22 березня 2021 року відбулась організаційно-виховна година зі студентами 4 курсу 10 групи факультету ветеринарної медицини

23 березня 2021, 22:21

Куратор групи, доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька Михальська Віта Михайлівна озвучила рішення ректорату від 18.03.2021 щодо зміни графіку освітнього процесу на 2-й семестр у зв’язку із загостренням епідеміологічної ситуації. Також куратор наголосила на дотриманні карантинних заходів: уникати місць масового скупчення людей, обов’язково носити маску, користуватись антисептиком.

Також на зустрічі наставник групи приділила увагу ряду питань з повсякденного життя студентів: навчання on-line, навчальна практика в господарствах, проживання в гуртожитку, здоровий спосіб життя в умовах карантину, робота та відпочинок.

Наприкінці зустрічі всі присутні мали можливість прослухати доповідь Женжери Марини на тему «Охорона водних ресурсів планети», оскільки 22 березня святкують Всесвітній день водних біоресурсів. Вперше ідея проведення Всесвітнього дня прозвучала в 1992 році в Ріо-де-Жанейро на Конференції Організації Об'єднаних Націй з охорони навколишнього середовища та розвитку (ЮНСЕД). Генеральна Асамблея ООН, ухвалила 22 лютого 1993 року резолюцію і оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів (World Day for Water).

Вода необхідна людству. Крапля води має силу, крапля води необхідна всім. Хоча 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% - це солона вода. З решти 2,5% прісної води, майже 68,7% - замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Тільки один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною. На сьогоднішній день більше 663 млн. людей не мають джерел питної води поблизу місць проживання, а 2,2 млрд. – не мають доступу до якісної і безпечної води. У 20 столітті використання води збільшилася в 6 разів і більш ніж в 2 рази перевищує темпи приросту населення. Але вода потрібна не тільки, щоб втамувати спрагу і допомогти у збереженні життя і здоров'я. Водні ресурси також мають велике значення у всіх сферах економічного, соціального та людського розвитку.
Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:
- сприяти прийняттю відповідних заходів для вирішення проблеми постачання населення питною водою;
- інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;
- залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації та приватний сектор.

   

  

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища, розвитку суспільства і здоров'я. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити громадське розуміння як проблем, так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова в зобов'язання та дії в рамках загальної теми. Однією з ініціатив цього дня є економія води: використовуйте водопровідну воду якомога менше, вимикайте воду, поки намилюєте руки, замість ванни приймайте душ, стежте за тим, щоб ніде вода не лилася даремно на землю.
Цікаві факти про воду: 
1. Приблизно 70% планети Земля покрито водою, але тільки 1% цієї води придатний для пиття!
2. Людина за все своє життя випиває в середньому 35 тонн води.
3. Вода може знизити ризик виникнення серцевого нападу, якщо людина випиває більше 5 склянок на день (Однак такими властивостями володіє лише чиста питна вода).
4. Найнебезпечніша вода в світі знаходиться на Сицилії (там же, де і мафія!) в одному з озер. З дна озера б'ють 2 джерела концентрованої кислоти, які отруюють воду.
5. В Азербайджані є горюча вода! Від сірника вода спалахує блакитним полум'ям через присутність метану.
6. Всім відомі три різних стани води (рідкий, твердий, газоподібний). Всупереч цій думці, вчені виділяють в рідкій формі 5 станів і 14 станів в твердому вигляді.
7. За даними ЮНЕСКО, найчистіша в світі вода - в Фінляндії (дослідження проведені в 122 країнах світу, враховували якість і кількість свіжої води).
8. Один з найбільш рідких продуктів - кавун. Він на 93% складається з води.

 

Марина Женжера, староста 4 курсу 10 групи факультету ветеринарної медицини

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook