Історична довідка
Історія кафедри розпочалась у 2001 р. як кафедри аграрного консалтингу, яку очолив д-р екон. наук, професор, академік НААН України М.Ф. Кропивко. З 2003 р. завідувачем кафедри призначено д-ра екон. наук, професора Т.П. Кальну-Дубінюк. У 2004 р. в результаті об’єднання із кафедрою економіки аграрного сервісу, яку очолював з 1996 р. по 2004 р. д-р екон. наук, професор П.О. Мосіюк, кафедру перейменовано на кафедру агарного консалтингу та сервісу. У 2015 р. кафедра одержала ліцензію МОН України на підготовку фахівців за спеціальністю 242 «Туризм», та у 2017 р. була змінена назва на кафедру аграрного консалтингу і туризму. У 2021 р. відбулась реорганізація за наслідками якої кафедру було перейменовано на кафедру готельно-ресторанної справи та туризму, яка здійснює підготовку фахівців виключно для готельно-ресторанної та туристичної сфери.
Серед головних завдань діяльності кафедри є створення сучасного науково-методичного комплексу, інформаційного забезпечення дисциплін. Наявність належної матеріально-технічної бази та широка мережа зв'язків з суб’єктами туристичної індустрії дозволяє забезпечити якісну підготовку здобувачів ОС «Бакалавр» спеціальностей J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» (ОП "Готельно-ресторанна справа"), J3 «Туризм та рекреація» (ОП "Туризм"); ОС «Магістр» спеціальностей J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» (ОП "Готельно-ресторанна справа"), J3 «Туризм та рекреація» (ОП "Міжнародний туризм"). Основою засвоєння набутих знань є виробнича практика, яка відбувається у готелях та ресторанах України, а також Словаччини, Туреччини, Болгарії, Греції, Італії, Німеччини та інших країнах ЄС.
У різні роки в складі кафедри працювали викладачі, які зробили значний внесок в її становлення та розвиток.
На кафедрі працює 11 штатних науково-педагогічних працівників, із них 2 – доктори наук, професори, 8 – кандидатів наук, доцентів та 1 – старший викладач. Загальна частка науково-педагогічних працівників із науковими ступенями становить 100 %.
Викладачі кафедри постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня, що є одним із центральних елементів стратегії і тактики удосконалення організації і змісту професійної діяльності сфери обслуговування, усунення економічних і структурних диспропорцій в рівнях освітньої та професійної підготовки. Про результати своєї роботи члени кафедри щорічно доповідають на різноманітних заходах, зокрема, міжнародних конверенціях, вебінарах, круглих столах, підтримуючи професійні та дружні зв’язки з колегами з інших закладів вищої освіти Києва, України, та ЄС.
Викладачі кафедри постійно працюють над створенням посібників та методичних розробок для студентів різних спеціальностей та форм навчання.
Напрямки науково-дослідної роботи кафедри обираються відповідно до сучасних вимог науки і практики та присвячені вирішенню актуальних проблем в сфері туризму, готельно-ресторанного господарства. Так на кафедрі проводяться та проводилися дослідження за ініціативними НДР, зокрема:
1) "Євроінтеграційні процеси в індустрії гостинності України", науковий керівник: д.е.н., проф. Мельниченко С.В.;
2) «Теоретичні засади і механізми реалізації рекреаційно-туристичного потенціалу територій», науковий керівник: к.е.н, доц. Кудінова І.П.;
3) "Інноваційні ресторанні технології та інжиніринг", науковий керівник: д.т.н., проф. Бандура В.М.;
4) «Адаптаційні моделі розвитку підприємств готельного господарства в умовах нестабільного бізнес-середовища», науковий керівник: к.е.н. Гопкало Л.М.
5) "Відповідальне управління в індустрії гостинності: інноваційні підходи і стратегії забезпечення сталого розвитку", науковий керівник: д.е.н., проф. Моргулець О.Б.
На кафедрі функціонують п'ять наукових студентських гуртків:
- "Агротурист" (науковий керівник: к.е.н., доц. Кудінова І.П.),
- "Ресторатор" (науковий керівник: к.т.н, доц. Неіленко С.М.),
- "Туристичний візіонер" (науковий керівник: к.е.н., доц. Мосіюк С.І.),
- "HoReCa" (науковий керівник: к.е.н., доц. Гопкало Л.М.)
- "Туризм & Рекреація" (науковий керівник: к.е.н., доц. Стретович О.А.).
В лабораторіях кафедри, регулярно проводяться майстер-класи, де студенти ознайомлюються з унікальним досвідом фахівців у сфері ресторанного господарства, вивчають технологічні процеси приготування страв. Щорічно викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та туризму разом із студентами, відзначають свої професійні свята, беруть участь в організації та проведенні Всесвітнього дня туризму.
При кафедрі функціонує Туристично-екскурсійний центр НУБІП України, метою якого є сприяння розвитку туристично-екскурсійної діяльності в НУБІП України, розробка та просування туристичних продуктів НУБІП України на внутрішньому та міжнародному ринках з метою підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу НУБіП України. Цікавими є розроблені нашими студентами туристичні маршрути «Відлуння віків», «Легендарними місцями», «Наукова спадщина», «Стежками Ботанічного саду», які презентуються майбутнім абітурієнтам.
Якість підготовки сучасних фахівців забезпечується активною науково-дослідною роботою НПП кафедри за участю студентів та практиків.