Білорусь: У боротьбі з лісовими пожежами необхідно активніше використовувати сучасні технології

27 квітня 2020 року
Білорусь

Лісогосподарським установам необхідно активніше використовувати сучасні технології для виявлення лісових пожеж на ранній стадії. Таку думку в ході засідання колегії Міністерства лісового господарства висловив керівник галузі Віталій Дрожжа.

За його словами, в системі Міністерства лісового господарства щорічно проводиться значна робота з підготовки до пожежонебезпечного сезону. Виділяються значні кошти для закупівлі необхідної техніки та інвентарю, встановлення пожежно-спостережних вишок і щогл, придбання засобів фото- і відеофіксації.

Як повідомив під час засідання колегії начальник управління лісового господарства Сергій Чернявський, в лісгоспах сьогодні налічується 257 пожежно-хімічних станцій, а також 663 пункту протипожежного інвентарю, які укомплектовані необхідною кількістю засобів пожежогасіння.

На балансі ПХС і ППІ знаходиться 538 пожежних автомобілів, використовуються 357 бочок РЖТ в агрегаті з трактором МТЗ-82, понад 1000 ґрунтообробних знарядь для прокладки мінералізованих смуг, 349 лесопожарних модулів, 1849 мотопомп, 786 ємностей для води, більш 336 км пожежних рукавів, 12 , 7 тис. ранцевих оприскувачів, 929 бензопил та ін.

До початку пожежонебезпечного сезону усіма пожежними автомобілями лісгоспів пройдений технічний огляд і забезпечена їх готовність до виїзду для ліквідації лісових пожеж.  Крім того, в міністерстві створена мережа з 656 пожежно-спостережних вишок і щогл, з яких 594 обладнані засобами відеоспостереження за станом лісового фонду.

Разом з тим, Віталій Дрожжа звернув увагу не тільки на значну кількість лісових пожеж в нинішньому році, але і на площі вогнищ. На думку міністра, закупівля сучасних безпілотних літальних апаратів дозволить мінімізувати часовий чинник у виявленні лісових пожеж.

«З настанням пожежонебезпечного сезону наші люди фактично цілодобово гасять лісові пожежі. Крім людського ресурсу, ми витрачаємо також значні фінансові кошти на боротьбу з займанням. Сьогодні наші вітчизняні підприємства виробляють хороші безпілотні літальні апарати з досить великим радіусом зйомки. Думаю, з їх використанням площі вогнищ вдасться мінімізувати», - висловив думку міністр.

Віталій Дрожжа при цьому зазначив, що один хороший безпілотник можна використовувати відразу в 3-4 лісгоспах. При цьому акцент необхідно робити на лісгоспах, найбільш схильних до транскордонним пожеж.

«Щороку у нас фактично« горять одні й ті ж лісгоспи. Найбільш складна ситуація складається в південних регіонах країни, де нерідко трапляються і транскордонні пожежі. Тут до цього питання необхідно підійти найбільш серйозно», - підкреслив Віталій Дрожжа.

Джерело: https://www.mlh.by

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook