Гіпермаркет «Ашан» став місцем проведення чергового практичного заняття студентів факультету ветеринарної медицини

27 вересня 2021, 9:00

Магістри 2 року навчання та студенти 5 курсу факультету ветеринарної медицини ОПП «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» відвідали один з гіпермаркетів «Ашан» в м. Києві. Ознайомив зі структурою, роботою гіпермаркета, гігієнічними вимогами, процедурами, заснованими на принципах НАССР, методами контролю у ККТ, методами відбору зразків та порядок дослідження харчових продуктів, які надходять в «Ашан» та виробляються безпосередньо у виробничих цехах супермаркету, санітарний лікар Денис Чуприна  – випускник нашого факультету ветеринарної медицини ОПП «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», який ще під час навчання цікавився питаннями безпечності та якості харчових продуктів і був одним із найкращих студентів. З досвіду, який має Денис Володимирович, він порадив молодим фахівцям долучатися до програми «Молодий комерсант», яка є успішним стартом для динамічного розвитку кар’єри. Після стажування і навчання є можливість отримати роботу на різних посадах, займатися управлінням повним циклом руху товарів, організацією роботи в торговельному залі тощо.

Під час заняття в аудиторії студенти прослухали змістовну лекцію за темою: «Санітарна гігієна харчових продуктів». В ній було висвітлено важливі питання, пов’язані з гігієнічними вимогами до харчових продуктів, процедурами, заснованими на принципах НАССР, зі здоров’ям персоналу, дотриманням правил особистої та виробничої гігієни, видами маркування (виробниче та промислове), стандартами зберіганням (контрольні критичні точки температурного режиму на кожному етапі виробництва та реалізації продуктів, контроль показників вологості, проведення відповідних записів у журналі), проведення утилізації товарів, правила прибирання та дезінфекції, особливості внутрішнього розпорядку тощо.

Варто зазначити, що гіпермаркет «Ашан», який ми відвідували, пройшов акредитацію системи HACCP (аналіз небезпечних факторів і критичні контрольні точки) за стандартом IFS RAS. Під час практичних занять студенти ознайомилися із низкою процесів, які відбуваються у гіпермаркеті, а саме: процедурами приймання та замовлення товарів і як цей процес гармонічно синхронізується із санітарним лікарем, процедурою приймання свіжодоставлених харчових продуктів. Особливої уваги заслуговує приймання півтуш, їх огляд і переміщення у холодильну камеру. Є особливості приймання риби та рибних продуктів. Важливим є те, що в «Ашані» дотримуються принципу “first in-first out”.

Далі проводилися заняття у холодильній камері та акцентувалася увага на вимогах зберігання харчових продуктів різних видів (м’ясо, риба, бакалія, свіжі овочі та фрукти, напої, загальний склад для зберігання товарів). Кожна холодильна камера має свої температурні вимоги та вимоги до вологості.
Крім того, під час практичних занять студенти відвідали хлібо-булочний цех: ознайомилися з процесом виробництва хлібів, попередньою підготовкою сировини, температурними режимами випікання різних видів продуктів, зберігання готових виробів, провели дегустацію.

У кулінарному цеху відзначили дотримання персоналом гігієнічних вимог під час виконання технологічних процесів та належне зберігання готових продуктів.

У м’ясному цеху ознайомилися з умовами зберігання і фасування мʼяса, процесами власного виробництва «Ашаном» копченого м’яса. У рибному цеху спостерігали процес приготування оселедця.

Також відвідали холодильні та морозильні камери для зберігання харчових продуктів, підсобні приміщення, побачили кімнати для персоналу, їдальню тощо.
Під час відвідування гіпермаркету студентам не тільки розповіли про процеси та обов’язкову документацію, але й дали змогу практикуватись в процесі проведення аудиту. Було запропоновано спробувати знайти невідповідності в системі НАССР.

Загалом заняття, проведені в умовах супермаркету «Ашан», були насиченими та інформативними. У студентів виникало цілий ряд запитань, відповіді на які люб’язно надавав Чуприна Денис Володимирович та запросив усіх зацікавлених та тих, хто бажає в подальшому працювати, на стажування.

 

Ольга Якубчак, професор кафедри ветеринарної гігієни ім. професора А.К. Скороходька

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook