Оперативний штаб: продовжуємо контролювати санітарно-епідеміологічну ситуацію

6 січня 2021 року
     Напередодні великого світлого свята Різдва Христового, за ініціативою ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України, академіка Станіслава Ніколаєнка, під головуванням очільника Оперативного штабу НУБіП України з профілактики захворювань на Covid-19 та упередження їх розповсюдження проректора Сергія Кваші, відбулося засідання штабу!

     На цьому засіданні були підведені підсумки майже річної роботи (університетський протиковідний штаб був створений першим в Україні, навіть раніше урядового, ще на самому початку лютого 2020 року) в цей надто епідемічно напружений період і визначені завдання на 2021 рік. Зважаючи на те, що показники коронавірусних захворювань серед працівників та студентів університету весь звітний період роботи штабу були значно нижчими середніх показників по Україні і в Києві, можна вважати, що штаб виконав свою місію.

     На початок 2021 року зафіксовано захворювань й підозр на захворювання разом всього 325 випадків. І це все завдяки тому, що штабом був чітко налагоджений збір інформації про будь який ковідно підозрілий випадок в студентському середовищі і серед працівників університету. Безперебійно діяв ланцюжок доповіді: хворий - завідуючий кафедрою або комендант гуртожитку - декан факультету або керівник підрозділу - черговий штабу. Результати цього моніторингу доповідались ректору не тільки щонедільно на робочих ректоратах, а й, при нагальній необхідності, оперативно безвідкладно. Ректор постійно сам безпосередньо кореагував роботу штабу і повсякчас сприяв його повноцінній роботі. А реагування було терміновим і всебічним! Це і суцільний постійний дистанційний температурний скринінг і активне виявлення хворих, своєчасна їх і контактних самоізоляція та ізоляція, спостереження в коллективах, термінове імунне тестування, організація амбулаторного лікування з допомогою лікарів сімейної медицини, за показаннями виклики швидкої медичної допомоги, а також направлення на стаціонарне лікування. І безумовне дотримання усіх профілактичних санітарно-гігієнічних режимів й проведення необхідних протиепідемічних заходів.

     Ректором безпосередньо, ректоратом, деканатами, керівниками університетських підрозділів, профспілковими комітетами працівників і студентів регулярно здійснювався пошук матеріальних ресурсів для підтримки хворих. Для абсолютної ефективності цієї допомоги, тих хто її потребував, було структуровано на три умовні групи: 1) обстеження з врахуванням вартості аналізів; 2) амбулаторне лікування шляхом самоізоляції; 3) стаціонарне лікування за показаннями.

     Керівництвом університету разом з Оперативним штабом була напрацьована модель чіткого дійового ефективного алгоритму сприяння всім, хто потерпав від коронавірусу. Штаб отримав 132 заяви на матеріальну допомогу і на сьогодні більшість з них задоволена, а інші знаходяться в процедурі документального розгляду і в найближчому часі будуть задоволені. Окремі рішення та дії Оперативного штабу здійснювались за активної участі потужного потенціалу науковців університету: неодноразово проводилось профілактичне тестування авторським (розробка вчених НУБіП України) IFA тестом на М і G антиглобуліни, що дозволяло превинтивно визначати прихованих хворих, носіїв вірусу, або тих, хто перехворів в недіагностованій формі. Також наші науковці одними з перших вказали на необхідність застосування в антикоронавірусній терапії препаратів антикоагулянтів, які протистоять зсіданню крові. І їх наукові пошуки продовжуються. А Національний університет біоресурсів і природокористування України продовжує свою активну діяльність в непростих умовах світової пандемії, опираючись на постанови Кабінету Міністрів України, рекомендації Головного Санітарного Лікаря України і накази Міністерства освіти і науки України. Відповідно до цього адаптуємось до вимог можливого локдауну та зберігаємо необхідний рівень навчального процесу і наукової діяльності. Так вже зараз, окрім відпрацьованої форми онлай-занять, плануються короткочасні місячні очні сесії на березень-травень місяці. Це попередньо! А конкретніше - штаб буде і надалі постійно динамічно Вас інформувати! Будьте здорові!

Вітаємо Вас із прийдешнім великим світлим святом Різдва Христового

і віншуємо Вам найкращі побажання!

 

 

Вячеслав Крупка,
член Оперативного штабу, директор Оздоровчого центру,
лікар вищої категорії

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook