Ліси Східної Європи у світі, що змінюється: alma mater привітала академіка А.З. Швиденка з 80-річчям

October 17, 2017

27-30 вересня на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Ліси Східної Європи у світі, що змінюється», присвячена 80-річчю академіка Лісівничої академії наук України та Євразійської академії наук, почесного професора НУБіП України  Швиденка Анатолія Зіновійовича та 120-річчю  Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Ця велична для лісотаксаційної науки подія зібрала у стінах найстарішого в Україні лісівничого навчального закладу представників світової наукової лісівничої еліти, які у свій час мали честь працювати з професором А.З. Швиденком. Привітати нашого ювіляра та доповісти про власні наукові здобутки прибули на конференцію представники таких країн як Австрія, Білорусь, Китай, Казахстан, Польща, Росія та багато учнів Анатолія Зіновійовича у різних регіонів України. 

Відкриваючи роботу конференції ректор НУБіП України С.М. Ніколаєнко відзначив неоціненні заслуги нашого ювіляра не тільки у міжнародній лісівничій науці, а й у сприянні міжнародній науковій співпраці науковців університету. Логічним продовженням стало вручення Анатолію Зіновійовичу Почесної грамоти НУБіП України.

До вітальних слів також приєднався учень нашого ювіляра, директор інституту професор П.І. Лакида, який представив гостей конференції та запросив усіх до активної наукової дискусії, адже існуючі нині глобальні виклики ставлять багато питань перед лісівничою наукою, відповідь на які можна знайти тільки у тісній міжнародній співпраці.

Розпочав наукову дискусію ювіляр, який розповів про вплив кліматичних змін на східноєвропейські ліси середньо-широтних екотонів. Представлена доповідь викликала неабияке зацікавлення серед учасників конференції.

В межах першого пленарного дня роботи конференції свої доповіді також представити представники Міжнародного інституту прикладного системного аналізу, Австрія Machael Obersteiner та Florian Kraxner; кафедри лісового менеджменту НУБіП УкраїниІван Лакида та Роман Василишин; регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, Україна Сергій Зібцев; лабораторії моніторингу лісу Інституту лісу ім. Сукачева СВ РАН, Росія Вячеслав Харук; Вроцлавського університету наук про життя, Польща Monika Ziemianska; національного лісотехнічного університету УкраїниСтепан Миклуш; Казахського ННІ лісового господарства та агролісомеліорації, Казахстан Евгений Архипов; інституту економіки природокористування і сталого розвитку НАН України – Ігор Лицур; інституту лісу НАН БілорусіАнтон Потапенко; університету Цінхуа, Китай Sergey Venevsky; ДП «Київська лісова науково-дослідна станція»Микола Савущик; лабораторії моніторингу і сертифікації лісів Українського науково-дослідного інституту лісівництва і агролісомеліорації ім. Г.М. ВисоцькогоІгор Букша.

 

Завершився перший день роботи конференції колективним фотографуванням, святковою вечерею та вітаннями ювіляра.

Другий день роботи конференції пройшов на базі ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція». За традицією учасники конференції спочатку відвідали дослідні об’єкти (високопродуктивний еталонний сосновий деревостан (Боярське лісництво, кв. 182, вид. 19); природне поновлення сосни звичайної в умовах свіжої судіброви (Плесецьке лісництво, кв. 275, вид. 26); результат впливу застосування різних способів та інтенсивності рубок догляду на формування деревостанів (Плесецьке лісництво кв. 272, вид. 9)), а потім продовжили наукову дискусію на секційному засіданні (https://nubip.edu.ua/node/36796).

Зокрема свої наукові доповіді представили Андрій Білоус, Оксана Чорнобров, Олександр Бала, Віктор Миронюк, Володимир Корень, Владислава Бориненко та Микола Завада.

Крім наукових дискусій, у Дзвінківському навчально-науково-виробничому центрі Боярської ЛДС відбулися події, які стали приємною несподіванкою для нашого ювіляра – посадка іменного дуба та вручення Анатолію Зіновійовичу відзнаки «Почесний лісівник Боярської ЛДС».

Загалом, подія залишила по собі багато позитивних вражень, численні напрацювання для наукової співпраці та надію на майбутні зустрічі з нагоди ювілейних дат нашого учителя Анатолія Зіновійовича Швиденка.

Директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва

Р. Василишин

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook