Трійця 2019: головні традиції і заборони свята

16 червня 2019 року
    Трійця – одне з найважливіших православних свят. Свято Трійці, яке в Україні за традицією також називають Зеленою неділею, вважається одним із головних християнських свят. Це своєрідний символ повернення до життя, адже природа розквітає, наповнюється яскравими фарбами і ароматами.

Трійця 2019: історія свята

     Згідно з давньою легендою, це свято було встановлене апостолами Христа. Так вони закріпили в пам'яті всіх віруючих подію, що відбулася на п'ятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес спустився Святий Дух, а на місці, куди він ступив, побудували першу християнську церкву.

Трійця 2019: головні традиції

     На свято Трійцю існує кілька дуже важливих традицій. Віруючі приносять до церкви кілька гілочок берези, а потім ставлять їх у себе в оселі. Вважається, що такий букет захищає будинок від злих духів і хвороб. Згідно древнім традиціям, будинок потрібно прикрасити гілками берези, дуба та інших дерев. На підлозі слід розкласти скошену траву і ароматні гілочки м'яти або меліси.

    На Трійцю запрошували до себе додому родичів і друзів, а також влаштовувати пишні застілля, а головна страва свята – коровай. Також, згідно з повір'ями, на Трійцю потрібно свататися, а на Покрова – грати весілля. Тоді сімейне життя буде довгим і щасливим.
     Вважається, що на Трійцю слід готувати чайні трави на зиму. За повір'ям, всі рослини, зірвані в цей день, мають особливу цілющий силою. А ще люди вірили, що якщо дівчина в лісі запитає у зозулі, коли буде її весілля, то птах прокукует кількість років, які залишилося чекати.
     Дівчата в старовину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх шматочки в тісто для весільного короваю. Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю благополуччя і любов. Ранкова роса на Трійцю володіє особливою силою, здатною зберегти красу і здоров'я.
     Другий день свята називається Клечальний понеділок. Третій день називається Богодухів день.

Що не можна робити на Трійцю

     На Трійцю категорично заборонено працювати, прибирати, прати, шити, робити ремонт і взагалі – займатися важкою працею. В цей день забороняється купатися в річці, озері або морі, а також ходити в ліс або поле.
     Не допускається зневажливе ставлення до землі. У цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати землю, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати сучки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини. Інакше чекайте біди.

     Не варто в цей священний день думати про погане, сваритися чи бажати комусь зла. Також вважається, що на Трійцю категорично не можна проводити весілля, вінчання та хрещення. В іншому випадку сім'ю може чекати біда.

 Тож нехай у кожному домі, у кожній родині панує радість, мир та Божа благодать.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook