До дня Державної служби у НУБіП України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні»

2 липня 2024 року
Кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва ННІ неперервної освіти та туризму завершила 2023-2024 н.р. проведенням Міжнародної науково-практичної конференції «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні». Захід організований з нагоди Дня державної служби, в якому взяли участь вітчизняні та зарубіжні науковці-колеги, члени Ради роботодавців ННІ неперервної освіти і туризму, практики-державотворці, представники органів публічної влади та громадських організацій, провідні вчені та здобувачі вищої освіти. 
 
З вітальним словом перед учасниками міжнародного заходу виступили проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України, д.е.н, професор, академік Національної академії аграрних наук Сергій Миколайович Кваша та директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, д.ю.н., професор Іван Сергійович Гриценко. Модерували проведення конференції професори кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, доктори наук з державного управління Сергій Михайлович Приліпко та Оксана Володимирівна Євсюкова.
 
У вітальному виступі від наукової спільноти професор кафедри публічного управління та проєктного менеджменту ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, д.держ.упр., професор Тамара Вікторівна Іванова зазначила, що не зважаючи на усі неймовірно складні виклики і загрози, з якими стикається наша країна в останні роки, конференція у цьому році спрямована на налагодження конструктивної взаємодії і комунікаційних зв’язків зі стейкхолдерами, обмін досвідом, поглиблення міжнародного співробітництва з актуальних питань розвитку публічного управління в Україні. 
 
Державний секретар Міністерства економіки України Віталій Вікторович Петрук під час ґрунтовної доповіді на тему «Сучасні реалії державного управління в органах виконавчої влади (на прикладі Мінекономіки)» ознайомив учасників науково-практичної конференції про основні пріоритети державного управління, які пов’язані з оптимізацією робочих процесів через формування Центру уряду, реформою системи оплати праці державних службовців, впровадженням кращих практик менеджменту та проєктного управління. 
 
Керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, д.е.н., член Ради роботодавців ННІ неперервної освіти і туризму Олександр Георгійович Старинець виступив на міжнародній конференції з доповіддю про особливості організації роботи Верховної Ради України в умовах дії воєнного стану.
 
Від міжнародних партнерів на пленарному засіданні міжнародної науково-практичної конференції прозвучали доповіді:
  • професора факультету права та адміністрування Вармінсько-Мазурського університету м. Ольштин (Республіка Польща), доктора публічного адміністрування Мирослава Карпюка «Управління ризиками у сфері забезпечення кібезпезпеки»;
  • професора гуманітарного факультету Університету «Політехніка Кошталінська» (Республіка Польща), доктора філософії Кристофа Качмарека «Соціальна відповідальність цифрових загроз: запорука безпеки кіберсередовища»;
  • почесного доктора Університету Мальме Королівства Швеції, к.е.н, доцента Марії Тищенко «Соціальна єдність та інклюзивність громад: стан та перспективи розвитку в Україні (за матеріалами реалізації проєкту «Центр соціальної єдності «Будь поруч»)»;
  • директора Українсько-польського інституту управління Академії природничих наук у м. Варшава (Республіка Польща) Даніеля Матушевського «Перспективи євроінтеграції України в контексті досвіду країн ЄС»;
  • запрошеного професора Університету штату Айова (США), д.е.н., професора Тетяни Прокопівни Кальної-Дубінюк «Роль дорадництва у сталому розвитку територіальних громад». 
 
Від вітчизняних ЗВО-партнерів на пленарному засіданні конференції виступили:
  • завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Полтавського державного аграрного університету, д.держ.упр., професор Тамара Миколаївна Лозинська про трансформацію стандартів державної служби через призму людського капіталу;
  • завідувач кафедри публічного управління та публічної служби Академії праці, соціальних відносин і туризму, к.держ.упр., доцент Яна Віталіївна Качан про міжнародний досвід підготовки кадрів державних служб;
  • професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу Західноукраїнського національного університету, д.е.н., професор Алла Юріївна Васіна про аспекти інституціоналізації реформування публічного управління;
  • в.о. завідувача кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України, д.держ.упр., доцент Сергій Михайлович Приліпко про перспективи дуальної форми здобуття вищої освіти як інноваційного інструменту підготовки кадрів зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування»;
  • професор кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України, д.держ.упр., доцент Оксана Володимирівна Євсюкова про особливості кіберзагроз в цифровому просторі України та ін. 
 
Виступи доповідачів були цікавими і ґрунтовними, викликали жваві дискусії та обговорення важливих проблем, які в умовах війни мають вирішувати публічні службовці. Під час обговорення доповідей усі учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Від теорії до практики в управлінні та врядуванні» дійшли висновку, що військова агресія рф в Україні змінила формат роботи усіх сфер суспільного життя та стала викликом для українського суспільства. Для ефективного виконання функцій публічні службовці повинні оперативно реагувати на виклики сьогодення, сприяти розвитку євроінтеграційним реформам та забезпечувати національну безпеку держави. 
Крім Національного університету біоресурсів і природокористування України співорганізаторами міжнародної науково-практичної конференції стали: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Західноукраїнський національний університет, Полтавський державний аграрний університет, Академія праці, соціальних відносин і туризму, ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Європейський університет м. Варшава, Вармінсько-Мазурський університет м. Ольштин, Університет Ма́льме Королівства Швеції, Технологічний університет м. Сідней, Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство економіки України, Вища школа публічного управління, Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України тощо. 
 
Результати наукових досліджень учасників конференції з актуальних проблем публічного управління та адміністрування за тематичними напрямами «Реформування публічного управління в умовах євроінтеграційних процесів», «Публічне врядування під час воєнного стану: подолання викликів та загроз», «Механізми формування кадрового потенціалу публічної служби», «Стан, проблеми та перспективи розвитку цифрового врядування», «Сучасні підходи до забезпечення сталого розвитку територій та формування ресурсного потенціалу територіальних громад» були опубліковані у збірнику матеріалів. 
 
«Бути хорошим державним службовцем означає робити неможливе – поєднувати аналітичні факти з переконаннями, а власне бачення – з реалізмом». Саме під таким гаслом кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва прагне постійно вдосконалювати професійну підготовку майбутніх фахівців в галузі публічного управління та адміністрування, а проведення міжнародних заходів дозволяє залучати до цього процесу вітчизняних та зарубіжних партнерів, здійснювати обмін практичним досвідом та проводити спільні наукові дослідження. У час боротьби з російським агресором кожний публічний службовець є надзвичайною особистістю, оскільки наближає українську державу до Перемоги власною працею, прагненнями, підтримкою та вірою у Збройні сили України.
 
Оксана Євсюкова,
професор кафедри публічного управління, менеджменту
інноваційної діяльності та дорадництва,
доктор наук з державного управління  
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook