Організаційна година з нагоди «Дня сала» об’єднала технологів з виробництва і переробки продукції тваринництва

13 вересня 2023, 17:11

 

Куратор – це авторитетна людина, здатна до самоорганізації, з великими творчими та педагогічними здібностями, яка стає так званим «провідником» для студентів в університетське життя. Той, хто зможе «підтримати, направити», знайти індивідуальний підхід до кожного окремо взятого студента та допомогти йому «влитися» в єдиний колектив. Показником здатності куратора організовувати цей колектив є згуртованість, взаємодія та взаємовідносини академічної групи (Корчевна Н. П.).
  Враховуючі попереднє ствердження авторитетних колег-педагогів саме на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві з перших днів навчання першокурсників спеціальності 204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва було проведено кураторську годину з тематичної дати 27 серпня українці відзначають День сала, яке вважається національним продуктом та є практично в кожній українській оселі.
  З нагоди цього свята кураторами Уманець Русланою і Грищенко Наталією для студентів І курсу ІІ і ІІІ групибула організована кураторська година, до якої доєдналися і старші колеги, магістри ІІ року навчання, куратор Мельник Вікторія.
  З доповіді Прищепюк Анжели студенти дізналися цікаві факти про сало та різні способи його приготування. Анжела доповіла, що це свято люблять не лише українці, а й численні туристи. До війни по всій країні організовувалися масові заходи, конкурси з дегустацією страв, які приготували з його використанням: торти, профітролі і навіть справжні роли з начинкою з сала.
  Любов українців до сала виправдана не тільки його смаком, а ще й корисними властивостями, які підтвердили експерти. У складі цього продукту є вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен. Одна з найбільш цінних складових – арахідонова кислота, яка стимулює роботу головного мозку та серцевого м’яза, покращує роботу нирок, виводить з крові зайві холестеринові згустки. Дієтологи вважають, що любов до сала пояснює довголіття української нації. Відомо, що наші предки вживали сало майже кожен день, за виключенням посту. Багато хто вважає, що українці поїдають цей продукт кілограмами та вживають його щодня. Але проведене в Європі опитування показало, що українці займають лише 13 позицію у переліку країн, де споживають цей продукт. Традиція обробки, готування та вживання тваринного жиру з’явилася в Італії за 800 років до винаходу піци. Історики вважають, що 3000 років назад з жиру свині з сіллю та спеціями готували страву під назвою лардо. Спочатку лардо було дешевим способом для рабів підкріпитись, але потім страву полюбили і шляхетні особи.
  Студенти кураторських груп прийняли участь у дегустації різних видів цього національного продукту. У ході дегустації студентів було згруповано по декілька чоловік для органолептичної експертизи зразків сала, вироблених за різних технологічних прийомів.
 
  Після дегустації у вільному форматі відбулося обговорення її результатів та отриманої інформації. Доповідач Прищепюк Анжела отримала в якості заохочення за свій виступ наукове видання від завідувача кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Лихача Вадима з побажаннями і в подальшому проявляти активність та підвищувати наукові компетентності.
  Проведений захід об’єднав кураторську групу першокурсників, доповнив їх знання з приводу обраної спеціальності і закарбував в їх пам’яті перші, приємні та цікаві дні навчання в славетному Національному університеті біоресурсів і природокористування України провідного факультету тваринництва та водних біоресурсів!  

    Зі слів студентів, учасників заходу: «…Я вражений таким гарним відношенням до студентів, з перших днів навчання ми під такою опікою нашого куратора – Руслани Миколаївни!!! Дуже приємно. І дуже класно було прийняти участь у такій тематичній кураторській годині, почув багато цікавого про національний продукт та і скуштував його… Дякую! (Станіслав Гуляєв, І курс, 2 група)»

 Буде сало, буде хліб – vivat славетному НУБіП!!!

 
 
Руслана Уманець,
доцент кафедри технологій у птахівництві,
 свинарстві та вівчарстві
 
Лихач Вадим,
професор, завідувач кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook