Обговорення питань захисту випускних кваліфікаційних робіт та дотримання принципів доброчесності зі здобувачами освітнього ступеня «магістр»

15 жовтня 2025 року гаранти освітніх програм «Готельно-ресторанна справа» та «Міжнародний туризм» та члени проєктної групи зустрілися зі здобувачами освітнього ступеня «магістр» 2 року навчання в онлайн режимі.

Зустріч присвячена обговоренню питань щодо завершення написання випускних кваліфікаційних робіт, дотримання календарного плану їх виконання, підготовки до постерної презентації отриманих результатів дослідження та їх апробації на міжнародних/всеукраїнських науково-практичних конференціях.

Завідувачка кафедри готельно-ресторанної справи та туризму познайомила здобувачів з новим Положенням про підготовку і захист магістерських кваліфікаційних робіт, яке затверджене Вченою радою університету 23 вересня 2025 року. Зробила акцент на основних відмінностях з попереднім Положенням і необхідністю їх врахування під час завершення магістерської роботи.

Важливим етапом попереднього захисту випускних кваліфікаційних робіт є постерна презентація результатів дослідження, що поєднує текстову та візуальну інформацію. Вона передбачає оформлення дослідницького матеріалу у вигляді візуального плаката, який містить узагальнений текст, графіки, таблиці, схеми та ілюстрації, що забезпечують наочність викладу. Такий формат сприяє лаконічному поданню основних положень дослідження та стимулює наукову дискусію між учасниками освітнього процесу. Обговорення буде здійснюватися публічно, що забезпечить безпосередній зворотний зв’язок між здобувачем вищої освіти та аудиторією. Саме таку інформацію отримали здобувачі під час зустрічі.



Важливим питанням стало обговорення процедури перевірки магістерських кваліфікаційних робіт на наявність запозичень. Окремо приділено увагу питанню, що є порушенням академічної доброчесності та, які заходи здійснюються в університеті для запобігання таких порушень. Увагу присутніх акцентовано на порядку виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності та їх наслідкам.


Наприкінці зустріч перейшла у формат питання – відповіді, що дало змогу уточнити цілий ряд важливих моментів.


Бажаємо здобувачам освітнього ступеня «магістр» досягнення важливого етапу навчання – захисту магістерської роботи!

Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувачка кафедри готельно-ресторанної справи та туризму,
гарант ОП «Готельно-ресторанна справа» ОС «Магістр»