В університеті триває цикл відкритих лабораторних занять

31 жовтня 2016 року

     28 жовтня проведено лабораторне заняття для студентів третього курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура» з дисципліни «Іхтіологія».
     Саме ці студенти упродовж усього навчального року навчаються на базі ННВЛ рибництва кафедри аквакультури, де беруть участь в усіх технологічних процесах, починаючи з проведення нерестової кампанії для різних видів риб і закінчуючи осінніми обловами, бонітуванням і розподілом риб на зимівлю, набувають вмінь та опановують майбутній фах.

     База практичного навчання, що розташована в смт. Немішаєве, є повносистемним рибним господарством, де працюють з усіма основними видами риб, які складають традиційну ставову полікультуру: коропом, строкатим і білим товстолобом. Як додаткові види для біомеліорації водойм, використовуються білий амур, щука звичайна, судак. Як нетрадиційні об’єкти рибництва, освоюються сом європейський та короп коі.
     Крім того, в ННВЛ рибництва створено сучасну лінію з вирощування різних видів риб із системою замкнутого водопостачання. На ній можна опанувати навички вирощування осетрових видів риб і коропа коі. 

     

     

     Така база практичного навчання є сьогодні унікальною і єдиною серед навчальних закладів, які здійснюють підготовку бакалаврів і магістрів спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура».

     На проведення лабораторного заняття було запрошено майстрів виробничого навчання та завідувачів навчально-науково-виробничих лабораторій факультету.
     Темою заняття було визначення видового складу іхтіофауни ставів та проведення морфометричного аналізу різних видів.
     Мета – навчити студентів визначати види риб за ознаками зовнішньої будови та здійснювати повний морфометричний аналіз для встановлення впливу умов середовища на їх існування.

     Дослідження проводилися з використанням лабораторного обладнання для морфометричного аналізу різних видів риб (металеві кювети, мірні стрічки, лінійки, скальпелі, препарувальні голки, бінокуляри, мікроскопи) за методикою І.Ф. Правдіна та сучасними визначниками для встановлення груп та видів риб. Як натурні об’єкти, використано види риб, які вирощуються у господарстві ННВЛ рибництва, зокрема короп, білий амур, строкатий і білий товстолоби, судак, щука, окунь.

     Заняття розпочалося зі вступного слова завідувача кафедри Петра Шевченка щодо необхідності та важливості правильного визначення видового складу риб та проведення морфометричного аналізу особин різних видіву іхтіології та рибництві, а також особливостях його застосування на різних етапах технологічних процесів у господарствах. 
     Викладачі, які проводили лабораторне заняття, доцент Вікторія Цедик та асистент Максим Халтурин оголосили план заняття та коротко нагадали пройдений теоретичний матеріал, щоб студенти зрозуміли його логічний зв’язок.

     

     На першому етапі – визначали вид риби за зовнішніми морфологічними ознаками, на другому – проводили необхідні обміри та опрацьовували результати. Наприкінці заняття проведено експрес-контроль засвоєного матеріалу. Студенти показали високий рівень володіння теоретичним матеріалом, що допомогло їм на практиці справитись з усіма поставленими завданнями.

     

     

     Після вони прокоментували лабораторну роботу. Зокрема, Стояненко Анастасія зазначила, що проведення таких занять дуже стимулює до оволодіння більшого обсягу теоретичного матеріалу. Навчаючись на базі Немішаєвського агротехнічного коледжу, студенти на власні очі бачать, де можливо застосовувати їхні знання. А Пилипченко Мирослав зазначив, що ще напередодні разом з одногрупниками спускали став та обловлювали його для переселення риб у зимувальник, а тепер вже їх досліджуємо, тримаємо у руках і можемо визначити рівень підготовки до зимівлі, що дуже важливо для роботи господарства.


С. Дудник,
доцент кафедри гідробіології та іхтіології
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook