Кафедра міжнародних відносин та суспільних наук провела фахову дискусію про відносини України з Європейським Союзом в контексті трансформації міжнародної парадигми

22 червня 2024 року
 19 червня 2024 року в режимі онлайн у рамках проєкту «Україна-ЄС: історія, реалії та перспективи» кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України, Євроклубом History EU було організовано та проведено Всеукраїнський науково-практичний вебінар «Відносини Україна – ЄС: трансформація міжнародної парадигми».
 До вебінару доєдналися друзі та партнери проєкту із навчальних закладів Києва, Миколаєва, Черкас. Співорганізаторами вебінару стали Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, Національний авіаційний університет, а також Євроклуби партнери проєкту: «Euro Nation», «Євро Laif», «Назустріч».
 Модератором вебінару була доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України Людмила Радченко, яка й відкрила його роботу. З вітальним словою до учасників звернулася завідувачка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Вікторія Хвіст. Вона завдала темп роботи, акцентувала увагу на історії та взаємоспівпраці ЄС та України, побажала плідної роботи.
 Із виступом на тему «Санкційна політика ЄС як засіб попередження та протидії конфліктних ситуацій» до учасників вебінару звернулася Наталія Шевченко, к.і.н., доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України, співкоординаторка напряму «Онлайн заходів ГО Прогрессильні». Актуальна тема дозволила молоді дати відповідь на ряд запитань, що були зрозумілими на початку повномасштабного втрогнення та постали сьогодні.
 Цікавим та змістовним був виступ Катерини Костюк, студентки спеціальності Фінанси, банківська справа та страхування НУБіП України, яка поділилася враженнями перебування в Польщі та Литві за програмою Еразмус +, звернула увагу на умови фінансування академічної мобільності, особливості навчання в зазначених країнах ЄС.
 Про особливості навчання в Естонії як Європейській Кремнієвій долині розповіла Учасниця ЄвроШколи, аспірантка кафедри міжнародних відносин НУБіП України Євгенія Шевцова, вона змістовно, поетапно донесла присутнім терміни, особливості, вартість навчання, проживання в Естонії.
 Під час вебінару було звернено увагу й на Інституції ЄС. Анастасія Устенко, студентка Боярського фахового коледжу НУБіП України, розповіла про виникнення, основні органи ЄС, особливу увагу зосередила на Раді ЄС, її завданнях, країнах та очільниках, презентація вразила яскравістю та вишуканістю.
 Олександр Степанченко, студент Боярського фахового коледжу НУБіП України у своїй доповіді зупинився на короткій характеристиці 27 комісарав Європейської комісії. Зауважив, що знання Інституцій ЄС сьогодні важливе та актуальне для молоді.
 Заключним акордом вебінару став перегляд короткометражного відеофільму «Війна цінностей» Євроклубу «Назустріч», координаторкою якого є Ніна Сібіл. Вона розповіла, що відеофільм був підготовлений та реалізований в рамках проєкту 2023 р. Представництвом ЄС в Україні.
 Вдало підібрана назва. Гарно розкриті цінності. У відеофільмі простежується не лише «я», у ньому про турботу, про школу, рідних, їжу, маму, про будинок в котрий прилетіла ракета, про незалежність та підготовку до захисту України, про людяність, доброту, свободу, про самостійність прийняття рішень, про красу, гармонію та тримання балансу під час «шторму на вулиці».
 Отже, різноплановість Всеукраїнського науково-практичного вебінару дала можливість урізноманітнити, поглибити знання про Санкції, інституції, чинні програми ЄС. В надважких умовах, з постійним вимкненням електроенергії, проведення вебінару вкотре підкреслило бажання ставити мету і впевнено крокувати вперед попри перешкоди.
 Віри нам в майбутнє, Миру, Перемоги.
 Захід було підтримано Представництвом ЄС в Україні в рамках проєкту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні» @European Union in Ukraine Euroquiz.org.ua
 
 
Людмила РАДЧЕНКО,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,

координатор Євроклубу HistoryEU 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook