Вишиваємо перемогу разом: в День вишиванки проведено VIІІ міжнародну науково-практичну конференцію «Роль молоді у розвитку АПК України»

20 травня 2024 року

Восьма міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України» була успішно проведена 16-17 травня 2024 року кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту та кафедрою соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Співорганізаторами конференції стали Purdue University (США), ÜSKÜDAR University (Туреччина) та University of Haripur (Пакистан).

В умовах сьогодення, коли є необхідність уже у найближчому майбутньому забезпечити повоєнне відновлення України, надзвичайно важливим завданням є дослухатися до точки зору молодих людей стосовно різноманітних аспектів економічного та соціального розвитку, зокрема, щодо розвитку АПК України. Уже третій рік в Україні триває повномасштабна війна. Мужні і хоробрі воїни ЗСУ продовжують боронити право на свободу нашої Батьківщини. У таких умовах, перед кожним свідомим українцем стоїть завдання зробити якомога більше на своєму місці: працювати там, де можна, щоб не допустити руйнації економічних, соціальних, культурних здобутків нашого народу.

В ході роботи конференції були обговорені соціально-економічні питання розвитку АПК, проблеми забезпечення світової продовольчої безпеки та роль України у глобальній економіці, практики ЄС в розвитку соціально-економічної інклюзії молоді та актуальні питання соціально-психологічної науки. Дані проблеми лягли в основу тематик роботи секцій конференції та дозволили ініціювати цікаві та продуктивні дискусії.

Традиційно відкрила Восьму міжнародну науково-практичну конференцію здобувачів вищої освіти, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України» член-кореспондент НАН України, професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, д.е.н., проф. Лідія Шинкарук. Лідія Шинкарук привітала всіх присутніх зі святом, яке в цей день святкується в Україні, - з Днем вишиванки. До речі, таке свято є тільки в нашій країні, адже вишиванка містить генетичний код нашої нації. Лідія Шинкарук висловила переконання, що такі свята несуть суттєву виховну функцію, запропонувавши в майбутньому завжди організовувати конференцію саме у День вишиванки.

Від імені керівництва університету виступив начальник науково-дослідної частини НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Отченашко. Він привітав організаторів та учасників конференції від імені ректора НУБіП України академіка Ніколаєнка Станіслава Миколайовича, побажавши успіхів у роботі. Незважаючи на виклики, в яких нам всім доводиться жити, потрібно продовжувати організовувати такі заходи, адже такі конференції є специфічними платформами для обміну досвідом та ідеями для молоді, науковців та практичних керівників. Володимир Отченашко висловив вдячність організаторам та учасникам конференції.

 

Декан гуманітарно-педагогічного факультету, кандидат філософський наук, доцент Інна Савицька сказала кілька слів про важливість та актуальність доробку молодих науковців. Інна Савицька нагадала, що це вже восьма конференція, яка проводиться кафедрами факультету аграрного менеджменту та гуманітарно-педагогічного факультету спільно. Спочатку це був експеримент, ініційований доктором економічних наук, професором Лідією Шинкарук, яка на той час була фундатором і завідувачем кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, та доктором педагогічних наук, завідувачем кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України Іриною Сопівник. Експеримент виявився настільки успішним, що переріс у багаторічну продуктивну співпрацю з щорічним спільним проведенням конференції «Роль молоді в розвитку АПК України».

Декан факультету аграрного менеджменту, кандидат економічних наук, доцент Анатолій Остапчук долучився до слів колег та, передусім, висловив подяку Збройним Силам України за те, що ми всі маємо можливість збиратися та проводити такі заходи. На сьогодні можна спостерігати значні зміни у світовій економіці, адже відбувається перерозподіл ринків, який супроводжується дефіцитом кваліфікованої робочої сили. Окрім того, в Україні багато чоловіків на теперішній час призвані до лав ЗСУ, щоб захищати Батьківщину від ворогів. В таких умовах, досить непросто продовжувати роботу, але потрібно. Подібні конференції є свідченням того факту, що наш університет працює та забезпечує всі важливі напрямки, в тому числі, науковий напрямок.

 

Досвідом застосування практики ЄС в роботі соціально-економічної інклюзії молоді поділилася доктор економічних наук, професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Емілія Прушківська. Наразі кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту успішно реалізується Модуль Жана Моне «Практики соціально-економічної інклюзії в ЄС» в рамках Програми Європейського Союзу Еразмус+. Основною цільовою аудиторією цього проекту є студенти бакалаврату та магістратури, а також представники наукової спільноти та громадські активісти, які вже активно долучились до вивчення дисциплін в цьому проекті. Відгуки учасників проекту є позитивними, а сам він має перспективи до подальшого вдалого поширення. Емілія Прушківська зазначила, що в умовах зростання зацікавленості навчанням з боку молоді, кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту надає такі можливості шляхом імплементації подібних проектів. Проблематика даного напрямку мала продовження на секції «Практики ЄС в розвитку соціально-економічної інклюзії молоді» даної конференції.

 

Президент Eurodoc Sebastian Dahle зробив доповідь стосовно можливостей для молодих науковців у Європейському Союзі, наголосивши на важливості спільної роботи між ЄС та України за різноманітними напрямками.

Президент Української Аграрної Конференції, народний депутат України 8-го скликання Петро Козаченко висловив своє бачення того, як можна зберегти провідне місце України на глобальному ринку продовольства. Він також закликав молодь сконцентрувати зусилля на опануванні англійської мови, адже знання мови відкриває нові і нові можливості.

 

За модерації завідувача кафедри соціальної роботи та реабілітації було зроблено цікаві та змістовні доповіді студентами та аспірантами гуманітарно-педагогічного факультету з різноманітних проблем соціально-психологічної науки. Піднімалися питання гендерних стереотипів, впливу цифровізації на патріотичне виховання молоді, впливу інклюзії на прийняття рішень, проблем створення єдиного освітнього середовища та етичних засад інклюзивного спілкування.

Цікавою для віртуальної аудиторії була доповідь Наталії Тілікіної, кандидата економічних наук, доцента кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України, яка одночасно є Головою Правління громадської організації «Інститут молоді» та експертом у сфері молодіжної політики і захисту прав дітей. Наталія Тілікіна презентувала результати своїх досліджень стосовно потреб ринку праці України та запитів молоді в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення.

 

Доповіді аспірантів гуманітарно-педагогічного факультету віддзеркалили результати їх досліджень. Так, аспірантка Пан Хсяо Лін говорила про роль гендеру у розвитку «самоефективності» молодих вчених у соціальних та психологічних науках; а аспірантка Яценко Олена зробила доповідь стосовно цифровізації як інструменту національно-патріотичного виховання в умовах війни.

Студенти гуманітарно-педагогічного факультету, які виступили на конференції, продемонстрували суттєвий рівень підготовки та значні обсяги знань. Зокрема, студент Олександр Алєксєєв зробив доповідь на тему «Громадянська позиція університетів та інклюзивний підхід: практики ЄС», студентка Анна Єфремова - про технології та напрямки забезпечення інклюзивної освіти в контексті соціально-педагогічного забезпечення, Влада Косяченко доповіла стосовно етичних засад інклюзивного спілкування, а Ольга Шевчук про перспективи розвитку молодої української сім’ї.

  

 

Роль України на міжнародній арені також була в центрі уваги учасників конференції. Модераторами другої частини заходу традиційно стали студенти факультету аграрного менеджменту.

Україна – житниця світу в умовах сучасних геополітичних викликів, і на цьому був зроблений акцент в доповіді студента спеціальності «Міжнародні економічні відносини» Національного університету «Запорізька політехніка» Миколи Кирилова. Студент факультету аграрного менеджменту НУБіП України з Лівану Мішель Андраос розповів про сільське господарство його Батьківщини та про економічні зв’язки між нашими країнами. Аспірантка факультету аграрного менеджменту Ван Ї розповіла доповіла щодо перспектив для українського аграрного сектору в умовах воєнного стану.

 

 

В ході обговорення питань соціально-економічного розвитку АПК та забезпечення світової економічної безпеки студенти та аспіранти факультету аграрного менеджменту представили результати своїх досліджень. На сьогодні потрібно підвищувати інвестиційну привабливість регіонів України та працювати над впровадженням проектів у сільському господарстві. Також важливе значення має забезпечення енергетичної безпеки сільськогосподарських підприємств.

Аспірант спеціальності «Менеджмент» Владислав Цикунов представив результати своїх досліджень щодо факторів впливу на механізм управління енергетичною безпекою сільськогосподарських підприємств. Про інвестиційну привабливість своєї рідної Хмельниччини та шляхи її підвищення розповіли студентки Вікторія Сіденко та Наталія Відрук. Дарія Чорна розповіла про сучасну систему організації виробництва – ощадливе виробництво, а Світлана Коцупера про проектну пропозицію забезпечення України посівним матеріалом кукурудзи.

До доповідей студентів НУБіП України долучився студент Запорізького національного університету Микола Курченко з повідомленням про важливість програм Еразмус+ для забезпечення соціально-економічної інклюзії молоді.

  

 

Підводячи підсумки конференції, в.о.завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, кандидат економічних наук, доцент Тетяна Власенко зауважила, що конференція – важлива подія у житті студентів, завдяки якій вони мають змогу представити результати своїх наукових розвідок і реалізуватися як дослідники. Також Тетяна Олексіївна висловила подяку доповідачам за їхні цікаві та змістовні доповіді, побажала усім успіхів, мирного неба, Перемоги Україні.

 

За результатами конференції можна підсумувати, що спектр досліджень молодих вчених на сьогодні є достатньо широким, а думка їх є важливою для забезпечення повоєнного відновлення та розвитку України. Дякуємо організаторам конференції та зичимо нових звершень на науковій та освітній ниві!

Вітаємо з Днем вишиванки та віримо у ЗСУ!

Колектив кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook