Херсонщина у вогні. Через пожежі регіон опинився на межі екологічної катастрофи

12 травня 2022 року
Радіо Свобода. Новини

Пожежі на Херсонщині тривають з кінця квітня (ілюстраційне фото)

Що відомо про лісові пожежі на Херсонщині? З яких причин сталися загоряння? Чому російські військові перешкоджають гасінню пожеж на півдні України, з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

 

  • Наприкінці квітня на окупованій частині Херсонщини вогонь охопив понад 800 гектарів лісу. Про це 2 травня повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець на сторінці у Facebook. За його словами, загасити пожежу заважали російські військові – вони не пускали на місце займання лісову охорону доти, доки вогонь не дістався їхніх же блокпостів.
  • 9 травня голова Чулаківської територіальної громади Олександр Мусієнко повідомив, що біля сіл Геройське та Іванівка продовжували горіти ліси. За словами Олександра Мусієнка, через цю надзвичайну подію у громаді не запровадили подовжену комендантську годину, тому що не знали, які й коли треба буде ухвалювати рішення щодо пожежі.
  • 10 травня стало відомо, що на території Голопристанської громади небайдужим місцевим жителям разом з пожежниками вдалося погасити близько 10 гектарів площі. Також до гасіння долучились місцеві біля лісгоспу в районі Гладківки.

«Погіршення кліматичної ситуації»
ГІС-фахівець Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон розповів «Новинам Приазов’я», що перші пожежі на Херсонщині тривають з кінця квітня.

«Видно, що пожежі тривають досить багато часу. Видно, що перші осередки виникли наприкінці квітня місяця і до сьогодні вони тривають, окремі осередки згасають, окремі – з’являються. І площа пожеж велика – це десятки квадратних кілометрів загалом і прямо зараз горить під 10 квадратних кілометрів одночасно», – прокоментував Гапон.

За його словами, одними з перших були ідентифіковані пожежі у південно-західній частині області біля Геройського, а далі вогнем була охоплена територія між Херсоном та Новою Каховкою.

Сергій Гапон зазначив, що через пожежі знищуються штучні насадження дерев, які є важливими для екосистеми Херсонської області. Це може погіршити кліматичну ситуацію в регіоні і пришвидшити процес деградації ґрунту, вважає експерт.

«Ті насадження дерев надзвичайно були важливі в області, тому що область дуже розорана, великий відсоток області використовується під сільське господарство. Ліси були природними осередками, які впливали на пом’якшення клімату. Вони заважали сильній руйнації: вітер зносить шари ґрунту, коли немає ніяких перешкод, то швидкість вітру в тих степових районах досить висока, а такі штучні насадження гасять силу вітру та впливають на те, що ґрунт менше потерпає від вітрових процесів», – пояснив ГІС-фахівець.

«Збитки будуть величезні»
Радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко розповів, що працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій не мають можливості повноцінно виконувати свої обов’язки та гасити пожежі.

«На жаль, лісівників та працівників ДСНС не допускають до гасіння пожежі. Через комендантську годину о восьмій вечора їх забирають з пожежі і зранку тільки знов пускають. Тобто повноцінно виконувати свої обов’язки вони не можуть», – поділився він.

Сергій Власенко повідомив, що слідство працює над встановленням причини загорянь, а остаточна сума збитків буде встановлена після оцінки площі пожеж. «Збитки будуть величезні», – прогнозує Власенко.

«Росіяни перешкоджають ліквідації пожеж»
Голова Чулаківської сільської об’єднаної територіальної громади Херсонської області Олександр Мусієнко повідомив, що спочатку пожежі були невеликими і не доходили до населених пунктів. Коли площа загоряння збільшувалася, місцеві почали бити на сполох. За його словами, зараз небезпека загрожує шести селам Чулаківської громади.

Голова Чулаківської сільської громади розповів, що «російські військові перешкоджали гасінню пожеж і затримували місцевих жителів, які почали самоорганізовуватися для ліквідації вогню».

«Жителі сіл Геройське та Іванівка самоорганізувалися для того, щоб щось робити, але військові, на жаль, не давали такої можливості. Були затримані старші лісничі обох сіл за спробу гасити пожежі. Вони пішли до них (росіян – ред.), щоб запитати, чи можна вивезти техніку, щоб виорати та задискувати, щоб полум’я не перекидалося далі, але натомість були затримані. Одного лісничого не було добу, іншого три, але все з ними зараз добре, вони повернулися додому», – зазначив голова Чулаківської сільської громади.

До гасіння пожеж людей допустили, тільки коли масштаби загоряння почали збільшуватися: «У Рибальчому, Новій Збур’ївці та Таврійському, коли вогонь став сильнішим, нарешті допустили людей, які змогли гасити своїми силами, просто маючи в руках лопату і примітивну техніку».

«Я дуже вдячний цим людям, бо в нашому випадку залишалося, як я вже писав у своїх зверненнях, просячи допомоги для громади, або згоріти, або втопитися. Тому що з однієї сторони – ліс, а з іншої – Дніпровсько-Бузький лиман», – зазначив він.

За словами Мусієнка, жителі села Геройське гасили пожежу самотужки, не отримавши дозволу від російських військових, адже вогонь вже дістався їхніх будинків.

«Коли лісничого арештували, люди на свій страх і ризик сідали на трактори, не давали полум’ю дістатись до населених пунктів. Незважаючи на те, що їм цього не дозволяли, але іншого варіанту не було: або так, або була б біда. Дякувати Богу, не було пострілів, тобто люди змогли це зробити й відвести від села велику загрозу», – сказав Мусієнко.

«Ліси швидко не відновити»
Голова Чулаківської сільської громади також розповів, що наразі місцевих жителів турбують наслідки від пожеж, з якими регіон може стикнутися у зв’язку зі знищенням штучно насаджених лісів.

«Ніхто не сумнівається, що Херсон – це Україна, Голопристанщина – це Україна, наші хлопці обов’язково звільнять ці території, ми всі повернемося до того життя і будемо відбудовувати все, що знищено росіянами», – впевнений він.

Але ж відбудувати можна будинок або приміщення, на жаль, ці рукотворні ліси, які створювались штучно ще нашими дідами, бабами, батьками, сьогодні у зв'язку зі зміною клімату просто буде нереально знову відновити. А без них фактично наш урожайний край, наша перлина Херсонщини, де вирощуються найсмачніші кавуни, стане пустелею, оце зараз турбує дуже сильно людей, саме екологічне майбутнє, екологічна катастрофа», – наголосив Мусієнко.

«Горить поруч із заповідником»
Один зі співробітників Чорноморського біосферного заповідника Національної академії наук на умовах анонімності повідомив, що пожежами охоплені лісництва, які розташовані поруч із заповідником – і це викликає стурбованість:

«Горять лісництва, які сусідні з нашими лісостеповими смугами, язики вогню заходять навіть на територію заповідника, але ми намагаємось з ними боротись. На жаль, немає можливості гасити силами лісгоспу, до якого ми завжди звертались у таких катастрофічних випадках, бо у них немає палива, а також їм заборонили вихід в ліс».

За даними співробітника Чорноморського заповідника, навколишні пожежі вдалося локалізувати, але ризики розгоряння зберігаються. Відчутно постраждати можуть заповідні території Херсонщини.

Російський слід?
Політолог із Херсону Володимир Молчанов розповів, що пожежі в лісах Херсонщини раніше траплялися через людську необережність, однак зазвичай під час літньої спеки – у липні чи серпні.

«За Дніпром стояла чорна хмара від диму лісів, які зараз палають – західна частина херсонських лісів, цього рукотворного дива, які три покоління висаджували, доглядали їх, боролися з пожежами. Пожежі траплялися і раніше часто, переважно з людської необережності, але виникали вони вже в пік літньої спеки. Їх гасили за допомогою великої кількості техніки, пожежної авіації, були задіяні й херсонські волонтери. Ці пожежі повторювалися часто – і були тяжкі наслідки від тих пожеж, але такого, як зараз, щоб на початку травня, такого раніше не було», – зауважив Молчанов.

Він не виключає того, що російські військові можуть бути причетні до розпалу пожеж у Херсонській області, оскільки «намагаються уникнути українських диверсійних груп».

«Вони (росіяни – ред.) бояться засилання Україною з Очакова, який навпроти через лиман, диверсійно-розвідувальних груп в ліси, вони бояться партизанів, вони пам’ятають тяжку долю своїх співвітчизників у Київській області, де їх просто з лісів знищували пострілами з «Джавелінів» та подібної техніки», – припускає експерт.

Наслідки пожеж для Херсонщини він порівнює із вирубуванням лісів Амазонки.

З огляду на бойові дії та контроль російськими військовими частини територій півдня України редакція не може отримати офіційного підтвердження про озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

  • Російські війська почали штурм Херсону 1 березня, обстрілюючи багатоповерхівки.
  • Невдовзі після того до місцевої ОДА зайшли окупанти, однак голова ОДА (зараз – обласної військової адміністрації) Геннадій Лагута заявив, що адміністрація області не полишила своїх обов’язків.
  • Також під контроль російських окупантів повністю потрапили Нова Каховка, Каховка, Генічеськ та низка інших міст і населених пунктів Херсонщини.

 

Джерело: Радіо Свобода. Новини. https://www.radiosvoboda.org/a/novyny-pryazovya-lisovi-pozhezhi-khersonshchyna/31844560.html

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook