У дитячому таборі «Зимограй» студенти гуманітарно-педагогічного факультету отримали безцінний волонтерський, скаутський і педагогічний досвід

13 січня 2018 року

     Для студентів гуманітарно-педагогічного факультету групи СП-1501 Ірини Магей і Вадима Братчикова Новий 2018 рік розпочався з отримання безцінного волонтерського, скаутського і педагогічного досвіду. Вони мали можливість попрацювати в дитячому таборі «Зимограй», організованого Скаутським об'єднанням «Відрада» Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національна Організація Скаутів України». Його натхненниками й організаторами були начальник табору Колобова Ярослава Валеріївна – глава скаутського об’єднання «Відрада» та директор Київського центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді. Табір проводився на території смт. Верховина Івано-Франківської області за підтримки міжнародної організації «Думка» та Соціальної служби смт. Верховина. Для Ірини і Вадима – це не перший досвід. Ось уже третій рік поспіль вони на зимових і літніх канікулах працюють з дітьми у скаутських таборах, з волонтерськими місіями дорослих, набувають безцінний досвід роботи з дітьми з особливими потребами.

Разом на одній з підкорених вершин

     Гуцульщина манить багатьох своїми природними ландшафтами, зачаровує традиціями, звичаями й обрядами, дарує силу і снагу для творчості. Тут діти пізнають живу природу, вникають у праотчі сакральні і глибинні пласти культури, долучаються до звичаєвої культури колядування, вивчають музейні експонати, переконуються у єдності віковічних прагнень українського народу.
     Упродовж тижня Новорічно-Різдвяних свят для дітей створювались умови для творчого розвитку. Проводились різноманітні майстер-класи. «І чужому научалися й свого не цуралися»: щодня з дітьми займалась Ірина Магей – працювали в English speaking club.

Ірина, Вадим з вихованцями біля домівки Святого Миколая

     Разом з дітьми студенти занурились в чарівність Гуцульщини, відвідали музеї «Вишиванки», музей «Гуцульської магії» та піднялись на гору до домівки Святого Миколая. Найбільше враження на дітей та дорослих справили гуцульські традиції. Кожного дня діти дізнавались щось нове і корисне, єднались з українськими традиціями і пізнавали світ гуцульської магії.
     На початку минулого століття (після революції 1905 року) Гнат Хоткевич приїхав на Гуцульщину і Галичину. Верховина, Криворівня так зачарували письменника, художника, мистецтвознавця, режисера, театрального діяча, композитора, бандуриста, громадсько-політичного діяча, що за його словами «...як приїхав у Галичину – від здивування відкрив рота... і так з відкритим ротом ходив усі шість років». Зачудований прикарпатськими краєвидами Гуцульщини і духом людей, Гнат Мартинович багато малював. Це переважно краєвиди («Доріжка з Криворівні», «Гуцульське обійстя»…) і портрети гетьманів України. Під таким впливом був не тільки Гнат Хоткевич.
     Неймовірні емоції діти отримали від гуцульських краєвидів і, особливо, від святкування Різдва Христового. До них приходили представники місцян колядувати.

Небо і земля (2) нині торжествують,
Ангели, люди (2) весело празнують.
Христос родився, Бог воплотився,
Ангели співають, Царя вітають,
Поклін віддають, пастиріє грають,
«Чудо, чудо»! – повідають!..

     І це торжество, що відлунювало у дитячих душах з сивої давнини, відкривало їх для добра, оновлювало, очищало, освячувало благородними помислами і з’єднало з почуваннями всього нашого народу! Шедеври зимових святок – колядки і щедрівки, більшість із яких плекалася ще в дохристиянські часи, супроводжують усіх, чий духовний світ відкритий для добра!

Що за свято без смаколиків і марципанів: досвід Ірини – дітям

     Діти вчились ліпити вареники, сервірувати стіл та пригощати один одного. Святий Вечір 2018 року залишить у пам’яті дітей ще один незбагненний спомин: Вифлеємський Вогонь Миру (Благодатний Вогонь з Гробу Господнього). Директор Соціальної служби смт. Верховина пані Ольга прийняла Його від КЦССДСМ.

Різдво разом з гуцулами

     На Різдво ніхто не залишився без подарунків за допомогою гри в «Таємного Санту» і «Таємного Святого Миколая». Кожен зранку знайшов під ялинкою подарунок від свого «Таємного Санти» чи то від «Таємного Святого Миколая»... У кожного в душі свій таємний і святий.
     А ще всі стали трішечки гуцулами… Свята Вечеря, Різдво, колядки, музеї, магія краєвидів, домівка Святого Миколая зробили свою справу – єднання у святім Різдві і духовному світі українського народу.
    Ірина Магей і Вадим Братчиков впевнено крокують до здобуття майбутньої професії на кафедрі соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті (завідувач Л. В. Вікторова) гуманітарно-педагогічного факультету (декан В. Д. Шинкарук). Є така професія – любити людей ❤ Завжди щиро, тепло та з усмішкою.

Гуцульська магія перевтілення Вадима Братчикова

Тамара Ковальчук,
доцент кафедри соціальної педагогіки
та інформаційних технологій в освіті,
наставник групи СП-1501,

Ірина Магей, Вадим Братчиков,
студенти групи СП-1501,
гуманітарно-педагогічного факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook