Екскурсія студентів у Києво-Печерську Лавру

February 28, 2017

     27 лютого студенти 6 групи 1 курсу відвідали Києво-Печерську Лавру. Екскурсія почалася на головній вулиці Києво-Печерської Лаври. Спочатку ми пройшли Троїцьку надбрамну церкву, яка розташована над головними воротами. Від екскурсовода ми дізналися, що це найдавніша церква на території Києво-Печерської Лаври. В минулі часи через Святі врата дозволялось проходити лише князям та найвищому духовенству. Для інших, зокрема прочан, з обох боків воріт були влаштовані хвіртки, що не збереглися. Від тих часів залишилась лише традиція - проходячи через Святі врата знімати головні убори. Живопис Троїцької надбрамної церкви – найцінніша пам'ятка українського монументального мистецтва 20-30-х рр. ХVІІІ ст.

      Найсильнішим акцентом внутрішнього оздоблення церкви є золочений дерев'яний триярусний іконостас. Цікавою була розповідь екскурсовода звідки походить назва Лаври. Перші ченці, які заселили нинішню Лавру, селилися в печерах — звідти й пішла назва монастиря. Лавра — це почесне звання, яке присуджується лише великим та впливовим монастирям. Почавши своє існування з перших печер, які було викопано у 11 сторіччі, впродовж 9 віків Києво-Печерська Лавра перетворилася в величний комплекс церков та монастирів, які справляють неабияке враження не лише на віруючих людей, але й на звичайних туристів.

      Також, ми відвідали державний музей музичного, театрального та кіномистецтва України, єдиний в країні за своєю спеціалізацією. Він має славну на імена і події історію. Широко знаний в Україні та за її межами своїми постійно діючими експозиціями та пересувними виставками, створеними на унікальних експонатах з історії театру, музики, кіно. Зібрана за час існування - з 1923 р. - велика і різновидова колекція пам'яток з історії розвитку мистецтв, яка постійно поповнюється новими матеріалами, є ґрунтом для науково-дослідної, науково-консультативної, експозиційно-виставкової роботи, багатим джерелом для популяризації здобутків національного театру, музики та кіно. Ці напрямки діяльності музею представлені в різноманітних тематичних розділах сайту, зокрема: історія музею; колекція музею; постійно діюча експозиція, виставки; публікації, в тому числі про видатних діячів театру, музики, кіно України (персоналії).

     Нас тепло зустрів колектив музею. Із задоволенням вони поділилися з нами історією розвитку театру та кіно, показали ексклюзивні експонати, оригінали листів режисерів та багато іншого. До речі, за словами працівників музею, студенти НУБіП України є частими відвідувачами даного закладу.

      Екскурсія залишила приємні та незабутні враження!

К.х.н., доцент Савченко Д.А. 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook