Реабілітаційні сади як реалії нашого життя

22 квітня 2024 року
Київ

  На зустріч зі студентством Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства спеціальності 206 Садово-паркове господарство завітала аспірантка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Юлія РАШКОВСЬКА, практикуюча ландшафтна дизайнерка. Пані Юлія презентувала студентству доповідь на тему «Реабілітаційні сади – особливості проєктування та створення». Така тематика наукових досліджень пані Юлії підпорядкована її життєвому кредо – зробити цей світ кращим! Для Юлії Рашковської саме ландшафтна архітектура виступає тим інструментом, який дозволяє лікувати світ і змінювати його на краще.

   Вже третій рік поспіль наша країна виборює право на своє існування, а наслідки військової агресії є жахливими – втрачені та зруйновані життя українців, знищені економіка, міста та природа.

  І навіть у таких умовах триває боротьба – за можливість жити та бути здоровими. Відновленню ментального, фізичного, емоційного здоров’я воїнів України слугуватимуть Реабілітаційні сади – спеціально створені за науковими принципами та законами ергономіки сади на території лікарень, шпиталів і реабілітаційних центрів.

   Такі території мають особливе функціональне зонування, видовий склад рослин, безпечних для дотику, споживання та споглядання, а розмірний ряд малих архітектурних форм, дорожньо-стежкової мережі підпорядковані фізичним параметрам певних категорій пацієнтів відповідних лікарняних закладів.

   Уже сім років Юлія Рашковська розбудовує перший в Україні Реабілітаційний сад на території Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України.

Нині територія НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України є однією із найбільш красивих, найпрезентабельніших і зручних для маленьких пацієнтів та їхніх батьків, медичного персоналу.

   Після завершення лекції студенти задавали безліч запитань Юлії: чому Ви розпочали цей проєкт? Як Вам вдається встигати все: вчитися в аспірантурі та практикувати? У чому сенс реабілітаційного саду? Які рослини та кольори мають прикрашати реабілітаційний сад для військових? Чому в реабілітаційному саду має бути плодовий сад? Юлія Рашковська надала відповіді на всі запитання та запевнила студентів, що всі їхні задуми – здійсняться, якщо вони наполегливо працюватимуть!
   Після завершення лекції пані Юлія вручила грамоти нашим студентам – переможцям Олімпіади з дисципліни «Ландшафтна архітектура» і побажали всім наснаги, здоров’я та успіхів.

   Дякуємо аспірантці кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну пані Юлії РАШКОВСЬКІЙ за можливість долучитися до кращих практик ландшафтного будівництва на благо нашої країни!

Олена КОЛЕСНІЧЕНКО,
завідувачка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

Ірина СИДОРЕНКО,
доцентка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook