Майбутні агрономи поглиблюють знання та набувають вмінь у теплицях ПАТ «Комбінат «Тепличний»

21 квітня 2016 року

     Практична підготовка є одним з основних компонентів підготовки фахівців у вищих навчальних закладах. Тому на агробіологічному факультеті розроблена система різноманітних за функціональним призначенням практик. Зокрема, першою ланкою цієї наскрізної програми є агрономічно-ознайомчі, де студенти перших-других курсів мають змогу ознайомитися з базовими принципами ведення рослинництва, овочівництва, садівництва тощо. 

     Наразі триває агрономічно-ознайомча практика у студентів 2 курсу. В її рамках викладачами кафедри закритого ґрунту проведено ознайомлення студентів із структурою та технологічними особливостями вирощування овочевих культур у теплицях ПАТ «Комбінат «Тепличний» (с. Калинівка Броварського району). Комбінат є флагманом тепличного овочівництва України, в якому впроваджуються найсучасніші технології, і який за багатьма показниками не поступається аналогічним підприємствам Нідерландів – визнаного світового лідера у цій сфері. Особливо приємно, що це господарство є давнім і добрим партнером НУБіП, надає свої виробничі площі для проведення практичних занять, практик, виконання бакалаврських, магістерських і дисертаційних робіт. Багато фахівців «Комбінату «Тепличний» – випускники нашого університету. Зокрема, більше 10 колишніх студентів кафедри закритого ґрунту працюють на різноманітних керівних посадах агрономів-технологів.

     Першим етапом ознайомлення з особливостями ведення культури у модернізованих вітчизняних і нових голландських теплицях була технологія вирощування огірка. На практиці закріпили також інформацію про мінеральні субстрати для гідропонної культури, способи вирощування розсади, досвічування, схеми розміщення та формування рослин, використання бджіл для запилення культури.

     Неабиякий інтерес у студентів викликала теплиця з рослинами помідора, які за вегетаційний період формують стебло довжиною до 8 м. Тут рослини вирощують на кокосових матах на краплинному зрошенні. Для запилення використовують джмелів. Також студентів зацікавила і до певної міри вразила інформація, що вся продукція на комбінаті вирощується без застосування хімічних методів боротьби з шкідниками та хворобами. Використовують тут лише біологічні методи захисту рослин, зокрема ентомофагів. Недаремно «Комбінат «Тепличний» є одним з небагатьох господарств аграрної галузі України, який отримавміжнародний сертифікат на технологічний цикл вирощування продукції Global G.A.P. Також студенти відвідали лінію з вирощування зеленних культур та сортувальний цех помідорів.

     І завершилось знайомство з комбінатом дегустацією смачної вітамінної овочевої продукції.

О. Цизь,
доцент кафедри закритого ґрунту

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook