«Одна єдина, неподільна, соборна Україна!» - тема січневої зустрічі кураторів кафедри ТІДП

January 22, 2022

 


24 серпня 1991 року було прийнято Акт проголошення незалежності України, який відновив незалежність нашої держави. Однак уперше українська незалежність була проголошена ще на початку ХХ сторіччя 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Уже за рік, 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

 

Нині ми відзначаємо 103 річницю Возз’єднання українських земель- День Соборності України. Кафедра теорії та історії держави і права не могла не згадати цю славну події. Так доценткою кафедри теорії та історії держави і права Людмилою Протосавіцькою проведено бесіду зі студентами 4 курсу 5 групи юридичного факультету, присвячену цій знаменній події.

 

Доповідачка наголосила, що 24 серпня 1991 року – стало логічним завершенням боротьби українців за незалежність. Проте цьому передувала ціла низка подій, що є надзвичайно важливими в Українському державотворенні. Так слід згадати події сторічної давнини:

ü    22 січня 1918 року було проголошено незалежності Української Народної Республіки;

ü     22 січня 1919 року проголошено Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки;

ü    15 березня 1939 року відбулося проголошення незалежності Карпатської України;

ü    30 червня 1941 року було проголошено Акта відновлення української державності;

ü    16 липня 1990 року було ухвалено Декларації про державний суверенітет України;

ü    24 серпня 1991 року було поголошено Акт незалежності України. Шлях до незалежності нашої України був нелегким, довгим і тернистим. Нині кожен українець знає ціну незалежності нашої держави.

Однією з найважливіших історичних дат є саме 22 січня (проголошення Першої Незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР) — День Соборності.

22 січня важливо відзначати і як День Соборності, і як День Першої Незалежності. Святкування цього дня саме в такому форматі підкреслює тяглість української державної традиції у ХХ ст.

 

День Соборності України – день, що символізує єдність земель України. Усім жителям країни надсилаємо свої привітання та побажання кожному з нас зберігати силу духу, бадьорість та оптимізм. Нехай у кожній сім'ї панує мир і спокій, любов та порозуміння. Ми віримо у наше світле майбутнє і сприятимемо розвитку та процвітанню улюбленої країни.

Ведучи мову про День Соборності слід згадати в першу чергу про IV Універсалу датований 22 (9) січня 1918 року. Ухвалили його вночі 24 (11) січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради. Документ містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами. Перед проголошенням IV Універсалу виступив голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський.  Саме  В цей день вперше в XX столітті Україна проголошувалася незалежною суверенною державою. Революційні події на Наддніпрянській Україні, проголошення української державності сприяли піднесенню національного руху в підавстрійській Галичині. 1 листопада 1918 року постала Західно-Українська Народна Республіка. Її лідери ініціювали переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською. Їх наслідком стало підписання 1 грудня 1918 року у Фастові “передвступного” договору  між УНР і ЗУНР про злуку обох республік в одну велику державу. 3 січня 1919 року Українська Національна Рада ЗУНР у Станіславові (нині – Івано-Франківськ) ратифікувала цей договір і прийняла ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу.

 

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах “Універсалі соборності”, зокрема, відзначалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”. Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

 


Тож нині, у День соборності України, кафедра теорії та історії держави і права вітає усіх з цим величним святом і зичить щасливої долі нашій державі та українцям!

 

Людмила ПРОТОСАВІЦЬКА,

доцентка кафедри теорії  та історії держави і права

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook