Рівненський фаховий коледж НУБіП України: Підсумок тижня програмування та інформаційних дисциплін «ІТ-світ»

23 квітня 2024 року
  З 08 по 19 квітня у ВСП «РФК НУБіП України» проходив захопливий та насичений подіями період –Тиждень циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін. Це час, коли студенти та викладачі спільно занурювалися в світ сучасних технологій та вивчали найновіші тенденції у цих галузях.
  У рамках двох тижнів пройшли цікаві та корисні заходи, які допоможуть у розвитку комп’ютерних навичок та професійного зростання здобувачам освіти. Студенти мали змогу взяти участь у майстер-класах, гостьових лекціях, олімпіадах, екскурсіях на виробництво та практичних заняттях із провідними фахівцями у різних галузях. Також був проведений брейн-ринг, де студенти змогли показати свої знання та креативність у програмуванні, а також підвищити свій рівень знань.
  Метою заходів було не лише навчання, але й створення сприятливого середовища для обміну досвідом та ідеями між учасниками.
  Тиждень циклової комісії надав відмінну можливість для співпраці та спілкування між студентами й викладачами.
  У перший день у рекреації другого поверху всі охочі мали можливість переглянути виставку тематичних стінгазет на тему «Інформаційні технології – невід’ємна частина сучасного світу»Ця виставка стала не лише місцем показу досягнень студентів, але й платформою для обговорення ролі інформаційних технологій у нашому сучасному світі.
  Кожна група відділення створила стінгазету, яка представляла певний аспект впливу інформаційних технологій на різні галузі життя. Адже інформаційні технології стали невід’ємною частиною нашого щоденного існування – від економіки та бізнесу до освіти, медицини та культури. Інтерактивні демонстрації та виставки дозволили відвідувачам краще розуміти важливість інформаційних технологій у сучасному світі.
  Також 08 квітня студенти 21-ІП групи отримали унікальну можливість відкрити для себе нові горизонти національної свідомості. У рамках проведення тижня було представлено виховну годину на тему «Національне самовизначення: розвінчання російських міфів про Україну». Захід був особливим завдяки участі кандидата історичних наук, доцента кафедри права Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського, прессекретаря Чернівецько-Хотинської єпархії Православної церкви України, рота рійця Олександра Петровича Панасюка. Він поділився своїми знаннями та дослідженнями з присутніми, допомагаючи їм краще зрозуміти та осмислити важливі аспекти історії та культури України.
  Студенти мали можливість задавати питання та обговорювати з гостем різні аспекти української історії та культури. Це дало їм змогу глибше зануритися в контекст української історії та зрозуміти, як минуле впливає на сьогодення.
  Завершуючи виховну годину, куратор групи Павло Стрик закликав студентів до активної громадянської позиції, критичного мислення та нагадав про важливість освіти у формуванні обізнаного та відповідального суспільства. Він підкреслив, що кожен має можливість зробити свій внесок у розвиток країни, відстоюючи правду та справедливість.
  Цього ж дня викладачі Василь Панасюк, Василь Кот, Юрій Новак організували навчання керування FPV дронами на віртуальних симуляторах.
  Ще один захід, який відбувся в перший день, – це екскурсія до рекламно-виробничої компанії Артлайт для студентів першого бакалаврського рівня 6-ІПб, організована Валентиною Собко. Компанія займається виготовленням внутрішніх та зовнішніх вивісок, світлодіодних екранів, рекламних стел та стендів, брендуванням торгових точок та транспорту.
  Під час екскурсії студенти побували в офісі і в цехах на різних етапах виробництва. В офісі Володимир Присяжнюк представив етапи роботи від первинного звернення клієнта до передачі на виробництво. Ознайомилися з персоналом, роботою менеджерів, дизайнерів та конструкторів, а також з програмним забезпеченням, яке використовує компанія. Студентам було представлено процес гравіювання, виготовлення алюмінієвих символів і показано роботу лазера, яка особливо їм сподобалася.
  Другий день тижня циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін відзначився особливою подією – проведенням Благодійного ярмарку з метою збору коштів для підтримки випускників-сиріт 2024 року Клеванської Спеціальної школи № 1, організованому Оксаною Куделею за підтримки кураторів навчальних груп.
  Важливим аспектом Благодійного ярмарку є те, що всі зібрані кошти будуть направлені на підтримку випускників-сиріт 2024 року Клеванської Спеціальної школи №1, щоб забезпечити їм необхідне та створити кращі умови для їхнього довгоочікуваного випускного вечора. Зібрані кошти від ярмарку будуть використані на придбання вишуканого одягу для випускників-сиріт, щоб вони могли відчути себе не обділеними, а особливими на довгоочікуваному святкуванні.
  Також 09 квітня було проведено благодійну акцію «Подаруй бібліотеці книгу», спрямовану на підвищення інтересу студентів до книг і бібліотек, яка пройшла напередодні Всесвітнього дня книги та була організована Іриною Якимчук. Здобувачі освіти та викладачі відділення програмування подарували бібліотечно-інформаційному центру 75 примірників нових навчальних видань для спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення», 125 «Кібербезпека та захист інформації» та 126 «Інформаційні системи та технології».
  Також цього дня в коледжі відбулася захоплююча інтелектуальна гра «Брейн-ринг» між групами 11-ІП та 31-М. Цей захід був організований з метою стимулювання академічного духу серед студентів, а також для зміцнення дружніх та товариських взаємин між учасниками. Захід було організовано викладачами Василем Панасюком, Василем Котом, Юрієм Новаком, Віталієм Крупенею. Студенти та викладачі з ентузіазмом взялися за організацію, створивши всі умови для комфортного та продуктивного змагання.
  09 квітня Оксана Нікітськапровела гостьову лекцію «Розробка ігор: Як потрапити в сферу GameDev?». Запрошеним гостем став випускник коледжу відділення програмування, власник студії розробки ігор RWG Орест БОЩЕНКО. Він поділився своїми знаннями та досвідом зі студентами випускних груп, спрямовуючи молоде покоління на шлях до успіху в індустрії відеоігор.
  Також відбувся майстер-клас «Чотири прості кроки», присвячений написанню статей для сайту коледжу. Цей захід був організований Миколою Ушаковим для викладачів та студентів коледжу, які активно беруть участь у житті коледжу та подають матеріали для публікацій.
  Третій день тижнярозпочався з підсумкового заняття з дисципліни «Групова динаміка і комунікації», яке провела Оксана Нікітська.
  Заходи такого формату не лише допомагають студентам закріпити отримані знання, а й сприяють розвитку комунікативних навичок, креативності та здатності працювати у команді. На заході виступали команди студентів груп четвертого курсу, які протягом семестру активно працювали над своїми проєктами.
  Також студенти другого та третього курсів відділення програмування взяли участь у олімпіаді з програмування, яку організували та провели Юлія Дедюхіною і Тетяна Черняк. Для розв’язання було запропоновано 5 задач різного рівня складності. За проходження кожного тесту нараховувався 1 бал. Тривала олімпіада 2 години. У ній загалом взяло участь близько 20 учасників.
  Також 10 квітня для участі у гостьовій лекції з дисципліни «Ризики інформаційної безпеки» викладач Вадим Черняк запросив спеціаліста у цій галузі – Яну Черняк, яка має ступінь магістра журналістики, випускницю Європейської Академії Дипломатії у Варшаві. Яна є учасницею Вишеградської Школи за напрямом «критичне мислення». Також вона працює у галузі консалтингу, а пропагандою та інформаційними війнами займається додатково, беручи участь в різних проєктах. Вже 16 років дівчина проживає у Польщі та вболіває за долю рідної країни, сприяючи розвитку медіаграмотності громадян, особливо молоді.
  10 квітня відбулася екскурсія студентів 31-ІП групи до компанії з виробництва натуральних спецій, прянощів та приправ ТОВ Нова-Пак (виробництво ТМ Любисток). Керівники: Павло Стрик, Оксана Куделя.
  Компанія «Нова-Пак» спеціалізується на виробництві високоякісних продуктів, які відповідають найвищим стандартам якості та безпеки. Вона використовує сучасні технології та має власні лабораторії для контролю якості продукції.
  Студенти ознайомилися з кожним етапом виробництва, від приймання сировини до фасування готової продукції. Вони мали можливість побачити, яким чином відбувається переробка природних інгредієнтів у високоякісні спеції та приправи. Після екскурсії студенти мали можливість спілкуватися з директором компанії, Сергієм Кравчуком, який поділився своїм досвідом управління великим виробництвом.
  У четвертий день був проведений завершальний етап хакатону «Кодуй майбутнє». У ньому взяли участь усі групи відділення програмування. Кожна команда відповідально віднеслася до поставленої теми проєкту і презентувала ідею гри. У складі журі були завідувачка відділення програмування Ірина Якимчук, голова циклової комісії Оксана Куделя та викладач Тетяна Черняк. Ознайомившись з кожним проектом гри, дійшли висновку, що найкращими є студенти 21-ІП групи, які вибороли перше місце в категорії «Інноватика», студенти 22-ІП групи – в категорії «Відповідність темі» та студенти 33-ІП – в категорії «Глядацькі симпатії».
  11 квітня відбулася студентська олімпіада з комп’ютерної графіки, в рамках якої учасники змагалися у виконанні завдання на створення колажу «Майбутнє України: Синергія традицій та інновацій». Оргкомітет олімпіади представляли Павло Стрик, Оксана Куделя та Ірина Якимчук.
  В олімпіаді взяли участь 15 студентів відділення програмування, які протягом двох годин змагалися за звання найкращого виконавця. Оцінювання робіт проводилося за такими критеріями:
1. Композиційне рішення.
2. Відповідність єдиному стилю.
3. Шрифтове оформлення.
4. Відповідність темі та ідеї.
  У світі, насиченому технологіями, криптовалюти вже давно вважаються не просто екзотичним елементом фінансового світу, але й потенційним засобом для зміни нашого способу сприйняття та використання грошей. Викладачі та студенти коледжу, орієнтовані на майбутнє, зрозуміли це із майстер-класу, який провів експерт у галузі криптовалют викладач відділення програмування Надозірний Святослав.
  У захоплюючому та пізнавальному майстер-класі Святослав Надозірний ділився своїми знаннями та досвідом з використання криптовалют та гаманців Metamask, Trustwallet і TrusteePlus. Він висвітлив різноманітні аспекти використання криптовалют у повсякденному житті та наголосив на їхньому потенціалі для зміни економічних взаємин та розвитку нових фінансових інструментів.
  11 квітня викладач програмування Юлія Дедюхіна разом зі студентами 22-ІП групи отримали надзвичайну можливість зануритися у захопливий світ виробництва під час відвідування підприємства, що спеціалізується на пошитті сумок «МІС» та дитячого одягу «Одягайко». Під час екскурсії студенти отримали унікальну можливість побачити, як із точністю та швидкістю виконуються поставлені завдання автоматизованими програмованими машинами. Вони були вражені масштабом та складністю процесу, який керується великою кількістю коду та алгоритмів.
  В цей день також було організовано змагання з популярної відеогри Mortal Kombat. Цей захід став особливим не тільки через вибір гри, але й завдяки залученню студентів до активностей, які розвивають логічне мислення та швидкість реакції. Змагання організували викладачі коледжу – Василь Панасюк, Василь Кот і Євгеній Масталярчук. Їх метою було створити неформальне середовище для студентів, де вони могли б розвинути не тільки свої академічні навички, але й вміння стратегічно мислити під тиском.
  Вдалим завершенням тижня програмування та інформаційних дисциплінстав ІT-марафон «Збір даних для управління підприємством», який Відокремлений структурний підрозділ «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» проводив перед початком проєкту DAAD «Digit 3: Data collection and digitalisation with a focus on University Colleges in 2024» та з нагоди 126-ої річниці від Дня народження НУБіП України.
  Нам вдалося зміцнити співпрацю між навчальними аграрними закладами України, ІТ-компаніями, сільськогосподарськими підприємствами та Університетом прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (HSWT), проєктний керівник якого є проф. Ральф Шлаудерер. Також вдалося посилити практичний аспект навчання та використання переваг міждисципланарного підходу в рамках підготовки проведення проєкту «Digit 3: Data collection and digitalisation with a focus on University Colleges in 2024».
  Завершуючи, додам: пам’ятайте, що кожен код і кожна ідея вносять свій внесок у майбутнє технологій.
 
Оксана Куделя,
голова циклової комісії програмування

 та інформаційних дисциплін 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook