НАУКОВА СПІВПРАЦЯ КАФЕДРИ ТЕХНОЛОГІЙ У ПТАХІВНИЦТВІ, СВИНАРСТВІ ТА ВІВЧАРСТВІ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ. ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ.

January 29, 2024
Традиційно на початку календарного року відбувається затвердження звітів науково-дослідних робіт установ-виконавців Національної академії аграрних наук (НААН) України. Так, 23 січня 2024 р. проведено засідання Відділення зоотехнії НААН України щодо затвердження звітів наукових програм, зокрема виконання завдання ПНД 29 «Розроблення інноваційних виробничих технологій з мінімізованим впливом на довкілля (Екологічно безпечні технології у тваринництві)» за 2023 рік. Рецензентом від Національного університету біоресурсів і природокористування України виступив доктор с.-г. наук, професор кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Василь Туринський. 
У виконанні даної підпрограми брали участь шість науково-дослідних установ: Інститут тваринництва НААН, Інститут тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція ІСГКР НААН, Волинська державна сільськогосподарська дослідна станція ІСГКР НААН, Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН, Донецька державна сільськогосподарська дослідна станція НААН. Загалом виконувалося 18 завдань: 7 фундаментальних та 11 прикладних. Варто зазначити, що попри проблеми, пов’язані з військовою агресією росії проти України, а саме окупацією території України з розвиненим вівчарством, руйнацією експериментальної бази та втратою значної частини поголів’я такі наукові установи, як: ІТ НААН, ІТСР-ННСГЦВ, Донецька ДСГДС НААН, Буковинська ДСДС НААН забезпечили виконання запланованих на поточний рік фундаментальних досліджень, а за прикладними завданнями – їх завершення. В Україні продовжується формування високотехнологічних модульних ферм з м’ясо-вовнового і м’ясного напрямів продуктивності у вівчарстві; з виробництва і поглибленої переробки овечого молока на м’які й тверді делікатесні сири і масло.
 
 
 
 
Також пролунала доповідь від очільника Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН з виконання ПНД 30 «Система організаційно – технологічних рішень з адаптації тварин до зміни клімату за виробництва продукції тваринництва». Традиційно, рецензентом від Національного університету біоресурсів і природокористування України виступив завідувач кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, доктор с.-г. наук, професор Вадим Лихач. У виконанні завдань ПНД 30 «Кліматично – адаптивне та органічне тваринництво» в 2023 році приймали участь, разом з Інститутом свинарства і АПВ НААН, 4 установ-співвиконавців. Загалом виконувалось 14 завдань другого рівня, з яких 2 фундаментальних, 9 прикладних, 3 прикладних короткотермінових. На основі отриманих результатів зроблено висновок, що фактичне виконання представленого звіту відповідає технічному завданню на виконання науково-дослідних робіт. За результатами досліджень опубліковано вагомий науковий доробок та низку науково-практичних рекомендацій.
 
 
 
 
 
У рамках обговорення представлених звітів брали участь багато представників науково-дослідних установ академії з різних регіонів України. Представники зібрання одностайно висловлювали занепокоєння про величезний негативний вплив військової агресії окупантів на національну економіку, зокрема галузь тваринництва. Представниками наукової та освітянської спільноти висловлювалися практично-орієнтовані шляхи щодо відновлення галузі тваринництва і підтримання її на достатньому рівні виробничої та економічної стабільності.
За результатами доповідей представників науково-дослідних установ звіти були одноголосно затверджені. Висловлюємо щиру подяку вищезазначеним установам за проведення наукових досліджень у національних галузях вівчарства та свинарства і хочемо запевнити, що даний науковий доробок буде використано у навчальному процесі кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України.
 
Все буде – Україна!!!
 
 
 
 
Василь Туринський,
професор кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook