ПРОДОВЖЕННЯ ЦИКЛУ ВІДКРИТИХ ЛЕКЦІЙ НА АГРОБІОЛОГІЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ

16 квітня 2023 року

Згідно з наказом від 11.07.2022 р. № 459 «Про підвищення якості навчання в НУБіП України у 2022-2023 н. р.» на агробіологічному факультеті продовжується перевірка рівня професійної компетенції та педагогічної майстерності викладачів з метою подальшого удосконалення викладацької діяльності. Демонструють уміння доносити своє бачення того чи іншого предмету до студентства як молоді науково-педагогічні співробітники так і вже  маститі фахівці.

7 квітня в дистанційному форматі відбулась відкрита лекція старшого викладача кафедри рослинництва кандидата сільськогосподарських наук Пилипенко Вікторії Сергіївни з дисципліни «Рослинництво» для студентів 2 курсу ОС «Бакалавр» зі спеціальності 201 «Агрономія» на тему: «Технологія вирощування пшениці озимої».

Метою відкритої лекції було ознайомити студентів із технологічними аспектами вирощування пшениці озимої. Лектор акцентував увагу на різних біотичних та абіотичних чинниках, які впливають на вирощування пшениці озимої. Окремі елементи технології вирощування пшениці озимої викликали жваву дискусію між викладачем та студентами, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу.

 

11 квітня в очному форматі відбулася відкрита лекція доцента кафедри рослинництва кандидата сільськогосподарських наук Лесі Анатоліївни Гарбар з дисципліни «Рослинництво» для студентів 2 курсу ОС «Бакалавр»   спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» на тему «Технологія вирощування ріпаку озимого».

 

 

Метою відкритої лекції було ознайомити студентів з перспективами вирощування ріпаку озимого як у світі, так і в Україні, особливостями його росту та розвитку, елементами технології вирощування. У лекції особливу увагу було приділено умовам перезимівлі рослин ріпаку озимого, його загартуванню та вегетації впродовж осіннього періоду розвитку з огляду на складні та нетипові умови зимового періоду, які спостерігаються в розрізі останніх років. Особливо зацікавило студентів та викликало жваве обговорення порівняння умов необхідних для загартування рослин ріпаку озимого з озимими зерновими злаковими культурами, аналіз погодних умов минулої зими та вплив їх на перезимівлю культури.

 

Для висвітлення нового матеріалу використовувалася презентація Power Point та живі рослини ріпаку для унаочнення та кращого сприйняття теоретичного матеріалу. Лекційний матеріал вдало збалансовано, темп викладу матеріалу був дещо зависокий, проте це не зашкодило студентам повністю засвоїти поданий матеріал. Лекційний матеріал та презентація викладені на курсі дисципліни «Рослинництво» на платформі Elearn, що дає змогу студентам ними користуватися за підготовки до написання модульного контролю, виконання практичних робіт та підготовки до іспиту. Студенти активно співпрацювали з лектором, вдало підтримувався контакт з аудиторією. Лектор у доступній формі розкрив зміст кожного питання. Високу якість лекції забезпечило повноцінне використання презентації  та відеоматеріалу.

На відкритих лекціях викладачів кафедри рослинництва Пилипенко В. С. та Гарбар Л. А. були присутні науково-педагогічні працівники кафедри: завідувач кафедри рослинництва, академік НААН України Каленська С.М., д.с.-г. н., проф. Н. В. Новицька, к.с.-г.н., доц. Антал Т.В., к.с.-г.н., доц. Мокрієнко В.А., к.с.-г.н., доц. Гончар Л.М., к.гео.н., доц. Скриник О.А., доктор філософії, старший викладач Завгородня С.В., доктор філософії, асистент Мазуренко Б.О., асистент Сонько Р.В., а також доцент кафедри агрохімії та відмітили якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна Бордюжа Н.П., які відмітили високий науковий рівень викладання, глибоке знання матеріалу, нових досягнень у своїй темі та суміжних з нею галузях знань, уміння ними розпорядитись. Під час обговорення викладачі дійшли до спільного висновку, що лекції проведені на високому науково-методичному рівні та відповідає сучасним вимогам вищої школи. Анкетування студентів показало, що студенти також високо оцінили педагогічну майстерність Пилипенко Вікторії Сергіївни та Гарбар Лесі Анатоліївни.

 

Наталія Новицька,

професор кафедри рослинництва

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook