Практичні заняття в дистанційному режимі з дисциплін «Тренінг групової згуртованості» та «Теорія соціальної роботи»

3 квітня 2020 року
Новий етап розвитку сучасної освіти – так можна сміливо стверджувати про ситуацію яка складається саме зараз у нашій країні в системі надання освітніх послуг. Як це не парадоксально звучало саме запровадження карантину, пов’язаного зі складною епідеміологічною ситуацією в Україні та світі, стало вагомим поштовхом у новому етапі розвитку дистанційної освіти. Застосування нових інтернет технологій дають змогу здійснювати неперервний та ефективний освітній процес за допомогою налагодження дистанційного навчання.
Не стало винятком і проведення практичних занять із дисциплін «Тренінг групової згуртованості» та «Теорія соціальної роботи». Організувати цікаві практичні заняття доволі не просте завдання, особливо якщо конкретне практичне заняття здійснюється в дистанційному режимі. Зацікавити здобувачів вищої освіти підключитися до трансляції «наживо» та взяти участь у роботі це результат клопіткої праці кожного викладача. Надіслати листа із завданнями для самостійної роботи на новочасному етапі розвитку дистанційної освіти є замало для сучасних здобувачів вищої освіти. Потрібно живе спілкування, підтримка, активна переписка, консультування, налагодження партнерських взаємин між викладачем та здобувачами вищої освіти для здійснення ефективної співпраці під час практичних занять у дистанційному режимі.
Саме тому з перших днів запровадження карантину для налагодження ефективної роботи в дистанційному режимі зі здобувачами вищої освіти 2 курсу першого (бакалаврський) рівня вищої освіти «Соціальна робота» були створені, на період карантину, тимчасові групи в ресурсі Viber, для постійного діалогу. Згодом на базі платформи elearn здобувачі вищої освіти 2 курсу першого (бакалаврський) рівня вищої освіти «Соціальна робота» моли змогу опрацьовувати теоретичний матеріал. Паралельно здійснюються прямі трансляції «наживо» проведення практичних занять у дня згідно з розкладу. На превеликий жаль не всі здобувачі вищої освіти 2 курсу першого (бакалаврський) рівня вищої освіти «Соціальна робота» мають змогу взяти участь у проведенні практичних занять «наживо» через відсутність якісного інтернет з’єднання. Регулярно, виконанні самостійні завдання учасники освітнього процесу надсилаються на електронну скриньку, як свідчення про успішне засвоєння навчального матеріалу. Щодня здійснюється індивідуальна робота з деякими учасниками дистанційного освітнього процесу, що має на меті здійснення підтримки, консультування, роз’яснення та простого спілкування в умовах самоізоляції.
Розвиток дистанційного освітнього процесу звичайно викликає позитивні почуття, проте ні що не може замінити традиційний освітній процес аудиторну атмосферу, жива взаємодія викладача та здобувачів вищої освіти, сам заклад вищої освіти, як місце, викликає почуття які не можна передати словами – тільки відчути. Всі учасники дистанційного освітнього процесу з нетерпінням очікують закінчення карантину, відновлення традиційного освітнього процесу та повернення до аудиторій різного НУБіП.
 
Богдан Опальчук 
асистент кафедри соціальної роботи та реабілітації 
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook