Міжнародний день рідної мови

21 лютого 2019, 20:12

Хто не любить своєї рідної мови,

солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім'я людини

Й. Г. Гердер

 

21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, не лишився осторонь також і Національний університет біоресурсів і природокористування України. Гуманітарно-педагогічний факультет організував урочистий захід, який був присвячений цій даті.

 

 

Це свято молоде, з’явилося в календарі в 2000 році. Гостра необхідність згадувати про мову зумовлена тим, що вона є індикатором, який визначає приналежність людей до певної спільноти, об’єднує їх у націю.

На даний момент у суспільстві існує понад 6000 мов, проте майже половина із них під загрозою знищення. На межі зникнення є мова айну на острові Хоккайдо, діалект кельтської мови в Англії та фризька у Німеччині. На думку сучасних лінгвістів, мова створює культуру, а культура будь-якої нації потребує словесного втілення. Цікавими є факти, як відбувається святкування Міжнародного дня рідної мови у різних народів. Зокрема представники німецькомовних спільнот створили низку порад для поціновувачів рідної мови. Основне  завдання сучасного покоління вони вбачають у збагачені словникового запасу. Німецькі сайти пропонують квести під гаслом: «Знайди застарілі слова та спробуй вжити у власному мовленні». Можливо і нам варто звернути увагу на таку гру. Оскільки, чим більше лексем панує у нашій мові, тим краще можуть зрозуміти нас співрозмовники. Слушною є також порада польських дослідників. Вони застерігають від надмірного захоплення іншомовними словами (які здаються нам більш «елегантними»).

 

 

У кожного народу – своя мовна картина світу, тобто в мові виявляється ментальність, і водночас мова формує, забезпечує оригінальний, неповторний погляд на світ представників різних народностей. Формування мовленнєвої культури починається із колиски, оскільки кожна система має свою тональність, особливість звучання. Немовля починає реагувати на звуки рідної мови через декілька днів після народження.

Слово матері, слово народної пісні, історія, закодована в думах, піснях, переказах, засвідчена в історичних пам’ятках, козацьких літописах, історія, яка повернулася до українців у страшних документах голодомору, духовного винародовлення, – все це формує мовно-національну свідомість, а вона, в свою чергу, впливає на всі сфери суспільного життя українців. Поступово в суспільстві утверджується усвідомлення того, що не лише людина володіє мовою, а й мова володіє людиною. Саме через мову ми здатні усвідомлювати себе і довколишній світ.

Організатори свята до Міжнародного дня рідної мови – кафедра міжнародних відносин та кафедра культурології, проте до проведення заходу долучилися також викладачі та студенти інших кафедр, що яскраво продемонструвало патріотичну позицію всього університету у мовному питанні. Затишну, теплу атмосферу створювали пісенні виступи, що зуміли передати самобутню душу кожної культури, нації. Це стало вагомою подією у житті університетського братерства.

 

Отже, усім нам варто оберігати духовний світ нашого народу, любити свою землю, рідне слово, залишатися українцями думкою, мовою та ділом.

 

Завершити наш допис хотілося б інтерпретацією (за мотивами поезії Євгена Маланюка «Стилет чи стилос»), яку створив студент нашого університету.

 

Стилет чи стилос? Що обрати?

Якою зброєю вести боротьбу?
Стилет… Життя людське так легко обірвати.
Стилос – життя перетворити на ганьбу.
 
Стилет чи стилос? Не вагайся.
Свій вибір знаєш ти давно.
Стилет чесніше, не для тебе.
В долоні стиснув ти перо.
 
Стилет чи стилос? Най чорт не знає,
Що підло обірве твоє життя.
Стилет в печінці – і до раю.
Стилос – у пекло скотиться буття.
 
Стилет чи стилос? Ти вже знаєш.
Свій жереб кинув ти давно.
Кімната. Стіл. Листи. Книжки.
Усмішка. Зрушилось перо.

 

Доцент Фоміна Г.В. 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook