Практична складова підготовки студентів факультету конструювання та дизайну: від лабораторій і до виробництва

9 липня 2019 року
    Студенти факультету конструювання та дизайну активно проходять практичне навчання. Залежно від курсу і дисципліни місцем підготовки стали лабораторії кафедр, навчально-дослідні господарства університету і, звісно ж, виробництво.

     Навчальна практика для першокурсників денної форми навчання освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» розпочалась з курсу «Інженерна геодезія» (керівник - старший викладач кафедри геодезії та картографії Богдана Ярова). Проходила вона на території столичного Голосіївського парку імені Максима Рильського, де є чудові умови для навчально-практичної роботи, перевірки та закріплення набутих у навчальному процесі знань і вмінь.

  

     Два тижні майбутні будівельники освоювали будову та принципи роботи сучасних геодезичних приладів, які використовуватимуться при вирішенні завдань з будівництва, здобували навички проведення топографо-геодезичних знімань та знайомилися з методиками математичної обробки результатів геодезичних вимірювань. Вони працювали з геодезичними приладами, які нині використовуються на виробництві - оптичними теодолітами (3Т5КП), електронними тахеометрами (Leica TCR405, Trimble М3) та оптичними нівелірами (NEDO F28).

     Після геодезичної практики розпочалась навчально-ознайомча. Крім закріплення теоретичних знань, вони знайомляться з технологіями виконання робіт і беруть участь у підготовці лабораторій кафедри до нового навчального року. Тут слід відмітити студентів Максима Бочкова, Павла Саргана та Дмитра Савчука, які є успішними не лише в навчанні, але й здобутті практичних навичок майбутньої професії.

     Другокурсники спеціальності «Галузеве машинобудування» (група ГМАШ-1701) пройшли навчальну практику з керування технікою на базі НДГ «Великоснітинсье» ім. О. Музиченка. Під керівництвом досвідчених викладачів кафедри надійності техніки Юлія Ревенка, Павла Попика, Олександра Банного та асистента Андрія Засунька вони ознайомились із виробничими підрозділами господарства та отримали навички керування трактором ФОТОН-904, а також знайомилися з органами керування навантажувача JCB. Крім того, студенти взяли активну участь у підготовці техніки до жнив, під час чого детально вникнули у технологію заготівлі сіна.

     Взагалі практика навчання у лабораторіях дуже поширена і ефективна. Практиканти навчаються у лабораторіях кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства (де проходять навчальну практику студенти першого курсу спеціальності «Галузеве машинобудування»), кафедри конструювання машин і обладнання (В. Бзенко, Є. Долбня, Д. Ковтун, О. Пінчук, В. Рябченко, А. Угорчук), кафедри надійності (Р. Гунько).

   

  

     Якомога ширше охоплена і частина навчання на підприємствах: у київських ТОВ «Бізон-Імпорт» (Є. Пушкар), «Еліо Україна» (І. Войтюк, О. Ковальчук, А. Нестеров, М. Бойчун, П. Сопрук, С. Тужіков, А. Шкрьобка), «Щедрий урожай 2019» (Р. Гарбуз), «Сілвео» (В. Рознатовський, В. Ференсов), «Атлант-М Лепсе» (О. Сорока), «ТОВ «АБА» «АСТРА», с.м.т. Чабани (М. Кіру), «Пьотінгер Україна», м. Бориспіль (О. Кривонос), ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» (А. Гаращенко), фермерських господарствах «Землероб» (А. Мелесик), «Роздобудько М.І.», м. Перяслав-Хмельницький (К. Трикіша), ФОП «Войцех В.А.», с.м.т. Бородянка (С. Мовчан) і за кордоном (О. Солодовні, О. Маліневський).

     Усі студенти отримали індивідуальне завдання з проектування 3D моделей елементів конструкції машин та обладнання, які розробляються в магістерських роботах. Хід проходження практики контролюється викладачами кафедр факультету.

 

Олег Марус,
заступник декана факультету конструювання та дизайну
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook