Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК звітує за І півріччя 2020 року

24 червня 2020 року
     19 червня 2020 р. відбулося онлайн-засідання вченої ради УЛЯБП АПК на платформі програми Google meet, на якому були присутні 18 членів вченої ради (затверджено 21).

     Згідно порядку денного заслухали інформацію про виконання науково-дослідних робіт за І півріччя 2020 року та пропозиції щодо поліпшення роботи в умовах карантину.
     Про результати роботи колективу лабораторії в межах НДР «Моніторинг якості біоресурсів та продукції агропромислового комплексу для забезпечення продовольчої та екологічної безпеки України», яка ведеться з 2015 року доповів директор УЛЯБП АПК, д.вет.н., член-кор. НААН України, професор Валерій Ушкалов. Він зупинився на виконанні наукових та комерційних замовлень підрозділами лабораторії, експертній діяльності.
     З початку року результати опубліковано у 3-х статтях в журналах, що індексуються у базах WoS, Scopus, отримано 9 патентів, у друці монографія. Співробітники УЛЯБП АПК, спільно з факультетом ветеринарної медицини, в межах виконання міжнародного проєкту Ерасмус + Модуль Жана Моне «Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС» (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE “EU Food Safety Control”), організували роботу весняної школи «На шляху до гарантування безпечності харчових продуктів: підходи у запровадженні та здійсненні Європейського контролю за безпечністю харчових продуктів».
     Також, Валерій Ушкалов, як керівник проєкту, представив результати досліджень по НДР 110/1 л-пр-2018 «Науково-експериментальне обґрунтування молекулярно-генетичного скринінгу збудників, що передаються з продуктами харчування (Listeria, Salmonella, Yersinia)».

     Про результати виконання досліджень НДР 110/2 л-пр-2018 «Гармонізація з ЄС умов виробництва продукції хлібопекарської галузі в Україні» доповіла керівник: доктор вет. наук Олена Волосянко. Звіт за І півріччя 2020 року по НДР 110/16-пр-2020 «Наукове обґрунтування критеріїв оцінки якості та безпечності молока-сировини – гармонізація до міжнародних вимог» представив керівник цієї теми д.с.-г.н., проф. Вячеслав Данчук.

     Професор Валентин Дрозда представив для розгляду монографію "Ксилофагиягодников - континуальная структура, биология, екология, контроль численности" автори: Дрозда В.Ф., Кочерга М.А.

     На засіданні також заслухано звіти керівників підрозділів про виконання запланованих наукових досліджень у І півріччі поточного року та інформацію про роботу підрозділів в умовах карантину і проблеми, які виникають при роботі. Керівник науково-дослідного центру токсикологічних досліджень, проф. Світлана Хижняк, доповіла про хід виконання еколого-токсикологічних досліджень, а завідувач науково-організаційного сектору аналітичного моніторингу та організації роботи із замовниками канд.біол.наук Євген Деркач навів дані стосовно роботи з замовниками та надання лабораторних послуг.

     Аналізуючи діяльність лабораторії Валерій Ушкалов відзначив, що запланована науково-дослідна робота виконана у повному обсязі згідно робочих програм та календарних планів. Проведена значна робота щодо підготовки до аудиту з боку Національної агенції з акредитації України, зокрема, взяли участь у більш ніж у 10-ти міжлабораторних порівняннях (отримані позитивні результати), проведено розробку, апробацію та валідацію 8 методик лабораторних досліджень. Також з метою підготовки до акредитації відповідно до вимог ISO 17025-2017 підготовлено і оновлено цілу низку документів, що характеризують роботу випробувальної лабораторії.

Світлана Мідик,
секретар вченої ради УЛЯБП АПК,
Валерій Ушкалов,
директор УЛЯБП АПК НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook