Проведено майстер-клас «Інспектування рослинних харчових продуктів»
21 жовтня в очному форматі на кафедрі гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька проведено майстер-клас «ІНСПЕКТУВАННЯ РОСЛИННИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ».
Виконавцями заходу були: доктор ветеринарних наук, професор Ткачук Світлана Алімівна та кандидат ветеринарних наук, доцент Таран Тетяна Володимирівна. У заході прийняло участь 40 учасників.
Під час першої теоретичної частини заходу професор Ткачук С.А. висвітлила питання щодо: вимог чинного національного і європейського законодавства до гігієни рослинних харчових продуктів; порядку проведення випробувань продуктів рослинного походження; гігієнічних основ зберігання рослинних харчових продуктів; загальної характеристики найбільш поширених хвороб і пошкоджень рослинних харчових продуктів.
Практичну частину майстер-класу проведено на базі навчально-наукової лабораторії «Гігієни харчових продуктів».
Учасники мали змогу самостійно провести відбір проб рослинних харчових продуктів та підготовку їх до дослідження на вміст нітратів, дізналися особливості проведення досліджень на вміст нітратів у хрестоцвітих рослинних харчових продуктах – капусті, редисці та рукколі.
Також учасники майстер-класу опанували правила роботи на нітратомірі Н-401, дослідили вміст нітратів у кавунах, перці, цибулі, петрушці, помідорах, огірках, вирощених в умовах особистих селянських господарств і промислового виробництва, придбаних у супермаркетах м. Києва.
За проведеними дослідженнями виявили перевищення максимально допустимих рівнів (мг/кг) нітратів в капусті білокачанній та редисці. Інші рослинні харчові продукти були безпечними за показником вмісту нітратів.
Учасники майстер-класу залишилися задоволеними, подякували організаторам та один одному за злагоджену роботу.
Професор Світлана ТКАЧУК
Доцент Тетяна ТАРАН