Скільки лісів згоріло на Харківщині за час війни

30 вересня 2022 року
KharkivToday

У лісгоспах трапилося понад 90 пожеж, ліси продовжують палати через вибухи.

На зараз збитки від пожеж у лісгоспах Харківщини складають 3,4 мільйона гривень. Після розмінування територій цифра може збільшиться в рази.

За попередніми підрахунками, через війну згоріло понад 6000 гектарів лісів у Харківській області. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Якщо казати про ліси, то від дій окупантів ліси Харківщини дуже-дуже постраждали. Лише сьогодні те, що обговорювалося на нараді, ми маємо випадок, який ще треба буде обрахувати, проте за попередніми даними, понад 6000 гектарів лісу повністю вигоріло. Це шкода не тільки довкіллю, а й економічному потенціалу наших державних лісогосподарських підприємств", — сказав Руслан Стрілець.

Зазначимо, у вересні 2021 року Харківській обласній військовій адміністрації повідомляли, що загальна площа лісів та інших лісовкритих площ на той час складала 419,4 тисячі гектарів.

Як пояснив Стрілець, на сьогодні доступ до лісів Харківщини дуже обмежений, оскільки більша частина замінована. Така ж ситуація — в Чернігівській, Сумській та Київській областях. Під час гасіння пожеж на мінах підриваються співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Часто пожежі виникають через тварин, які наступають на міни, не розуміючи що це, та підриваються. Наразі збитки від пожеж у лісгоспах Харківської області складають понад три мільйони гривень, але ця цифра збільшиться, коли території будуть розміновані та екологічні інспектори отримають доступ до лісів.

"За час війни на території лісгоспів Харківщини виникло понад 90 пожеж. Збитки на сьогоднішній день, які поки що верифіковані, 3,4 мільйона гривень, але впевнений, що цифра буде зростати. Вже після того, як територія буде розмінована, отримаємо доступ, зафіксуємо випадки, зрозуміємо, які дійсно збитки сьогодні завдають рашисти лісам Харківщини", — пояснив міністр захисту довкілля.

Крім того, через війну страждає природно-заповідний фонд. Як розповів Руслан Стрілець, на сьогодні в небезпеці продовжують перебувати три національних природних парка в Харківській області — Дворічанський, Слобожанський та Гомільшанські ліси.

"Дворічанський парк був фактично окупований ще з 24 лютого, звільнений 10 вересня. Ще попереду багато роботи — зрозуміти, які збитки є. Впевнений, окупанти не забезпечували заповідний режим під час окупації, як постраждала екосистема, нам ще потрібно буде встановлювати. 23 вересня була зруйнована будівля адміністрації парку. Туди влучила ракета, це теж збиток", — сказав Стрілець.

Як писав KHARKIV Today, на початку вересня заступник начальника ГУ ДСНС у Харківській області Анатолій Торяник повідомив, що Ізюмського лісу більше немає, він згорів внаслідок війни.

 

Джерело: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/skilky-lisiv-zhorilo-na-kharkivshchyni-za-chas-viyny

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook