Збережемо бджіл разом!

21 травня 2020, 10:49

     20 травня у світі відзначають Всесвітній День Бджоли (World Bee Day). Це свято відзначається з 2018 року, завдячуючи пропозиції Словенії до ООН, яка в грудні 2017 р схвалила таку резолюцію.

      У цей день в 1734 році народився Антон Янша. Він прославився своїми лекціями з бджільництва та книгами “Дискусія про бджільництво” 1771 та “Повний посібник з бджільництва”. Остання була опублікована в 1775 році, після його смерті. 

     Антон Янша зазначав: "Бджоли - це тип працьовитих комах створений Богом, щоб забезпечити людину всім необхідним, медом і воском. Серед усіх Божих істот немає жодної, настільки працьовитої і корисної людині, необхідно більше приділяти уваги задля збереження бджіл".

     Імператриця Марія Тереза після смерті Янші видала указ, яким зобов’язувала всіх вчителів бджільництва користуватися його книгами.

    Сьогодні з нагоди World the Bees, міжнародний сільськогосподарський навчальний центр МАТС–MASHAV (Ізраїль) організував онлайн зустріч для фахівців бджільництва всього світу, учасниками якого стали завідувач кафедри конярства і бджільництва НУБіП України, професор Повозніков М.Г., та доценти кафедри Войналович М.В. і Головецький І.І.

    До участі у відеоконференції долучилися більше 50-ти бджолярів із 32-х країн світу. На даній зустрічі представники МАТС привітали всіх з Днем Бджоли, усіма учасниками акцентувалася увага на важливості бджіл для сільського господарства і людства вцілому, наводилися приклади підвищення врожайності ентомофільних культур. Поряд з цим, констатували факт зменшення чисельності бджіл у світі та їх продуктивності в результаті використання пестицидів у сільському господарстві та хвороб бджіл. Обговорювалися питання щодо поглиблення наукових досліджень задля збереження бджіл на землі.

Микола Войналович,

доцент кафедри конярства і бджільництва НУБіП України
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook