Термін виконання НДР завершився, але дослідження у даному напрямку - продовжуються

14 січня 2021, 10:20

Співробітники кафедри Роман Бокотько та Юрій Харкевич продовжують здійснювати дослідження в розрізі науково-дослідної тематики, яка завершилась у 2020 році та стосувалась вивчення біологічних властивостей стовбурових клітин тварин. Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині, який функціонує при кафедрі, дає можливість провадити таку діяльність і далі. В даний час у СО2-інкубаторах Центру культивуються стовбурові клітини тигра, отримані із постмортальної жирової тканини.

Тварину утримували у зоопарку, а після загибелі привезли на кафедру анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касяненка для наукових та навчальних потреб. Завідувач кафедри Олег Петрович Мельник, знаючи наукові інтереси співробітників Центру, запропонував скористатися такою нагодою та вперше в Україні виділити стовбурові клітини від цієї екзотичної тварини. Це з успіхом вдалося зробити.

Частково стовбурові клітини жирової тканини тигра науковці заморозили на І пасажі, іншу частину - продовжують культивувати далі. В недалекому майбутньому ці клітини будуть досліджені на предмет стабільності їх каріотипу та імунофенотипу при культивуванні.

Василь Данілов

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook