Свій новий доробок ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження присвячує Дню університету

1 червня 2021 року
    День народження університету – визначна подія для нашої академічної спільноти. ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження теж готувався до відзначення до 123-ї річниці НУБіП України. Енергетики і автоматники зробили вагомий внесок у створення сучасної лабораторної бази.

   Організація навчального процесу студентів з інженерних спеціальностей неможлива без використання сучасних навчально-наукових лабораторій для одержання практичних навичок та організації науково-дослідної роботи. Формування фахівця полягає в його різнобічності та системності знань, яких потребує сьогоднішній ринок праці.
   У програмі святкування наш інституту презентував три нові навчально-наукові лабораторії.
   У рамках міжнародної грантової співпраці з USAID «Проєкт енергетичної безпеки», який передбачений угодою між Україною та Сполученими Штатами Америки про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво для сприяння стійкому економічному розвитку, в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження на кафедрі електротехніки, електромеханіки та електротехнологій створена навчально-наукова високовольтна електровимірювальна лабораторія.
   Серед нових лабораторних стендів вирізняється найсучасніше обладнання для випробування ізоляції рідких і твердих діелектриків, індивідуальних захисних засобів, перевірки працездатності і контролю ампер-секундних характеристик автоматичних вимикачів змінного струму, вимірювання електромагнітних характеристик силових трансформаторів, високовольтного пропалювання дефектної ізоляції кабелів, виявлення і визначення місця пошкодження кабелів методом локаційного рефлектометричного осцилографування і ін.

 

   Ідея створення на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова навчально-наукової лабораторії «SMART GRID» виникла з огляду на важливість вивчення функціонування принципово нових енергетичних систем з використанням відновлюваних джерел енергії, інженерних підходів до проектування окремих компонентів електричних мереж для підвищення їх надійності та енергоефективності. Основними складовими лабораторії є комплекс технічних засобів для розв’язання завдань підвищення енергоефективності електроспоживання, формування енергетичних балансів з найменшою вартістю електроенергії шляхом використанням інформаційних технологій.

   Інститут вже давно сповідує нові принципи створення лабораторних комплексів з уніфікацією обладнання та програмно-технічних засобів для викладання декількох дисциплін та забезпечення діяльності наукових проектів і госпрозрахункових підрозділів кафедр. 

   На кафедрі автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка відкрита перша черга лабораторії «Інтернет речей». Основна ідея створення такої навчально-наукової лабораторії є використання програмованих логічних інтегральних схем, які витісняють традиційні контролери. На одному кристалі створюють програмний логічний контролер з відповідним периферійним обладнанням. Іншою унікальною особливістю цієї лабораторії є віддалений моніторинг стану та керування засобами автоматики, використовуючи технології Інтеренту речей. Наразі, всі лабораторії кафедри тепер мають свій віддалений доступ до унікальних лабораторних стендів, в першу чергу для забезпечення якості дистанційного навчання.

 

   До участі у презентації наших лабораторій долучитись гості свята: голова Ради роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук, голова Наглядової ради ПАТ «Черкасиобленерго» Василь Богатир, генеральний директор ТОВ «Енерго-промислова група «Югенергопромтранс» Володимир Куковальський, представник міжнародної програми USAID Юлія Галустян, голова Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку, експерт групи "Реформа енергетичного сектору" Юлія Усенко, заступник генерального директора компанії «Таврида-електрик» Павло Петров, представники компанії ДТЕК Андрій Семенчук та Руслан Данченко, проектний менеджер ТОВ «Атмосфера» Надія Самко і ін.
   Колектив інституту висловлює щирі слова вдячності ректорату та роботодавцям, провідним компаніям-партнерам, виробникам та інсталяторів сучасного обладнання у сфері електричної інженерії та автоматики за сприяння і допомогу у створенні нові навчально-наукових лабораторій нашого інституту.

Андрій Жильцов,
завідувач кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій
Володимир Козирський,
завідувач кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова
Віталій Лисенко,
завідувач кафедри автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook