Дистанційна навчальна практика з дисципліни «Загальна екологія»: переваги та недоліки

14 липня 2020 року
    Пошук найбільш оптимальних шляхів та засобів підготовки висококваліфікованих фахівців будь-якої галузі – одне з головних завдань сучасної системи освіти. Саме тому на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології навчальний рік закінчується проходженням навчальних та навчально-виробничих практик.

    Навчальна практика з дисципліни «Загальна екологія» для другокурсників спеціальності 101 «Екологія» є логічним завершенням цієї дисципліни і застосуванням здобутих теоретичних знань на практиці. Викладачі кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності направляють зусилля молоді на один із видів їхнього креативного розвитку – формування вмінь та навичок творчої діяльності.

    Вже не перший рік керівником практики від кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності призначається доцент кафедри, кандидат біологічних наук Соломенко Людмила Іванівна. Як правило, керівник визначає об’єкти та робочі місця для студентів відповідно до програми практики та можливостей лабораторії кафедри, видає індивідуальні завдання, консультує студентів та контролює дотримання студентами трудової дисципліни, правил охорони праці та техніки безпеки, забезпечує необхідними матеріалами та інструментами, консультує провіряє звіти з практики та надає відгуки про роботу студентів на практиці. Старости груп здійснюють зв’язок студентів-практикантів з керівником та проводить всі організаційні заходи протягом практики.

    Про результати практики студенти звітуються на підсумковій конференції після повернення до університету.
    Але в цьому році особливістю цієї практики було те, що проходила вона в дистанційному режимі.
   На платформі eLearn навчального порталу НУБіПУ на сторінці ЕНК дисципліни «Загальна екологія»: http://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1749 за два тижні до практики була розміщена Програма та Методичні рекомендації до виконання практичних завдань.

    Навчальна практика проходила згідно Наказу № 744 «С» від 04.06.2020 р. з 30 червня до 04 липня на базі платформи Elearn і з використанням сервісу для проведення відеоконференцій Zoom. При цьому для зв’язку студентів з керівником кожного дня практики було використано також Viber, в якому створили групи студентів з викладачем а також телефонне спілкування.


    Захист Звіту з навчальної практики «Загальна екологія» відбувся в режимі online – конференції 08.07.2020 р., де студенти представили презентації виконаних завдань.

    Перевагою дистанційної форми проведення практики виявилося те, що студенти представили звіти досліджень, проведених в екосистемах різних регіонів України. Кожен студент давав екологічну оцінку території, на якій проживає.

 
    В своїх висновках про практику студенти відмітили «…дистанційна практика допомогла більше пізнати свою місцевість та отримати досвід самостійного опрацювання матеріалу та виконання завдань», «…ми не просто закріпили знання отримані під час аудиторних занять, ми отримали досвід працювати в польових умовах самостійно, покладаючись тільки на себе та свої навички. Хоч практика проходила у досить незвичних умовах, це ніяк не вплинуло на її якість. Адже, ми мали план, якому слідували під час всього періоду проходження практики. Кожного дня ми мали нове цікаве завдання, що не давало нам нудьгувати, завдяки їм, я більше дізналась про своє місто та його проблеми. А також про шляхи їх вирішення».

    Єдиним недоліком такої форми проведення навчальної практики студенти вважають відсутність живого спілкування.

    Викладачі кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності вітають студентів 2-го курсу спеціальності 101 «Екологія» з успішним захистом Звітів навчальної практики з дисципліни «Загальна екологія» та з надією погоджуємося з П’ятун Анною, що «ви опануєте ще не один розділ екології вже в лабораторних умовах» і бажаємо стати кожному «справжнім екологам».

Людмила Соломенко, доцент кафедри загальної екології та БЖД
Валерія Бондарь, заступник декана ФЗРБтаЕ

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook