Діджитал облік вивчаємо – в олімпіаді перемагаємо

29 червня 2022 року
     Головне завдання кафедри обліку та оподаткування – якісна підготовка фахівців відповідно до сучасних стандартів освіти. 
     Сьогодні ми живемо в діджиталізованому світі, який ставить перед фахівцями нові виклики. Уже недостатньо мати лише глибокі фахові знання – важливо вміти користуватись новітніми інформаційними технологіями для обліку та управління підприємством. Ми добре це розуміємо, тому активно впроваджуємо їх у навчальний процес. 

Нові сучасні дисципліни 

     Результатом цієї спрямованості стала поява таких дисциплін, як бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях, комп’ютерні методи аудиту, електронний документообіг, інформаційні технології в обліку агроформувань, теорія та практика облікового забезпечення управління підприємством у ERP–системах. 
     У рамках цих курсів студенти отримують не лише глибокі теоретичні знання, але й опановують практичні навички – вчаться працювати у програмах для бухгалтерського обліку, які мають практичне використання на підприємствах різних форм власності. Завдяки цьому – стають конкурентоспроможними фахівцями, які легко знаходять своє «місце під сонцем» на ринку праці. 
 
     Програмне забезпечення, що використовується в навчальному процесі, визначається потребами бізнесу. Наприклад, для підготовки бухгалтерів використовують програми автоматизації бухгалтерського обліку, а для менеджерів та маркетологів – ЕRP-системи (прикладні рішення для автоматизації управління бізнесом). Такий підхід дозволяє давати актуальні спеціалізовані знання, не перевантажуючи здобувачів освіти зайвою інформацією. 

Перемога в студентській олімпіаді 

     Знання і вміння, отримані на заняттях з дисципліни «Бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях», допомагають студентам у працевлаштуванні.
    Теоретичні знання студенти поглиблюють науковою діяльністю у гуртку «Діджитал облік», що дає можливість реалізувати їх участю у всеукраїнських та міжнародних студентських олімпіадах. У червні 2022 року студенти освітньої програми «Облік і аудит» взяли участь у Міжнародній студентській олімпіаді у сфері інформаційних технологій «IT-Universe».
     Цього року студенти вирішили позмагатися відразу за двома конкурсами олімпіади:
  • «Використання автоматизованих систем обліку» – обрали для себе студенти освітньої програми «Облік і аудит»;
  • «Управління підприємством в ERP-системі» – студенти освітніх програм «Менеджмент» та «Маркетинг.
     Спойлер – маємо переможців у кожному конкурсі.
   Щоб дійти до фіналу, конкурсанти мали успішно скласти тренувальний тест у дистанційному режимі, що надало їм можливість у подальшому проходити кваліфікаційний тест.
     У першому етапі змагань взяла участь значна кількість студентів. Проте до другого етапу пройшли лише ті з них, хто продемонстрував відмінні теоретичні знання та набрав високі бали за тестовими завданнями.
   За рішенням журі, до фіналу олімпіади пройшли студенти: Вершута Юлія Сергіївна, Какама Катерина Юріївна, Кошіль Аделіна Ігорівна, Ліскович Анастасія Вікторівна і Саврань Олександр Олександрович.
     У фіналі на учасників чекали практичні вправи. Вони мали виконати завдання через віддалений доступ до інформаційних баз у прикладних програмних рішеннях для обліку та управління підприємством. Такий підхід є максимально наближеним до виконання посадових обов’язків майбутніх бухгалтерів та менеджерів. Це й не дивно, адже серед організаторів олімпіади багато роботодавців. Вони не приховували, що хочуть бачити фіналістів олімпіади у якості своїх майбутніх співробітників.
    Фінал олімпіади відбувався з 7 по 22 червня 2022 року. За результатами виконання практичних завдань конкурсу «Використання автоматизованих систем обліку» Анастасія Ліскович виборола ІІ місце
     Анастасія навчається на освітній програмі «Облік і аудит», є старостою 10 групи 1 СТ курсу економічного факультету. Також вона приділяє значну увагу науковій діяльності та є головою студентського наукового гуртка кафедри обліку та оподаткування «Діджитал облік».
 
Вітаємо Анастасію з цим досягненням та бажаємо успіхів у навчанні та науковій роботі, а інформаційні технології допомагатимуть у майбутній професійній діяльності.
     Приємним сюрпризом стали результати конкурсу «Управління підприємством в ERP-системі», де Таміла Прокопишина отримала перемогу та виборола ІІ місце. Це досягнення відбулося внаслідок її зацікавленості до вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях», яка викладається для здобувачів спеціальностей «Менеджмент» та «Маркетинг» на базі ERP-систем.
     Таміла має значний багаж знать та практичний досвід, адже поєднує навчання з роботою на підприємстві, де активно використовує інформаційні технології для бухгалтерського обліку.
     «Створюю за допомогою програмного забезпечення рахунки на оплату покупців, виписую видаткові накладні, довіреності, роблю звіти по складу», – розповіла нам Таміла про свій практичний досвід.
     У загальному заліку НУБіП України посів ІІІ місце у рейтингу ЗВО олімпіади «IT-Universe-2022». Всього у змаганні взяли участь близько 300 учасників з 35 закладів освіти.
     Щиро вітаємо переможців – Анастасію Ліскович і Тамілу Прокопишину та їх керівника – доцента кафедри обліку та оподаткування Володимира Литвиненка з перемогою! Ваші блискучі результати на олімпіаді підтвердили високий рівень викладання облікових дисциплін із використанням сучасного програмного забезпечення.
      Бажаємо студентам подальших успіхів у здобутті знань та самореалізації в професії. Ми чекаємо вас у магістратурі та аспірантурі. Бажаємо вам нових звершень та перемог!

Любов Гуцаленко,
завідувач кафедри обліку та оподаткування
Людмила Мельянкова,

доцент кафедри 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook