Незвичайні колекції ботанічного саду

25 вересня 2015 року

      З метою ознайомлення з нетрадиційними овочевими культурами 18 вересня 2015р. студенти 3 курсу агробіологічного факультету з доцентами Кутовенко В.Б. та Ярош А.В. відвідали відділ «Нових овочевих культур» в Національному ботанічному саду ім. Гришка. Екскурсію дослідними ділянками проводив науковий співробітник відділу Бондарчук Олександр Петрович.

   Колекція овочевих рослин НБС розміщується на експозиційно-колекційній ділянці, яка включає представників рідкісних та малопоширених видів. Головна мета - введення в культуру перспективних інтродуцентів та популяризація їх серед населення, поширення насіння і посадкового матеріалу.Генофонд овочевих рослин налічує близько 80 видів, що належать до 18 родин.

 

Зазвичай студенти дуже полюбляють позааудиторні заняття, адже візуальні враження та неформальне спілкування дозволяють значно розширити уявлення про предмет та об’єкти вивчення. Тим більше, що цього разу можна було ще й спробувати на смак плоди деяких нетрадиційних овочевих культур. Найвідважніші продегустували різні види фізалісу та пасльону чорного з родини Пасльонових, хоча дехто відверто нервувався щодо отруйності останнього, адже в північних регіонах України його ще називають «псиною ягодою». Проте наш провідник запевнив, що колекція овочевих не містить отруйних екземплярів. Особливо вразили незвичайною формою, екстравагантним забарвленням та ніжним смаком плоди момордіки – рослини з родини Гарбузових. Усередині незвичайного плоду навколо кожної насінини знаходився соковитий навколоплідник яскраво-червоного забарвлення. За смаком він видався нам надзвичайно делікатним та нагадував кому желе, кому банан, кому хурму. Деякі дегустатори загального захоплення смаковими якостями не поділяли, що зайвий раз підтвердило народну мудрість «на колір і смак товариш не всяк»!

     Багато інших знань та вражень отримали ми за час екскурсії колекцією нетрадиційних овочевих культур за що були щиро вдячні Олександру Петровичу. А так як погодні умови, для кінця другої декади вересня, були надзвичайними, то прогулянку яскравими та барвистими стежками ботанічного саду захотілось продовжити… Ми так і зробили – і Вас запрошуємо! 

 

Кутовенко В.Б., доцент кафедри овочівництва
Ярош А.В. , доцент кафедри кормовиробництва,
меліорації і метеорології

 

 

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook