Привітання зі Старим Новим Роком від факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

14 січня 2021 року

     Настає ще одне улюблене усіма нами свято − Старий Новий рік. Історія його виникнення сягає своїм корінням більш ніж на сто років назад. До 1918 року, коли відбувся перехід з юліанського календаря на григоріанський, настання Нового року відзначали в ніч з 13 на 14 січня. Розбіжність календарів склала 13 днів, і за новим стилем зустрічати Новий рік почали в ніч з 31 грудня на 1 січня. Однак, не бажаючи забувати давню традицію, крім офіційного Нового року, люди продовжували відзначати його і за старим стилем. Це по істині народне свято отримало назву Старого Нового року.

     Дата Старого Нового року збігається з датою іменин Василя. З давніх-давен в цей день було прийнято не спати всю ніч і засівати зерном будинки сусідів і знайомих.  
    Напередодні свята, 13 січня, настає Щедрий вечір. Його також називають Маланки, Маланьї, Васильєв вечір, Овсінь, Щедрець, Товста кутя. У цей день церква шанує преподобну Малану Римлянку. У цей вечір господині готували на стіл ситні і багаті частування: ковбаси, свинину, вареники, холодець, млинці. Головною стравою на столі є щедра кутя. Від різдвяної вона відрізняється додаванням сала, смальцю, масла або молока. 
   За святковим столом обов'язково збирається вся сім'я в чистому і новому одязі. Члени сім'ї веселяться, співають пісні, просять один в одного вибачення. Після вечері дівчата красиво вбираються і ворожать на долю і наречених, а молодь співає обрядові пісні (щедрівки), ходить по домівках і просить частування. Іноді хтось із молодих може вбратися в козу Маланку і розігрували веселі сценки.
  Після півночі 14 січня настає Васильєв день. Хлопці ходили до хресних і сусідів посівати будинки зерном, бажаючи щастя господарям. Цей обряд покликаний закликати в дім хороший достаток і урожай в новому році. Примітно, що зерна, які використовують при цьому дійстві, не можна змітати віником або викидати. Вважається, що вони приносять у дім щастя і великий урожай. Для того, щоб рік був саме таким, багато господарів змішували зерна з тими, які саджатимуть в землю.
    Вважається, що в день Старого Нового року першим в будинок повинен зайти чоловік – це стане запорукою щасливого року. А основними заборонами в такий день є дача грошей у борг, а також прибирання в будинку. Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш.
     І, хоча Старого Нового року немає в офіційному календарі, для нас це одне з найулюбленіших свят, яке неодмінно хочеться провести в колі сім'ї, у теплій і затишній атмосфері. Адже насправді, не так важливий привід, щоб в черговий раз зустрітися з дорогими людьми і подарувати своїм рідним гарний настрій.

Можливо, традиція зустрічати Новий рік за старим стилем досі жива тому, що ця дата − передостання перед закінченням новорічних свят. Після Водохреща всі гуляння закінчувалися, і народ повертається до щоденної рутинної роботи.

ВІД ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК ВТАЄМО ВСІХ ПРАЦІВНИКІВ УНІВЕРСИТЕТУ, ФАКУЛЬТЕТУ, ТА СТУДЕНТСТВО  ІЗ СТАРИМ НОВИМ РОКОМ!

БАЖАЄМО ВАМ БЛАГОПОЛУЧЧЯ В ОСОБИСТОМУ ЖИТТІ ТА В ПРОФЕСІЙНІЙ СФЕРІ, МІЦНОГО ЗДОРОВ'Я І ГІДНОГО ЗАВЕРШЕННЯ БУДЬ-ЯКИХ, САМИХ СМІЛИВИХ І РИЗИКОВАНИХ, ПОЧИНАНЬ!

ЦЕЙ ДЕНЬ ВВАЖАЄТЬСЯ ОСОБЛИВИМ, АДЖЕ ЯКЩО САМЕ СЬОГОДНІ ВИ ЗАГАДАЄТЕ НАЙЗАПОВІТНІШЕ БАЖАННЯ, ВОНИ ОБОВ'ЯЗКОВО ЗДІЙСНЯТЬСЯ!

 

 

            Анна Курочка,

студентка 1 року магістратури

 кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Тетяна Розбицька,

асистент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook