Нові ідеї співпраці гуманітаріїв із центром медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги «ОХМАТДИТ»

28 лютого 2023, 11:52
НУБіП України
Діти – наш найдорожчий скарб! Адже саме в них ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, пишалися своєю родиною і рідним краєм. Так було завжди до 24 лютого 2022 року… Війна в Україні забрала у багатьох дитинство, у багатьох життя. І ось уже рік від початку повномасштабної війни діти та їхні батьки продовжують шукати безпеки, стабільності та захисту в нашій країні та далеко за її кордонами.
27 лютого 2023 року викладачі кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України на чолі з завідувачкою кафедри Іриною Сопівник із солодкими подарунками відвідали  Центр медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги «ОХМАТДИТ».
До цієї акції колектив кафедри надихнула декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицькаа допомогли утілити ідею в життя голова первинної профспілкової організації НУБіП України Ростислав Тарасенко та голова профспілки гуманітарно-педагогічного факультету  Ірина Матвієнко.
Національна дитяча спеціалізована лікарня МОЗ України «ОХМАТДИТ» – багатопрофільний діагностично-лікувальний заклад, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дитячому населенню України. Це найбільша дитяча лікарня в Україні.
Центр реабілітаційної допомоги «ОХМАТДИТ» здійснює медико-психологічну, соціально-реабілітаційну допомогу дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні в профільних відділеннях лікарні. У своїй роботі фахівці використовують сучасні підходи надання відповідної спеціальної допомоги, психологічної, соціальної реабілітації, адаптації і подальшої інтеграції в суспільство дітей з особливими потребами, ранньої реабілітації дітей з проблем раннього розвитку, комплексної допомоги дітям та їх сім’ям.
  
Працівниками центру розробляються нові форми і методи психологічної корекції, соціальної адаптації та навчання. Для усунення психологічної дискомфортності сприйняття дитиною власного стану психологи та соціальні працівники установи проводять індивідуальні та групові виховні заходи, психо-терапевтичні заняття з дітьми; надають дітям і їхнім батькам різнобічні кваліфіковані (психологічні, педагогічні, медичні, юридичні) консультації.
Відбулось знайомство з командою центру. Це висококваліфіковані фахівці: психіатр, логопед, лікарі-психологи, практичні психологи, фахівці з соціальної роботи.
  
У науково-педагогічних працівників кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України, на базі якої успішно функціонує Центр соціально-психологічної реабілітації, є значна мотивація до налагодження співпраці з реабілітаційним Центром «ОХМАТДИТ». Адже до основних напрямів діяльності кафедри та відкритого на її базі центру належить взаємодія із закладами освіти, соціального захисту, охорони здоров’я, недержавними організаціями, які надають соціально-реабілітаційні послуги, для забезпечення комплексної допомоги соціально-психологічного, педагогічного (медичного), екологічного, юридичного супроводу гармонійного розвитку особистості.
  
  
Зі свого боку, працівники «ОХМАТДИТ» подякували за привезені солодощі та підтримали ідею подальшої співпраці. Їх зацікавив досвід кафедри та можливості проведення спільних заходів на території ботанічного саду НУБіП України. Йшлося також про можливості налагодження тривалої співпраці та організації практики студентів спеціальностей «Соціальна робота» та «Соціально-психологічна реабілітація» на базі «ОХМАТДИТ». Це цікаво і потрібно для всіх – малечі, фахівців, науково-педагогічних працівників і наших студентів.
Під час зустрічі з завідувачкою Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги дітям НДСЛ «ОХМАТДИТ», кандидаткою психологічних наук Оленою Василівною Анопрієнко йшлося про потреби діток та варіанти майбутньої співпраці кафедри з цією потужною установою.
 
Чому для кафедри важлива саме співпраця з медичними закладами? Для наших студентів відвідати дитячу лікарню – це неабиякий досвід та стимул для роздумів. Адже мати лише абстрактне уявлення про майбутню роботу – це тільки половина того, з чим майбутнім соціальним працівникам доведеться зустрітися після закінчення навчання. Тому знайомство зі специфікою поведінки хворих дітей, а згодом, можлива практична діяльність чи волонтерська праця у лікарні, допоможуть подолати внутрішні бар’єри, остаточно переконатися в правильності професійного вибору. У цій професії не може бути випадкових людей. Соціальна робота та реабілітація частіше спрямована на роботу у клініках, наркологічних центрах, центрах реабілітації інвалідів, тож студенти мають переконатися, що готові до важкої праці, в тому числі й психологічно.
Бажаємо всім діткам та їх батькам міцного здоров’я, сімейного благополуччя та щасливого життя під мирним українським небом! Дякуємо нашим Героям за спокійний сон наших діток! Війна перевернула життя мільйонів дітей України, але ми щиро вітримо, що українці здолають ворога, та тримаємо свій професійний фронт, наближаючи Перемогу, заради кожного українця і українки, заради дітей усієї нашої великої країни!
 
Старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації,

 

Антоніна Картушинська

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook