Лабораторія «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» – навчальна та наукова база кафедри рослинництва

10 квітня 2020 року
Зміна клімату, зростання чисельності населення на планеті, зростання населення міст – урбанізація населення планети, раціональне використання ресурсів, збалансоване співіснування людства та довкілля, продовольча та енергетична безпека – завдання, які стоять нині перед людством і загострюються з кожним днем все більше. Базовою основою вирішення багатьох цих проблем є збереження та розширення рослинного біорізноманіття. Кафедра рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування України у співпраці з Національним Ботанічним садом ім. М.М. Гришка провадить значну роботу по створенню і підтримці колекцій таксонів рослин, які ростуть в Україні та інтродуцентів.

В навчально-науковій лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» закладено колекції зернових, зернобобових олійних, ефіроолійних культур, бульбоплодів та коренеплодів, лікарських та біоенергетичних культур. Якщо багаторічники потребують лише щорічного догляду, то колекції з однорічними культурами щорічно закладаються і підтримуються.

 

«Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» є базою для проведення навчальних та ознайомчих практик для студентів різних факультетів НУБіП України, а також для створення гербаріїв, колекцій насіння, які в зимовий період використовуються в навчальному процесі в аудиторіях. В навчально-науковій лабораторії також проводяться наукові дослідження за напрямами, якими займається кафедра, аспірантські, магістерські та бакалаврські дослідження.

 

 

Місце розміщення «Демонстраційного колекційного поля с.-г. культур» – Голосіївський ліс в м. Київ, є чудовою платформою для проведення досліджень з ефективного використання рослинами надлишків вуглекислого газу в повітрі, підвищених температур, які обумовлені міською інфраструктурою, збалансоване співіснування з біорізноманіттям тварин, птиць, комах та інших живих організмів. Підбір культур для міст – умови з підвищеною загазованістю, урбаністичного рослинництва – це актуальні напрями, яким також присвячена наукова діяльність кафедри. За закладки колекцій та дослідів не використовуються синтетичні пестициди, в зв’язку з чим ведеться постійний пошук шляхів захисту рослин з використанням органічних препаратів та алелопатичних властивостей рослин.

Не дивно, що багатогранність діяльності кафедри, не дає можливості розслабитись в жоден період року. І нині, ми дякуємо колективу наших завідувачів лабораторій – Котречко Ларисі, Сонько Роману, Найденко Валентині, лаборантам та молодим викладачам кафедри, які щодня працюють над відновленням та закладкою колекцій, закладкою дослідів за науковими тематиками – нам потрібна ця навчальна та наукова база для студентства, аспірантів, викладачів нашого Університету.

 

Світлана Каленська,
завідувачка кафедри рослинництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook