НОВА ЗАМІТКА В РУБРИЦІ «ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ» ВІД СТУДЕНТКИ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

5 грудня 2020 року
м. Київ

     Катя Масюк, студентка 1-го курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, нещодавно під час спілкування з наставником її групи, доцентом кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимиром Василівим, дізналася про існування рубрики «Пізнаємо Україну разом», в рамках якої студенти та співробітники факультету викладають на сайт факультету замітки про міста, селища, села, де вони народились чи проживають. Родзинкою рубрики є те, що крім висвітлення історії рідного населеного пункту необхідно розказати про підприємства харчової промисловості, які працюють на даній місцевості. 

 

     Катю захопила ідея написати про своє рідне місто і харчове підприємство, про яке вона дізналась з уст своєї бабусі. Тому знайомтесь з черговою розповіддю в нашій рубриці.
    Я народилася і живу все своє життя в славетному місті-герої Києві. Це місто з величезною історією, яка створювалась нашими предками, з великою кількістю історичних будівель, пам’яток мистецтва та архітектури, величними соборами та церквами, музеями, парками, скверами та площами, на яких так люблять гуляти кияни. Київ побудовано на схилах живописної річки Дніпро, що дає можливість милуватися неповторними панорамами мегаполісу.
     Історія створення Києва
    Питання виникнення Києва постійно привертала увагу істориків. За легендою, наприкінці V - початку VI ст. нашої ери три брати Кий, Щек і Хорив та їх сестра Либідь заснували на крутому правому березі річки Дніпро місто та назвали його на честь старшого брата Києвом. Археологічними дослідженнями виявлено на Старокиївській горі житла та господарські будівлі "містечка Кия", датовані V-VI ст. Офіційно прийнято дату заснування Києва - 482 рік. Навколо Стародавнього Києва об'єднались поляни, древляни, угличі, сіверяни, тиверці, і місто Київ стало великим політичним центром східнослов'янських племен.
 
 

     З давніх часів Київ відігравав важливу державотворчу роль для східнослов'янських племен, за що отримав літописне наймення "мати міст руських".

   За будь-яких обставин Київ залишався центром і символом державності для східних слов'ян, свідоцтвом їхньої історичної ідентичності, що підтверджується численними історико-архітектурними та іншими пам'ятками. Таким він є й нині для всієї української спільноти.
 
 
   Так як я здобуваю професію технолога харчових виробництв, хочу звернути увагу на розвиток харчової промисловості в столиці нашої держави.
     В Києві налічується велика кількість заводів харчового виробництва, такі як всім відомий завод кондитерських виробів київська кондитерська фабрика «Roshen», булочно-кондитерський комбінат «БКК», кондитерська фабрика «Світязь», ПАТ «Київхліб», «Київський дріжджовий завод», концерн «Укрспирт», «БКС-соки», «Київмлин», «Клуб сиру», «Мілкіленд-Україна», «Київський маргариновий завод» та ін, а також різноманіття ресторанів, кафе, барів різних кухонь світу: української, італійської, французької, японської, китайської та багато інших. 
 
     Проте сьогодні хочу детальніше розповісти про найвідоміший завод, про який знає кожний киянин. ПАТ «Київхліб» - це визнаний лідер хлібопекарного ринку України, який налічує близько 100 найменувань солодкої продукції та більше 35 найменувань хлібобулочних виробів. 
 
     Історія створення підприємства ПАТ «Київхліб» починається з 1930 року, зі створення промислового хлібопечення у місті Києві. У 1996 році на базі державного підприємства "Київхліб" було створено відкрите акціонерне товариство "Київхліб". Сьогодні це виробництво є одним з найбільших українських виробників хлібобулочних виробів.
 
     На одному із підприємств цієї компанії довгий час працювала моя бабуся. Це хлібокомбінат №12. Пам’ятаю її захоплюючі розповіді про робочі будні на цьому підприємстві. Під час цих розповідей я буквально поринала у виробничий процес виготовлення запашного хліба, вникала в нюанси процесів замішування, бродіння тіста, режимів теплової обробки заготовок при вистоюванні та випіканні хлібобулочних смаколиків. А коли бабуся приходила з роботи, я одразу бігла обняти її , щоб відчути запах свіжовипеченого хліба, яким насичився її одяг. Тому зупинюся детальніше саме на цьому підприємстві.
     Київський хлібокомбінат №12 споруджений за проектом Київського інституту «Укрдніпхарчопром». Хлібобулочний цех введено в дію в 1976 р., а кондитерський-через чотири роки. Проектна потужність хлібокомбінату становить 112 тон хлібобулочних і 12 тон кондитерських виробів на добу.
У 1979 році на підприємстві споруджено та введено в дію вперше в країні механізоване хлібосховище з контейнерним перевезенням продукції. На сьогодні це сучасне підприємство, на якому постійно проводяться реконструкції, монтується нове устаткування, підвищується технічний рівень, постійно ведеться робота над оригінальними рецептурами, розширенням асортименту та поліпшенням якості продукції.
Киянам і жителям інших міст, як у Київській області, так і за її межами добре знайомі хлібобулочні та здобні вироби хлібокомбінату №12: хліб чумацький, богданівський, на хмелю, на хмелю гречаний, що зовсім не містить дріжджів, батони софіївські, величезне різноманіття тортів і тістечок: торти «Вітальний», «Хрещатий яр», «Пікантний», «Подарунок», «Горіхово-Ізюмний» та інші.
 
     Сьогодні на комбінаті здійснюється системна реконструкція, постійно удосконалюється і модернізується парк технологічного устаткування, запускаються нові виробничі потужності. Завдяки висококваліфікованим спеціалістам та вдалій реалізації нових рецептур динамічно нарощується випуск нової продукції, розширюється асортимент.
 
     Отже, Київ – це розвинуте місто, яке не стоїть на місці і розвиває багато галузей, в тому числі харчову промисловість. Це величне місто, яке залишається в душі кожного киянина назавжди і гостинно зустрічає всіх гостей з інших міст України та світу! 
 
Катя Масюк
студентка першого курсу скорченого терміну навчання
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook