ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ

11 вересня 2017 року

 

У майбутніх соціальних педагогів, студентів-третьокурсників, відбулася виробнича соціально-педагогічна практика. Цього року Національний університет біоресурсів і природокористування України уклав договори про проходження студентами виробничої соціально-педагогічної практики із такими установами:

·     Товариство з обмеженою відповідальністю «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Чайка».

·     Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

·     Печерський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

·     Державний навчально-виховний заклад «Капітан» с. Крячки Київської обл., Васильківського р-ну.

·     ЗОШ №12 м. Києва.

·     ЗОШ №83 м. Києва.

Дитячий оздоровчий табір санаторного типу «Чайка» розташований в Київській області, в екологічно чистій зоні на березі річки Рось. Чисте повітря, різноманітність природних ресурсів, близьке розташування соснового лісу сприяють повноцінному відпочинку і оздоровленню дітей. Розвинена матеріально-технічна база табору дозволяє приймати дітей увесь рік. Табір «Чайка» має всі умови для забезпечення комфортного перебування кожної дитини.

У таборі «Чайка» дітям пропонується програма оздоровлення, що передбачає комплекс лікувальних процедур і методик: кліматотерапія дітей у зоні хвойного лісу і прирічкових зонах; проведення комплексу вправ з елементами дихальної гімнастики; аромотерапія із застосуванням різних ароматичних масел; спелеотерапія (соляна шахта), що застосовується для лікування органів дихання; лікування мінеральними водами; фітотерапія; дієтотерапія; водні процедури (соляні ванни з екстрактами хвої, шавлії, липи); проведення занять ЛФК; фізіотерапевтичні методи лікування; озокеритолікування; робота маніпуляційного кабінету; масаж  тощо.

Виховна робота в таборі включає творче поєднання відпочинку, праці, спорту з пізнавальною, естетичною, еколого-натуралістичною, туристично-краєзнавчою, суспільно-громадською, оздоровчою діяльністю. Зміст, форми та методи виховної роботи будуються в таборі на принципах ініціативи та самостійної діяльності дітей, демократії і гуманізму, розвитку національних традицій, пріоритетності загальнолюдських духовних досягнень і цінностей, на принципах добровільної участі дітей у різних справах, у вільному виборі ними занять.

Цього року практичне навчання в «Чайці» проходять дев’ятеро студентів-третьокурсників.

Форма вихователя дуже пасує дівчатам

За допомогою гри  «Сніжний ком» практиканти легко і невимушено познайомилися та налагодили контакт із дітьми.

Гра нa знайомство «Сніжний ком»

Дитяче дозвілля насичене різноманітними заходами – відбувся конкурс на краще фото на батуті, фестиваль постановки кліпу, майстер-клас із малювання тощо.

 

Конкурс на краще фото на батуті

Фестиваль постановки кліпу

Майстер-клас із малювання

Не менш цікаво проходить практика в Печерському районному центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, зокрема у клубі «Молоді серця», де панує творча атмосфера. Практиканти вже встигли провести екскурсії до канатного парку, ботанічного саду, музею-аптеки тощо.

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/19397826_1539204919485801_980526665_n.jpg?oh=6f47da7ee468981d8e3a57fb460bfe44&oe=59495584

Під пильним наглядом практикантів найменші «сердечка» клубу


 

Прогулянка до канатного парку

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/19357608_1539208689485424_1159686801_n.jpg?oh=3357447abaee174bebde6be70b990d70&oe=594899BC

Екскурсія до Ботанічного саду

Як же смакує цілющий чай від місцевих знахарів!

Середня загальноосвітня школа №12 м. Києва на чолі з директором школи Чорною Валентиною Володимирівною стала базою практики для Пекаревої  Вікторії та Яценка Антона. На базі школи діє шкільний табір із денним перебуванням «Бригантина», який відвідують 76 дітей 1-6 класів із 9 різних шкіл району. Під час практики студенти залучаються до організації ігор, екскурсій, квестів, прогулянок, конкурсів, флешмобів, виставок, свят та майстер-класів, допомагають у роботі гуртків школи та районного Центру дитячої та юнацької творчості тощо.

 

 
 

 

 Танцювальна арт-терапія від  Вікторії Пекаревої

 

 

 

Антон Яценко серед учасників  квесту в парку «Відрадний»

У державному навчально-виховному закладі «Капітан» Анна Мороз активно використовує методику Монтессорі, проводить для дошкільнят рухливі ігри, навчає виготовляти поробки. Особливу зацікавленість викликають у дітей заняття зі скелелазіння.

Виконання поробки «Полуничка»

Вперше завжди важко

Плідно проходить практика студентів у Київському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема ними прослухана вступна лекція провідного методиста установи Г. М. Шабатіної щодо особливостей функціонування центру. Практиканти взяли участь у обговоренні та плануванні заходів на наступний рік, у проведенні тренінгу з учасниками АТО та членами їхніх родин з елементами трансакційного аналізу. Під час інтерактивної бесіди були обговорені важливі питання, присвячені способам надання емоційній підтримці та шляхам встановлення взаємодії з клієнтами, особливостям використання трансакційного аналізу в повсякденному житті.

 

 

 
 

 


Насичено пройшов тренінг із запобігання емоційному вигоранню соціальних працівників, де зокрема обговорювалися методи психологічного розвантаження та емоційного відновлення. 

 

 
 

 


 Студенти-практиканти взяли безпосередню участь в організації та проведенні акції, присвяченої профілактиці СНІДу, що відбулася в День молоді в Маріїнському парку завдяки підтримці дружньої до молоді клініки Шевченківського району. Усі охочі мали можливість безкоштовно пройти анонімне тестування на ВІЛ. Кожна така акція – це близько 30-50 пройдених тестів, та головне – пропаганда безпечного і здорового способу життя серед усієї молоді міста. Наші студенти в якості волонтерів проводили з відвідувачами індивідуальні профілактичні бесіди.

 

 

Впевнені, що ця практика подарувала студентам безцінний досвід, неповторні враження та незабутні емоції.

 

Керівники практики від НУБіП України
д. п. н., доцент О. Васюк,
д. п. н., доцент В. Кручек

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook