Для студентів-міжнародників з перших вуст: лекція голови наглядової ради університету, професора Миколи Томенка

9 вересня 2021 року

Сьогодні відвідувачі ботанічного саду НУБіП України не йняли віри своїм очам. Деякі підходили ближче, щоб краще роздивитись, інші фотографували здалеку. Насправді на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України триває освітній процес. І сьогодні у екологічному класі ботанічного саду свою лекцію про культурно-духовну історичну спадщину України та її роль для сьогодення нашої держави прочитав для першокурсників спеціальності «Міжнародні відносини» голова наглядової ради університету, професор кафедри філософії та міжнародної комунікації Микола Томенко.

Лектор підкреслив, що екокласи ботсаду вони разом з ректором НУБіП України академіком Станіславом Ніколаєнком замислювали як освітньо-пізнавальні осередки, в який можна суміщати і приємне, і корисне: естетичну насолоду від природних ландшафтів, дотримання карантинних вимог навчання в умовах пандемії та, зрештою, отримання нових, корисних, цікавих знань, зокрема передачу досвіду від одного з найвідоміших представників сучасного українського політикуму до нубіпівської молоді.

А повчитись таки було чому, адже вже на початку лекції Микола Володимирович заявив, що в світі на міжнародному рівні йде «війна за історію», відбувається процес її «приватизації»: різні країни наполягають на своєму праві інтерпретувати минуле, й ці інтерпретації часто носять політично заангажований та необ’єктивний характер. Особливо болюче це відчувається в умовах гострого конфлікту України з Російською Федерацією, адже частиною агресивної політики Росії є витлумачення минулого у власних інтересах, спроби представити Росію прямим нащадком Київської Русі, а запорозьких козаків, для прикладу, пройдисвітами та п’яницями, українців – недолугими й малограмотними тощо. Лектор поставив перед майбутніми міжнародниками чіткі завдання: Україна має виробити принаймні 10 вагомих сильних позицій, які б спирались на героїчний досвід українського минулого з метою посилення позицій нашої держави у світі, вироблення позитивного іміджу України та успішного протистояння російській агресії.

Микола Томенко доклав багато власних зусиль для досягнення цієї шляхетної мети – зокрема ним була ініційована акція «Сім чудес України», що за словами автора «задумувалася як прагнення показати українцям і світу історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, одним словом – красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо. Тут не хотілося згадувати традиційних пояснень сумних сторінок історії нашої країни. Ми, навпаки, прагнули продемонструвати велич української історії не лише у формі гіпотез і казкових легенд, а й по факту».

Тому й сьогоднішніх слухачів лектор орієнтував на те, щоб інтелектуально досліджували минуле України та набували вміння відстоювати інтереси своєї Батьківщини в майбутній дипломатичній службі. Лектор зосередив увагу студентів на різних не достатньо висвітлених сторінках української історії, які свідчать про потужні тисячолітні державницькі традиції й прихильність ідеям конституціоналізму. Яскравими прикладами цього є, зокрема, жіноцтво доби княжої Русі – адже взяти заміж високо освічених доньок київського князя мали за честь різні монархи Європи; перші міжнародні правові договори Київської Русі, якими засвідчується факт заснування української державності щонайменше у 10 ст.; державно-конституційні традиції Козацької доби, в тому числі Конституція Пилипа Орлика – один з перших конституційних актів світу; політико-правові ідеї в Україні 19-поч.20 ст., що представлені «світоглядною конституцією» Миколи Костомарова, величчю постаті Тараса Шевченка, універсалами Центральної Ради, Конституцією УНР, документами Гетьманату, Директорії, ЗУНР тощо.

Окремо лектор наголосив на тому, що історичні дослідження мають носити інтелектуальний характер й не обмежуватись лише емпіричним досвідом. Справа осмислення історії та будування стратегій майбутнього вимагає посилення раціональних підходів та відмови від надмірної емоційної чуттєвості. Адже всі ми хочемо розбудувати Україну як незалежну, суверенну, демократичну, правову та соціальну державу. Це записано в 1 статті Конституції України й цими цінностями має визначатись життя всіх громадян нашої держави.

Валентина Культенко,
в.о. завідувача кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook