Під час практичного навчання студентів в Агрономічній дослідній станції закладено інфекційний фон хвороб сої на фітодільниці

18 травня 2024 року
  Від самого початку створення Навчально-дослідного господарства «Агрономічна дослідна станція» існує фітодільниця. Це досить специфічна локація, розташована на самому краю господарства, оточена природними захисними полосами, щоб хвороби та шкідники, які тут вивчаються, не поширювались на інші посіви. Дослідження на фітодільниці проводить факультет захисту рослин, біотехнологій та екології, зокрема кафедра фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна. Цього року кафедрою реалізовано програму створення інфекційного фону на ділянках сої. В реалізації планів кафедри прийняли участь студенти, що нині проходять практику в господарстві.

  В ході практичного навчання під керівництвом асистента кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Ірини Артемчук студенти ознайомилися з методикою закладання польового досліду та прийняли безпосередню участь в цьому процесі. Також вони отримали інформацію, якими патогенами вражається соя, і які методи захисту посівів зараз актуальні. Особливу увагу було приділено біологічним методам захисту, які все ширше застосовуються в Європі. На висіяних ділянках, окрім власне інфекційного фону, тобто рослин штучно заражених різними патогенами, закладені дослідження з використанням чотирьох біологічних препаратів різного походження (грибного та мікробіологічного з різними композиціями мікроорганізмів), в тому числі були закладені варіанти з використанням препарату Екстракон, розробленого співробітником кафедри академіком Миколою Патикою. На сої ефективність дії цього препарату з фітопатологічної точки зору так детально вивчається вперше.
  Під час роботи студенти задавали багато питань та обговорювали технологічні моменти роботи, жвава дискусія виникла з питань майбутнього працевлаштування за спеціальністю, і які знання молодого спеціаліста можуть зараз бути актуальними для майбутньої професії.

 

 

 

  За творчий підхід до роботи, ініціативність та активність велика подяка студентці 2 курсу спеціалізації «Захист і карантин рослин» Марії Шило та аспірантці кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Дарії Забалуєвій, а також доценту кафедри Олені Башті за якісну підготовку фітопатологічного матеріалу разом із студентами-гуртківцями, який вона веде.

  В подальшому на цьому польовому досліді співробітники, студенти та аспіранти кафедри зможуть проводити різноманітні наукові дослідження, а студенти отримали значний практичний досвід, який, впевнені, буде корисним в майбутній професії.

Ірина Артемчук,
асисистент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook