враження кажуть нам: «До зустрічі у наступному році!»

 

 

Трудовий колектив і студентська спільнота

юридичного факультету

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook