Пам’яті вчителя професора І. С. Нагорного

28 вересня 2020, 10:48
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

 Цього року, в червні місяці, минуло 110 років від дня народження видатного вченого, педагога, практика, ветерана Другої світової війни, доктора ветеринарних наук, професора Нагорного Івана Сергійовича.

Нагорний Іван Сергійович, випускник Київського ветеринарного інституту (нині факультет ветеринарної медицини НУБіП України) 1935-го року. Все своє життя він присвятив рідному факультету, на якому захистив кандидатську (1947), а потім і докторську (1968) дисертації. Упродовж 33 років (1952-1983 рр.) І. С. Нагорний очолював кафедру акушерства, гінекології і штучного осіменіння с.-г. тварин. Ним опубліковано  понад 100  наукових праць і підготовлено 1 доктора та 21 кандидата ветеринарних наук з України та країн Європи і Африки. Своєю творчою працею Іван Сергійович зробив значний внесок у вирішення актуальних питань тваринництва та практичної ветеринарії, таких як вивчення мікотоксикозів ВРХ; удосконалення приготування та застосування тканинних препаратів; розробка  «сухого» методу лікування тварин з гінекологічною патологією;  теоретичне обґрунтування ролі секретів статевих органів у процесі відтворення; вивчення мукополісахаридів та їх застосування для діагностики гінекологічних хвороб; теоретичне обґрунтування методів відновлення функції молочної залози при запальних процесах у корів. За участь у бойових діях та за вагомий вклад у розвиток ветеринарної медицини України  І.С.Нагорний був відзначений урядовими нагородами: орденами «Красная звезда», «Отечественная война», «Знак Почета», медаллю «За оборону Сталинграда», медалями виставок, грамотами Міністерства сільського господарства СРСР та навчального закладу.

Непомітно минуло понад століття, але І.С. Нагорний у пам’яті своїх учнів, колег, студентів залишився людиною з високим авторитетом науковця та вихователя, добрим і мудрим наставником, Вчителем з великої літери, що присвятив своє життя служінню українському народу.

         доц. Лакатош В.М.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook