В університеті обговорили сучасні технології та інновації в медоварінні

6 лютого 2018 року

     Кафедра конярства і бджільництва ніколи не стояла осторонь загальноуніверситетських справ. У рік 120-ої річниці від заснування нашої alma mater, на кафедрі за наказом ректора 3-4 лютого пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні аспекти медоваріння: технології та інновації».

     Семінар організовано спільно із ГО «Гільдія медоварів України». Тому особливу зацікавленість цей захід визвав у медоварів, які приїхали цілими родинами.

    На семінарі виступило велике коло науковців і практиків. Представники науково-дослідних установ, очільники обласних та районних громадських спілок, виробничники піднімали безліч актуальних питань в галузі бджільництва і безпосередньо медоваріння. Так, Володимир Кучеренко, директор наукового центру «Український Інститут Вина» НААН України, генеральний директор Корпорації «Укрвинпром» підняв питання удосконалення існуючої і розробки нової, в рамках євроінтеграції, технічної документації щодо виробництва питних медів. Також він закликав до співпраці виробничників і науковців, запропонував свої консультації у правовій сфері медоваріння. Василь Барабаш, голова ГО «Гільдії медоварів України», відзначив значне зростання якості питних медів в останні роки, що підтверджується срібною та бронзовою медалями, які отримали національні виробники на Міжнародному Конгресі «Apimondia-2017»Володимир Стретович, голова ГО «Спілка пасічників України», акцентував на потребі дотримання європейських норм якості меду, що забезпечить передумови виходу на міжнародний ринок. Олександр Литовченко, професор, головний науковий співробітник інституту садівництва НААН України, обґрунтував потребу у застосуванні якісної сировини, збереженні традицій та розвитку технологій у медоварінні. Василь Васюта, професор інституту садівництва НААН України, наголосив на значенні бджіл для овочівництва та якості питних медів з додаванням фруктових соків.

     Керівництво університету і факультету завжди підтримує заходи, спрямовані на усесторонній розвиток галузі бджільництва. З вітальними словами виступив Іван Чумаченко, директор НДІ технологій та якості продукції тваринництва НУБіП України. Крім того, він запросив учасників семінару на інші заходи, приурочені 120-річчю НУБіП УкраїниМикола Повозніков, завідувач кафедри конярства і бджільництва, відмітив місце кафедри, факультету й університету у вирішенні проблем галузі, потребі підготовки молодих фахівців, переймання світового досвіду та запровадження інноваційних технологій. Також він запросив на навчання майбутніх випускників 2018 року, наголошуючи на престижі і необхідності спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»Микола Грунтковський, заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів з культурно-масової та спортивної роботи, висловив свої переконання щодо вагомого значення питних медів у світовому тренді оздоровчого харчування. Крім того, він увійшов до складу дегустаційної комісії з оцінки медових напоїв.

     У рамках семінару традиційно відбувся ХІV Всеукраїнський конкурс медоваріння «Питні меди – 2018». Для його проведення було створено дегустаційну комісію, яка оцінювала напої за рядом показників: прозорість, забарвлення, букет аромату, смак, типовість, а також естетичну комісію, яка оцінювала оформлення упаковки та етикетки. Загалом конкурс проходив у 8 номінаціях.

     Співробітники кафедри конярства і бджільництва працювали над високим рівнем проведення семінару та заходів, що його супроводжували. Так, професор Валерій Броварський забезпечив виставку наукових розробок кафедри та консультування усіх бажаючих щодо впровадження їх у виробництво. Доцент Ігор Головецький організував виставку наукової та навчальної літератури, що підготовлена кафедрою. Доцент Леонора Адамчук провела для учасників семінару екскурсії в музеї бджільництва, а Володимир Біленко – у музеї лікарських та медоносних рослин. Доцент Олексій Лосєв відповідав за проведення конкурсу медоваріння та увійшов до складу етичної комісії. Допоміжний персонал кафедри Тетяна Юсюк і Галина Рябчуновська активно взяли участь у забезпеченні належної роботи семінару.

     Не залишилися байдужими до заходу й студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів. Активну участь в організації роботи семінару та конкурсу медоваріння взяли Юлія ГоготаЄвгенія ШвецьДіана СтепановаОлександра АкульонокБогдан МазурЯрослав Костенко.

  

  

     Окрім того, керівник студентського наукового гуртка «Бджільництво» Леонора Адамчук разом із гуртківцями організувала профорієнтаційний куточок. Студентки Діана Степанова і Олександра Акульонок ділилися позитивними враженнями від навчання в НУБіП України та роздавали профорієнтаційні матеріали.

     На завершення учасників семінару з ювілеєм привітав Анатолій Паламаренко, український майстер художнього слова, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, який зачитав видатні твори О. Довженка, П. Губенка, Т. Шевченка, П. Глазового.

     Організатори та учасники семінару отримали інноваційні знання, обмінялися досвідом, напрацювали стратегію розвитку галузі, а співробітники кафедри отримали нові завдання щодо вирішення проблем виробництва.

Олена Ткаченко,
аспірант кафедри конярства і бджільництва

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook