САРКІСОВА МАРІЯ 5 КУРСУ 9 ГРУПИ ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ПРОВОДИТЬ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ В НАУКОВОМУ ГУРТКУ "ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТВАРИН" НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ І ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ІМЕНІ АКАДЕМІКА І.О. ПОВАЖЕНКА ТА КАФЕДРІ КОНЯРСТВА І БДЖІЛЬНИЦТВА

7 листопада 2022 року
Науковий гурток "Патофізіології та імунології тварин"

   Студентка факультету ветеринарної медицини 5 курсу 9 групи Саркісова М. В. разом зі студентом факультету тваринництва та водних біоресурсів - Саханда А. Б. старанно працюють в гуртках своїх кафедр, як студенти ентузіасти, щоб об'єднувати свої наукові здобутки на благо НУБіП України.
   Клопітка праця над реалізацією задуму дала свої плоди. Місцем роботи була обрана кафедра конярства і бджільництва та кафедра хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка. Для досягнення мети дослідження, було створене обладнання яке дає змогу отримувати показники датчиків в режимі реального часу, які вмонтовані у бджолине гніздо, а саме - датчики температури, вологості (DHT 22) та звуку (Модуль датчика звуку від Waveshare) плати контролю (Arduino UNO WI-FI rew 2).

   Процес пайки дротів для датчиків температури та вологості.
   Через необхідність мати доступ до електромережі, місцем розміщення було обрано апібудинок, для запобігання від впливу атмосферних умов та збереження обладнання. Також потрібно було під’єднання до мережі WI-FI, щоб мати доступ до даних.
   Для дослідження було обрано 8 бджолиних сімей з апібудинку та 8 з навчально дослідної пасіки які виступали контрольною групою в методі пар-аналогів.
   Поставлені в роботі задачі вирішуються за допомогою технічних (розробка та вдосконалення обладнання), зоотехнічних (проведення науково-господарських дослідів на бджолиних сім’ях) та аналітичних методів дослідження. Тому, поглиблення знань із цих питань мають важливе теоретичне і практичне значення. Доцільно експериментально обґрунтувати вплив різних факторів, дослідити відмінності біохімічного складу продукту одержаного за умов того чи іншого медозбору.

   Проводили викачування повітря коли бджоли збирають нектар, і отримували біоактивну воду (рідину) з різних періодів – (липового медозбору, соняшникового, акацієвого та безвзяткового).

   Зображено зразки біоактивної води (рідина) з різних періодів медозбору.
   Ми вважаємо, що склад біоактивної рідини буде різним, бо склад нектару, який збирають бджоли, також є різним, а значить і властивості теж мають суттєво відрізнятися.
   Біоактивна вода (рідина) буде важлива для кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка, бо в ній можна буде культивувати, заморожувати, одним словом – експериментувати на вплив росту культури клітин. По розрахунках вона має бути більш ефективна за стандартні добавки (сироватку), яку використовують для живлення клітин.

Студентка 6 групи 1 курсу:
Марчишина Ірина
Керівник гуртка:
Роман Бокотько

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook