На факультеті землевпорядкування підбили підсумки проведення ознайомчої з фахом навчальної практики першокурсників

14 червня 2022 року
    Дистанційний формат проведення практики не завадив студентам-першокурсникам факультету землевпорядкування отримати широкий спектр нових знань про їх майбутній фах. Протягом тижня студенти суттєво розширили свою уяву про основні риси і потенціал спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», сутність професії землевпорядника, підприємства та організації, що працюють у цій сфері, інструментальне забезпечення та види робіт, які зможуть виконувати майбутні землевпорядники та геодезисти після завершення навчання.
    На жаль, через військовий стан студенти не змогли особисто відвідати провідні підприємствами в сфері землеустрою, геодезії та картографії, але досконало оволоділи всією інформацією, наданою керівниками практики про ці установи. Під час віртуальної мандрівки ознайомлено з провідним підприємством України, яке створює різноманітну картографічну продукцію – ДНВП «Картографія», досліджено Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, Центр Державного земельного кадастру, ознайомлено з послугами, що їх надає «Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» землевласникам і користувачам, органам влади. Студенти під час проходження практики навіть заглянули за куліси роботи інших провідних топографо-геодезичних та землевпорядних організацій.
     Особливу увагу приділено дуже важливому продукту діяльності фахівців спеціальності «Геодезія та землеустрій» – Публічній кадастровій карті України. Не обминули увагою й історію нашого університету: студенти досліджували етапи виникнення та розвитку Національного університету біоресурсів і природокористування, історію створення факультету землевпорядкування, його структуру та напрями навчальної, науково-дослідної діяльності усіх п’яти кафедр, знайомилися з монографіями, підручниками і навчальними посібниками, тематичними картами й атласами, успіхами студентської наукової роботи, участю викладачів і студентів у роботі конференцій різних рангів, міжнародною співпрацею вчених нашого університету з університетами Польщі, Німеччини, Туреччини.
 
     Важливою складовою практики стало виконання індивідуальних завдань кожним здобувачем та їх узагальнення у вигляді звітів. Саме під час створення цього звіту усі студенти проявили ініціативу, наполегливість і кмітливість та представили на публічний захист чудові презентації.
     Під час захисту звітів кожен студент доповів про виконані ним у період практики види робіт досліджень, про набуті знання і компетенції. Складовою захисту були відповіді на запитання керівників практики, зауваження та побажання як працювати надалі, щоб стати висококваліфікованим фахівцем.
     Як буває в таких випадках, кожен студент отримав індивідуальну оцінку і залік. Оцінки були в цілому високими, але диференційованими.
     З приємністю відзначимо, що явка на практику була високою – лише 7 студентів з 88 осіб з поважних причин (слабкий сигнал Інтернету, пошкодження ліній електропередач тощо) не змогли взяти участь у ній. Усі студенти щодня активно працювали у створених бригадах, оволодіваючи мистецтвом поєднання особистої і колективної роботи.
 
 
    Як же оцінюють студенти-першокурсники рівень ознайомчої з фахом геодезиста і землевпорядника практики? Ось їхні думки:
     «Ознайомча практика була дуже цікавою, хоча й проходила дистанційно на платформі Cisco Webex. Для нас, майбутніх фахівців в сфері землеустрою та геодезії, – це цінний досвід. Такого роду практики необхідні для детальнішого розуміння специфіки професії, тому що лише знаючи всі її нюанси, ми зможемо бути спеціалістами гідного рівня» – ділиться своїми враженнями про практику студентка першої групи Коваль Вікторія та дякує викладачам, які «на високому науковому рівні проводили практику та завжди давали відповіді на усі питання студентів і цікаво подавали інформацію».
     «У період проходження ознайомчої практики я зрозуміла, що бути землевпорядником – нелегка праця. Ми отримали багато знань щодо структури і напрямів роботи різних компаній та геодезичних і землевпорядних служб і фірм, які стосуються нашого фаху, усвідомила, що щоб стати висококваліфікованим фахівцем, треба постійно самовдосконалюватися та саморозвиватися» – так розміркує про майбутній фах Чижевська Марина.
     Отож, перша – ознайомча з фахом – практика в житті студента-першокурсника факультету землевпорядкування завершилася успішно! Сподіваємось що майбутні землевпорядники дізналися багато важливої інформації про обрану професію, оволоділи новими знаннями, спробували порівняти роботу різних служб, фірм, інститутів та на основі цього порівняння визначити свої уподобаннями і плани як майбутніх фахівців – геодезистів, землевпорядників, картографів, працівників сфери кадастру, оцінки земель та їх охорони, управлінців у галузі земельних відносин.
 
     Керівники ознайомчої з фахом практики бажають першокурсникам натхнення і наполегливості для успішного проходження й інших навчальних практик, що їх чекають!
 
Іван Ковальчук, В’ячеслав Богданець,
Олена Малашевська, Яніна Степчук,
керівники ознайомчої з фаху практики студентів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook