День журналіста: краще робити новини, ніж розповідати про них

June 6, 2023
6 червня в Україні відзначають День журналіста – щорічне професійне свято працівників засобів масової інформації. Цю дату обрано невипадково – 6 червня 1992 року Спілку журналістів України було прийнято до Міжнародної федерації журналістів.

Для журналіста будь-яке свято – це подвійна, потрійна, помножена робота. А День журналіста – це привід для професійної рефлексії, можливість відчути власну причетність до неспокійного, невгамовного товариства однодумців, ще раз поміркувати про покликання і вибір професії. А головне – зробити все це протягом 5 хвилин за ранковою кавою, а потім – бігти знімати, писати, редагувати. Ловити мить. Висвітлювати події дня. Працювати.
Саме так відзначатимуть цей день наші університетські журналісти (досвідчені метри й студенти, які лише вчаться азів професії). Та не без професійної рефлексії. Що ж журналісти зробили за це рік?
Тогоріч День журналіста був знаменний визначною подією – відкриттям навчальної медіалабораторії при кафедрі журналістики та мовної комунікації. Це місце одразу стало не лише майстернею для практичних занять, а й справжнім майданчиком творчих пошуків та експериментів.

Студенти так вподобали цю креатив-територію, що почали приходити не лише під час занять, а й щосуботи. Ця ініціатива переросла у медіашколу, куди запрошують усіх охочих на майстер-класи з професіоналами журналістської справи – репортерами, операторами, публіцистами, на творчі зустрічі з музичними гуртами, поетами, письменниками, цікавими особистостями.

А ще за підсумками кожної такої зустрічі студенти готували дописи, в яких училися поєднувати факти з коментарем. Адже фокусом освітньої програми «Журналістика» в нашому університеті є практикоорієнтоване навчання.

А практикуємо ми не тільки в медіалабораторії. Адже журналіст має вміти працювати не лише в студії, а й за її межами. Тому з першого курсу студенти вчаться працювати в будь-яких умовах.

Справжніми випробуваннями для спеціальності стали День відкритих дверей (6 квітня) і головна подія року – святкування 125-річчя університету. Щодня журналісти висвітлювали декілька подій – брали інтерв’ю, розпитували, знімали, монтували, озвучували, писали… й отримували нове завдання. Й виконували! Докладали максимум зусиль, щоб не втратити кожної миті святкового тижня, вхопити, опублікувати, поділитися, донести до широкого загалу. Щодня в соціальних мережах і на сторінках факультету з’являлися фото, відео, статті, з яких складалася грандіозна мозаїка віншування університету (лише погляньте: сюжетсюжетсюжетсюжетсюжетсюжетсюжетсюжетсюжет ...).

 

А ще цьогоріч журналісти провели ІІ науково-практичну конференцію молодих науковців «Сучасні тенденції в медіагалузі» (4 травня), розширили горизонти наукової співпраці й стали співорганізаторами Х Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців «Масова комунікація: історія, сьогодення, перспективи» (19 травня), планують взяти активну участь у Міжнародному науковому симпозіумі «Соціальні комунікації: виклики сьогодення (до Дня журналіста)» (6 червня).
Сьогодні будь-які визначні дати в Україні – це робочі дні, які дають нагоду представникам різних професій ще раз усвідомити правильність вибору, потребу самовдосконалення, щоб принести максимальну користь країні у боротьбі з ворогом. І журналісти тримають інформаційний фронт, ризикують життям, щоб показати реальні події у зоні бойових дій, на окупованих територіях і в українських містах і селах, які далеко від лінії фронту, але які атакує ворог.
Саме тому цього дня Національна спілка журналістів до професійного свята організує фотовиставку «Україна: журналісти на передовій». Місцем її проведення символічно стала станція метрополітену «Золоті ворота», яка слугує укриттям під час повітряної тривоги.
«Головний лейтмотив фотовиставки – солідарність із колегами, які роблять свою нелегку роботу в зоні бойових дій, із журналістами, які потрапили у ворожий полон, із медійниками, яким удалося вирватися з окупованих і прифронтових територій та відновити діяльність своїх ЗМІ, з усіма тими колегами, які потребують допомоги», – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.
Зокрема, в експозиції представлено 40 робіт відомих фотографів: Станіслава Юрченка, Єфрема Лукацького, Яна Доброносова, Євгена Завгороднього, Ігоря Гур’єва, Романа Потапенка, Бориса Корпусенка, Сергія Клименка, Марії Ковальової, Такаші Озакі та інших авторів. А ще – матеріали про працівників медіа, які загинули внаслідок російської агресії. На захід запрошено відомих українських воєнних журналістів, визволених з полону, журналістів із Криму, членів сімей загиблих медійників.


Ми дякуємо всім журналістам, які працють у зоні бойових дій і поруч з нами, які вчать майбутніх фахівців і готують молоду зміну, нову генерацію для цієї неспокійної, неймовірної, чудової професії. Адже нам ще про перемогу писати!
 

Кафедра журналістики та мовної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook